Sukob interesa

Dogradonačelnik Punta kažnjen zbog propusta u imovinskoj kartici: Povjerenstvo ga olakšalo za 6.000 kn

Mladen Trinajstić

S obzirom na raspon kazne koju predviđa Zakon, Goran Bonifačić je zapravo dobro prošao / Foto M. TRINAJSTIĆ

S obzirom na raspon kazne koju predviđa Zakon, Goran Bonifačić je zapravo dobro prošao / Foto M. TRINAJSTIĆ

Zamjenik načelnika Općine Punat Goran Bonifačić zamijenio je nekretnine s Republikom Hrvatskom, za isplatu razlike od oko 400.000 eura podignuo je kredit, ali je sankcioniran jer je to propustio prijaviti u imovinskoj kartici



PUNAT – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je, u predmetu kojeg je temeljem odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa vodilo protiv dužnosnika Gorana Bonifačića, aktualnog zamjenika općinskog načelnika Općine Punat, odluku kojom se Bonifačić sankcionira obustavom isplate dijela njegove mjesečne plaće, i to u iznosu od šest tisuća kuna. Kazna će puntarskom donačelniku biti naplaćena u četiri jednaka uzastopna mjesečna obroka, svaki u pojedničnom iznosu od po 1,5 tisuća kuna.


S koncem ožujka datirana odluka Povjerenstva koju potpisuje predsjednica Dalija Orešković temelji se na postupku koji je rezultirao završnom ocjenom da je zamjenik načelnika Punta propustio pravovremeno podnijeti izvješće o svom imovinskom stanju i to povodom bitnih promjena na imovini, a do kojih je došlo u svibnju 2015. godine i to slijedom njegova stjecanja prava vlasništva nad dvjema nekretninama temeljem izvansudske nagodbe s Republikom Hrvatskom koju je u postupku zamjene nekretnina i isplate razlike u njihovoj vrijednosti zastupalo Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci. »Zamjerku«, a slijedom nje i zapravo minimalnu sankciju na Bonifačićev račun Povjerenstvo je »odrezalo« stoga što o tim promjenama u vlastitoj imovini zamjenik općinskog načelnika Općine Punat nadležna tijela nije upoznao u dijelu svojih financijskih obveza prema državi »teških« 401,5 tisuća eura, a koje, stoji u obrazloženju Odluke, nije ispunio u zacrtanom roku, čak niti nakon što ga je Povjerentvo na to pisanim putem pozvalo u roku koji je istekao početkom listopada prošle godine. Zapravo, za namirenje tog iznosa Bonifačić je uzeo kredit koji je ostao neprijavljen, odnosno nije ga bilo u imovinskoj kartici dužnosnika.



Povjerenstvo je, za razliku od prethodne dvije okolnosti slijedom kojih ga je odlučilo novčano sankcionirati, Bonifačića ipak »oslobodilo« odgovornosti po pitanju procjenjivanja nesrazmjera njegovih prijavljenih primanja i financijskih obveza, i to stoga što su financijske okolnosti koje su bile predmet interesa Povjerenstva u konačnici ipak ocjenjene povezanima s Bonifačićevim obrtom, a ne njime osobno.





Bonifačić je, stoji u dokumentu objavljenom od Povjerenstva, povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa počinio i istovremenim obnašanjem dužnosti zamjenika općinskog načelnika i obavljanjem poslova upravljanja obrtom za proizvodnju, trgovinu i ugostiteljstvo »Ulika«, i to u razdoblju od 6. lipnja 2013. godine (kad je stupio na dužnost zamjenika općinskog načelnika) pa do 15. ožujka 2017. godine kad je, na poziv Povjerenstva koje je u međuvremenu protiv njega pokrenulo postupak, napokon ispoštovao odredbe predmetnog zakona i slijedom njih vođenje obrta prenio na imenovanog poslovođu.


Da je Bonifačić po pitanju određene mu sankcije zapravo dobro prošao potvrđuje podatak da mu je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, po ovim povredama Zakona sankciju moglo izreći u rasponu od dvije pa do čak četrdeset tisuća kuna. Iako se neispunjavanje obveza po podnošenju izvješća o imovinskom stanju dužnosnika smatra jednom od težih povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa, Bonifačiću je olakotnim okolnostima uzeto to što je tijekom postupka vođenog pred Povjerenstvom ipak podnio izvješće kojim je naposljetku prikazao svoje stjecanje vlasništva nad novim nekretninama, kao i da dužnost zamjenika općinskog načelnika obnaša u prvom mandatu, i to bez zasnivanja radnog odnosa.