Čovjek ključ uspjeha

Dobre vijesti za zaposlenike Valamar Riviere: Njih 3.629 dobit će Božićnice od 1.700 kuna

Mladen Trinajstić

Stalnim zaposlenicima Valamar Riviere ove godine božićnica veća za 300 kuna / Foto NL arhiva

Stalnim zaposlenicima Valamar Riviere ove godine božićnica veća za 300 kuna / Foto NL arhiva

Svi stalno zaposleni ili oni koji su u radnom odnosu bili najmanje 10 mjeseci, dobit će božićnicu u neto iznosu od 1.700 kuna, oni zaposleni najmanje sedam mjeseci dobit će 1.400, oni sa stažem do 5,7 mjeseci dobit će 600, a svi koji su bili zaposleni najmanje 4,3 mjeseca dobit će 400 kuna



KRK – Na tragu prijedloga i višegodišnjeg zalaganja Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) da svi sezonski radnici koji su određeno razdoblje tijekom godine radili u Valamar Rivieri ostvare pravo na božićnicu, na pregovorima o visini i načinu isplate božićnice održanim početkom ovog tjedna između Sindikata i predstavnika kompanije, dogovoreno je da će se radnicima Valamar Riviere, uključujući i osobe na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, isplatiti božićnica. O toj izuzetno dobroj vijesti za čak 3.629 radnika Valamara jučer nas je izvijestila Marina Cvitić, predsjednica Odbora za turizam SIKD-a, napomenuvši da svi stalni, ali i radnici koji su tijekom ove godine u radnom odnosu bili najmanje 10 mjeseci, mogu računati na božićnicu u neto iznosu od 1.700 kuna.


Po djetetu 600 kuna


Božićnicu u neto iznosu od 1.400 kuna, nastavlja sindikalistica, Valamar će isplatiti svim svojim radnicima koji su tijekom 2016. bili u radnom odnosu najmanje sedam mjeseci (od 1.219 do 1.740 sati), dok će 600 “božićnih” kuna otići radnicima koji su tijekom 2016. ondje odradili najmanje 5,7 mjeseci (odnosno između 1.000 do 1.218 sati). Na neto iznos od 400 kuna božićnice mogu računati i radnici koji su bili u radnom odnosu najmanje 4,3 mjeseca, dok će svim radnicima koji su na dan 1. prosinca 2016. u radnom odnosu u Društvu, pripasti i prigodna “nagrada u naravi” za 2016. – poklon-bon od 400 kuna.


Radnicima roditeljima djece do navršene 15. godine starosti koji su s prvim danom prosinca u radnom odnosu kod spomenutog poslodavca, nastavlja Cvitić, Valamar Riviera obvezala se isplatiti i iznos od 600 kuna po djetetu.





Za napomenuti je i da će se radnicima Valamar Riviere za 2 posto dodatno povećati plaća od 1. prosinca ove godine što je, zaključuju u Sindikatu Istre, Kvarnera i Dalmacije, rezultat travanjskih pregovora. Ističu i da će već početkom iduće godine s vodstvom najveće domaće turističke kompanije započeti pregovori o cijeni rada u 2017. godini.



Tako će, objašnjava Cvitić, čak 1.568 turističkih radnika ostvariti pravo na božićnicu u iznosu od 1.700 kuna što je, ističu rezultatima odrađenih pregovora i više no zadovoljni sindikalisti, za 300 kuna više u odnosu na lanjske božićnice. Dodatnih 1.216 radnika ostvarit će božićnicu u iznosu 1.400 kuna, a čak 845 Valamarovih radnika koji dosad nisu ostvarivali pravo na božićnicu, ove će godine s tog osnova dobiti po 400, odnosno 600 kuna.


Poticaj za nove rekorde


– Zajednički je to doprinos obaju sindikata koji djeluju u Društvu i predstavnika poslodavca koji su, kaže Cvitić, pokazali izuzetno razumijevanje i uvažavanje stavova socijalnih partnera. U SIKD-u ocjenjujemo rezultat ovih pregovora velikim, značajnim i pravednim iskorakom u nagrađivanju radnika putem božićnice, i to kako onih stalnih, tako i sezonskih, koji su u konačnici svojim radom također pridonijeli da Valamar Riviera u 2016. ostvari rekordne rezultate. Iskorak je to i u socijalnom dijalogu i uvažavanju mišljenja socijalnih partnera u cilju postizanja kompromisnog rješenja u interesu svih zaposlenih, zaključila je Cvitić, dodajući da su u SIKD-u uvjereni da će “pojačana” božićnica, zajedno sa svim ostalim materijalnim pravima koje radnici Valamar Riviere ostvaruju (jednokratna nagrada u iznosu od 300 kuna koja je zbog dobrih poslovnih rezultata već isplaćena svim radnicima koji su radili u srpnju, potom još i regres za godišnji odmor u iznosu od 52 kune po danu godišnjeg) biti dodatni motiv i stimulans prije svega sezonskim radnicima da se ponovno vrate u Valamar Rivieru, ali i svim ostalim radnicima da i iduće godine svojim radom ponovno doprinesu ostvarenju rekordnih rezultata turističke tvrtke koja je, osim u Poreču i Rapcu, snažno prisutna i na otoku Krku, u Dubrovniku, a odnedavno i na Rabu.