Krčki knezovi

Devet stoljeća Frankopana: Bogat program obilježavanja velike obljetnice

Mladen Trinajstić

Ove godine navršava se točno devet stoljeća od prvog spomena te glasovite plemenitaške obitelji. U travnju manifestacija »Povijesni povratak Frankopana u kaštel Omišalj«, kada će javnosti biti predstavljen knez Ivan VII, kaže knez Nikola IV, odnosno Petar Kopanica



KRK Članovi udruge »Krčki knezovi Frankopani« koji su, u obličju kostimirane svite, već davno postali stalnim i sveprisutnim sudionicima svih kulturnih i zabavnih zbivanja na području grada i otoka Krka predstavili su program svog ovogodišnjeg rada. Prigodnim okupljanjem angažiranih čuvara i promotora važnog dijela krčke kulturno-povijesne baštine predvođenim njihovim predsjednikom – Petrom Kopanicom (otočanima i turistima poznatijim u liku krčkog kneza Nikole IV. iz čije »oprave« sad već gotovo da i ne izlazi op.a.), u prostorima koktel-bara »Volsonis« predstavljen je hodogram zbivanja kojima će Frankopani tijekom cijele 2018. godine obilježavati i predstavljati vrijedan jubilej – 900. obljetnicu prvog spomena te glasovite krčke i hrvatske plemenitaške obitelji.


Povratak u Omišalj


– Povodom obilježavanja prvog spomena Dujma I (1118. – 1163.), rodonačelnika ove znamenite obitelji te ujedno i pretpostavljene godine nastanka kaštela Gradec smještenog između Garice i Risike, lokaliteta kojeg gledajući u povijesnom smislu, prvog možemo vezati upravo uz Frankopane, ove ćemo godine diljem otoka slaviti i još intenzivnije predstavljati baštinu koje smo ponosni »sljednici« i promotori, rekao je prigodno kostimirani knez »Mikula četrti«. Već pomno razrađeni program svoje cjelogodišnje fešte članovi udruge Krčki knezovi Frankopani otvorit će u travnju kada će u Omišlju, u suradnji s lokalnim TZ-om upriličiti manifestaciju »Povijesni povratak Frankopana u kaštel Omišalj«.


To je zbivanje kojim ćemo s cjelokupnom svitom ondje dovesti i javnosti predstaviti našeg kneza Ivana VII., i to u osobi našeg člana Arsena Kraljića kojemu ćemo potom prepustiti »vladanje« tim dijelom otoka na kojemu ćemo u budućnosti biti znatno prisutniji, objasnio nam je Kopanica napomenuvši i da bi, nakon skorašnjeg »povratka« Frankopana u Omišalj, sličnim zbivanjem već dogodine trebalo biti proslavljeno i njihovo »vraćanje« u Bašku.


Krčki sajam




– Za razliku od prvog događanja određivanje čijeg smo točnog datuma održavanja ipak prepustili tamošnjim turističkim djelatnicima, onaj drugi već je precizno zacrtan za 27. srpnja. Tad ćemo, naime, s početkom od 21.30 sati, u noći punog mjeseca na lokalitetu ostataka prvog Frankopanskog kaštela iznova održati našu već tradicionalnu manifestaciju nazvanu »Gradec na misečini«. Osim niza glazbenih i scenskih točaka koje ćemo izvesti uz pomoć naših članova i brojnih podupiratelja, u toj bi prilici zanimljivo predavanje o Frankopanima i njihovoj bogatoj ostavštini trebao na tom povijesnom lokalitetu održati i arheolog odnosno kustos Ranko Starac.


Po običaju, jedan od najpotpunijih i najsadržajnijih nastupa svih naših članova ali i brojnih podupiratelja bit će onaj kojeg ćemo početkom kolovoza upriličiti u sklopu Lovrečeve odnosno tradicionalnog Krčkog sajma – manifestacije čiji smo neizostavni sudionici koji se, redovito, održava na trgu Kamplin, nastavlja Petar Kopanica ne propustivši reći i da će završni dio ovogodišnjeg slavljeničkog programa činiti prigodno predstavljanje reizdanja vrijedne i zanimljive knjige »U potrazi za Frankopanskim kaštelima« autorice Ingrid Žic čiji je pisani rad javnosti prvi put bio predstavljen 1996. godine.



Udruga Knezovi krčki Frankopani, osim već spomenute 900. obljetnice prisutnosti te velikaške obitelji na povijesnoj sceni otoka Krka i Hrvatske, ove godine obilježava i desetu obljetnicu svoga postojanja.


– Ponosni smo na sve što smo proteklih godina s nakanom čuvanja i promoviranja važnog dijela otočnog identiteta činili te što i nadalje nastavljamo raditi, zaključio je predsjednik Petar Kopanica napomenuvši i da im dodatan »vjetar u leđa« posljednjih godina daju aktivnosti i mjere koje se poduzimaju u sklopu europskim novcem potpomognutog županijskog projekta Kulturne rute »Putovima Frankopana« a u čijim događanjima njihovi članovi također nerijetko sudjeluju.



130 nastupa


Sve u svemu, zaključio je knez Mikula IV., ekipa okupljena u udruzi čijih je tridesetak članova lani zabilježilo više od 130 (kostimiranih) nastupa na manifestacijama diljem otoka i cijele županije i ove godine nastavlja promovirati Frankopansku baštinu već uobičajenim, prilično intenzivnim tempom. Činit će to unatoč organizacijsko-logističkim i financijskim izazovima s kojima su, kaže Kopanica, kao i članovi svih ostalih na volonterskom radu zasnovanih udruga i oni nerijetko suočeni. Nakon svečanog dijela okupljanja održana i redovna godišnja skupština na kojoj je, osim plana ovogodišnjeg rada, članovima predstavljen i izvještaj o rezultatima djelovanja Knezova krčkih Frankopana u prošloj godini.