Uspješno poslovanje

Dobit rapskog Imperiala gotovo 12 milijuna kuna

Hina

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Snimio Marko GRACIN / NL arhiva

Ukupni prihodi u tom razdoblju dosegnuli su 120,6 milijuna kuna, što je za 2 milijuna kuna ili 1,6 posto bili manje nego u 2013. Istodobno, smanjeni su i ukupni rashodi, za 2 posto ili 2,1 milijuna kuna



ZAGREB Rapska hotelska tvrtka Imperial prošlu je godinu završila s neto dobiti od 11,7 milijuna kuna, što je za 1 posto ili 0,1 milijun kuna više nego 2013., objavljeno je u četvrtak iz te tvrtke.


Ukupni prihodi u tom razdoblju dosegnuli su 120,6 milijuna kuna, što je za 2 milijuna kuna ili 1,6 posto bili manje nego u 2013. Istodobno, smanjeni su i ukupni rashodi, za 2 posto ili 2,1 milijuna kuna.


Pad prihoda povezan je s lanjskim padom noćenja i Imperialu zbog izrazito lošeg vremena i to za 5,7 posto u odnosu na godinu prije, na ukupno 641,3 tisuće noćenja. I dolazaka turista u objekte Imperial lani je bilo 5,5 posto manje ili gotovo 93 tisuće.




Na dolaske i noćenja su, po ocjeni iz te tvrtke, negativno utjecali i propisi koji stranim agencijama-autobuserima nalažu upis u sustav PDV-a, što ih troškovno destimulira te se okreću drugim destinacijama izvan Hrvatske.


Na to su prošle godine s cijelog Kvarnera pa i Raba upozoravali resorno Ministarstvo tražeći da se aktivira i pronađe rješenje ali do sada to još nije riješeno, pa postoji određena bojazan da će to utjecati i na popunjenost ove godine, posebno u pred i posezoni kada su dolasci stranih grupa s autobuserima najizraženiji.


Prošle godine Imperial je imao i prosječan rast cijene od 3,7 posto po noćenju, što je utjecalo da ukupni prihodi ne padnu istim tempom kao i noćenja, dok za pad poslovnih prihoda od od 1,3 posto napominju da je dijelom i pod utjecajem povećane stope PDV-a sa 10 na 13 posto, što im ‘odnijelo’ 3,3 milijuna kuna ili 2,7 posto ukupnih prihoda.


Krajem prošle godine u Imperialu je bio 231 zaposlen ili njih 17 manje nego u isto vrijeme u godini prije, a prosječna neto plaća bila je nešto manje od pet tisuća kuna ili 6 posto manja.


Imperial u očekivanju obvezujuće ponude


Potkraj ovog mjeseca, 23. veljače ističe rok za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju 50,08 posto državnog udjela u Imperialu za što se traži početnih 249,12 milijuna kuna.


Na podnošenje obvezujućih ponuda Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) pismenim je putem pozvao početkom ove godine četiri investitora koji su lani predali neobvezujuću ponudu ili pismo ineteresa.


To je ujedno drugi krug prodaje tih dionica u zadnjih godinu dana, a u prvom krugu završenom prošle jeseni unatoč pismima interesa nije predana nijedna obvezujuća ponuda.


Rapski Imperial među rijetkim je hotelskim tvrtkama u državnom portfelju koje se mogu pohvaliti relativno solidnim poslovanjem.