Građevinski radovi

Do sredine travnja novo lice njivičke obale

Mladen Trinajstić

ilustracija: web

ilustracija: web

U zoni u kojoj velik dio lokalnih ugostitelja drži terase, ugostitelji sad dobiti mogućnost organiziranja svojih terasa uz pročelja ugostiteljskih objekata kojima se koriste, odnosno tako da šetnički potez »teče« uz obalnu crtu, a ne kao dosad, između restorana i njihovih terasa.



NJIVICE – Radovi u luci Njivice, inače poprilično zahtjevni zahvati koji bi već za nekoliko tjedana trebali uvelike preobraziti najatraktivniji dužobalni dio tog otočnog turističkog središta, teku prema terminskom planu i ugovorom definiranom »hodogramu«.


Tim nam je riječima višemjesečnu posvemašnju angažiranost građevinara u njivičkoj luci prokomentirao Anđelko Petrinić, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk, investitora glavnine zahvata na tom području.


Radove koje još od studenog prošle godine izvode djelatnici zajednice ponuditelja koju čine tvrtke GP Krk i riječka Sun Adria nisu zaustavile niti nedavne vremenske neprilike, odnosno niske temperature i snažni vjetrovi koji su, priznaje Petrinić, nedvojbeno otežavali izvođenje ugovorenih »podmorskih i nadmorskih« radova.




Glavnina zahvata u podmorskom dijelu luke već je izvedena, a ovih se dana počinje raditi i na kamenu te nam sve ukazuje da nikakvih nepredviđenih okolnosti, s obzirom da je onaj najosjetljiviji dio radova za nama, više ne bi trebalo biti, ocjenjuje čelnik krčkog ŽLU-a, napominjući da stoga s velikom dozom sigurnosti može prognozirati da će dovršetak zahuktalih radova biti unutar ugovorenog roka, odnosno do 17. travnja ove godine.


Popločenje kamenom


Podsjetimo, vrijednost investicije kojom će biti učinjen još jedan iskorak u dugo planiranom kapacitativnom jačanju i maritimnom »osiguranju« njivičke luke iznosi 18,5 milijuna kuna, od kojih je Općina Omišalj osigurala 7,5 milijuna, ŽLU Krk 7, PGŽ je projekt potpomogao s dodatnih 2,5 milijuna kuna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sve je »zakoružilo« s potporom od 1,5 milijuna kuna. Radovi povjereni krčko-riječkoj zajednici izvođača potpuno će preobraziti njivičku Ribarsku obalu, odnosno šetnicu na potezu od restorana Rivica pa do kupališta na sjevernoj strani tog pješačkog poteza.


Osim već izvedene rekonstrukcije podmorskog dijela lukobrana te obnove i izgradnje više desetaka metara obalnog zida, postojećih gatova i svih ostalih elemenata lučke infrastrukture, radovi koji se užurbano i danas odvijaju obuhvatit će i projekt komunalnog opremanja, odnosno funkcionalnog i ambijentalnog preuređenja tog poteza, i to kroz njegovo popločenje kamenom.


Novi vezovi


U zoni u kojoj velik dio lokalnih ugostitelja drži terase, u skladu s jedinstvenim arhitektonskim konceptom uređenja šireg prostora obalnog dijela centra Njivica s kojim je projekt širenja i preuređenja same luke u potpunosti usklađen, uvelike se reorganizira i način korištenja javnog prostora, i to na način da će ugostitelji sad dobiti mogućnost organiziranja svojih terasa uz pročelja ugostiteljskih objekata kojima se koriste, odnosno tako da šetnički potez »teče« uz obalnu crtu, a ne kao dosad, između restorana i njihovih terasa.


Anđelko Petrinić na koncu je zaključio da će Njivičani, dovršetkom ove faze radova, dobiti prostraniju, funkcionalniju i sigurniju luku, napomenuvši da će odlaskom građevinara iz luke i susjedne Ribarske obale, taj lučki kompleks biti ojačan s pedesetak novih komunalnih, te jednako toliko i nautičkih, odnosno komercijalnih vezova.