Krčke škole

Dobre vijesti: Na Krku ove godine 54 pučkoškolca više nego lani

Mladen Trinajstić

U najvećoj, OŠ Fran Krsto Frankopan koja uz matičnu ima i četiri područne škole ukupno je 784 učenika, 21 više nego lani. Više učenika upisale su i osnovne škole u Omišlju i Malinskoj



KRK S početkom nove školske godine na Krku je u svoje klupe zasjelo 1.325 osnovaca. I više nego dobra vijest jest da je broj polaznika triju tamošnjih osnovnoškolskih ustanova – krčke OŠ Fran Krsto Frankopan kao i OŠ Omišalj odnosno OŠ Malinska, za čak 52 učenika veći od brojke s kojom je zaključena prošla nastavna godina. Najveći plus, razumljivo, bilježi se u najvećoj osnovnoškolskoj ustanovi – krčkoj školi koju u njenoj »matici« i u četiri područne jedinice, na startu nastavne godine 2017/2018. polazi njenih 784 učenika, 21 više nego prošle godine.


Vrh – 139 učenika


Kako nam je rekao Serđo Samblić, ravnatelj osnovne škole koja teritorijalno pokriva polovicu otoka Krka, u gradu Krku locirana matična škola na koncu prvog tjedna ove nastavne godine broji 337 učenika, petero više nego lani. U spomenutoj su školi, spomenimo i to, svoja prva školska iskustva pred koji dan počela sticati dva razreda prvašića, njih ukupno 51. Druga učenicima najbrojnija područna jedinica unutar OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk i ove je godine ona locirana u Vrhu, naselju na području Grada Krka. Ondje je s nastavom krenulo 139 osnovaca, jedan manje nego lani ali i više nego solidno, s 20 učenika popunjen jedan razred prvašića.


Isti broj novopečenih osnovaca očekuje se i u Puntu gdje će redovna nastava, zbog trenutne zauzetosti zamjenskih prostorija u kojima se ondje odvija nastava za trajanja izgradnje nove škole i njene sportske dvorane (a koje bi trebale biti spremne do početka naredne obrazovne godine), krenuti tek 18. rujna.




Puntarska bi škola, kako sad stoje stvari, u novu obrazovnu godinu trebala ući sa svojih 122 polaznika, devet više no lani. Isti takav »pozitivan skok«, s devet učenika u plusu, bilježi se i u školi Baška – početkom prošlog tjedna otvorenom školskom zdanju u kojem će tijekom ove nastavne godine čari pohađanja nastave u »ganz« novim, suvremeno opremljenim učionicama upoznati tamošnja 104 školarca, među kojima i devetero prvaša.


Vrbnik jedan manje


U PŠ Vrbnik se broj učenika na početku ove godine neznatno smanjio u odnosu na start prošle godine. Ove ih je godine ondje 82 dok je lani ta školska jedinica imala jednog učenika više. I ondje je u prvi razred upisano devetero mališana.


Više nego osjetan, ali i umnogome indikativan pozitivan skok na početku ove se nastavne godine bilježi i u OŠ Omišalj, ne tako davno ustrojenoj matičnoj školi kojoj je, tijekom provedbe postupka preustroja otočne mreže škola, u svojstvu područne jedinice pridodana i Škola Dobrinj. Žarko Žarković, ravnatelj OŠ Omišalj, kaže da se sjeverni dio Bodulije ove godine može pohvaliti sa svojih 297 osnovaca, od kojih je 185 upisano u matičnu, omišaljsku školu, a njih 112 u njenu područnu jedinicu u Dobrinju.



Iako je posljednih nekoliko godina na Krku vidljivo zaustavljanje trenda opadanja broja osnovaca, zabilježeni su plusevi još ipak daleko od zamaha koji bi, barem u narednih nekoliko godina, rezultirao vraćanjem brojnog stanja učenika osnovnih škola na brojke koje su ne tako davno ondje bile »normala«. Naime, 2000. godine tada još uvijek jedinstvena, sveotočna OŠ »Fran Krsto Frankopan« Krk brojala je 1.727 učenika.


Danas, nepuna dva desetljeća kasnije, otočani su i više no zadovoljni napokon iznova blagorastućim pokazateljima »brojnog stanja« ovdašnjih osnovaca, a koje je za čak 402 učenika »tanje« u odnosu na one, danas svima teško zamislive »milenijske« statistike. Iz njih je, lako je izračunati, u međuvremenu nestala cijela jedna škola učenicima brojnija od one kakvu danas organizacijski objedinjene čine škole Krk, Vrh, Punat, Vrbnik i Baška



Dogodine još više


– Spomenuti nam podatak ukazuje na nastavak rasta broja djece osnovnoškolskog uzrasta koji nije od jučer, nastavlja Žarković od kojeg smo doznali i da kontinuiran porast broja školaraca oslikava i podatak o broju prvašića. Njih je ove godine u Omišlju upisano 25, a u Dobrinju 17, kaže Žarković napomenuvši da ovogodišnji prvi razred u općinskom sjedištu ima troje učenika više nego lani, a u Dobrinju dvoje.


Ono što me dodatno veseli jest i spoznaja da ćemo dogodine upisati još veću odnosno brojniju generaciju prvašića koja bi, prema podacima koje imam, samo u Omišlju trebala brojati 33 učenika koje ćemo prema svemu sudeći, morati podijeliti u dva razredna odjeljenja, zaključuje ravnatelj omišaljske škole.


I od njegovih južnih susjeda, predstavnika OŠ Malinska-Dubašnica doznali smo da se i u toj, lani ustrojenoj matičnoj školi u novu nastavnu godinu ulazi s više nego osjetnim i dobrodošlim »učeničkim plusom«. Brojno stanje spomenute škole na početku ovog tjedna doseglo je broju od 244 polaznika, čak šesnaestero više nego lani. U Malinskoj su dva razredna odjeljenja prvašića, ukupno ih je 36, odnosno pet više no lani.