Polaznici Dječjeg vrtića Rijeka posjetili Ornitološu postaju "Jezero" kraj Njivica

Delfini u carstvu ptica: Riječki klinci u akciji prstenovanja

Mladen Trinajstić

Posjet mališana krčkom staništu ptica plod je suradnje Prirodoslovnog muzeja i Dječjeg vrtića Rijeka te bodulskih ornitologa, zahvaljujući kojoj se najmlađe upoznaje sa životom, značajkama i vrstama ptica



NJIVICE  Kako se love, a kako prstenuju ptičice i zašto bi, zaboga, to netko uopće htio činiti? Kako se koja ptica glasa, gdje živi, čime se hrani, kamo ptice selice odlaze tijekom najhladnijeg dijela godine te kako se, kada i zašto uopće vraćaju… Samo su neka pitanja na koja je tijekom jučerašnjeg prijepodneva na lokalitetu ornitološke postaje »Jezero« na Jezeru kraj Njivica brzo i točno morao odgovoriti Andrej Radalj, ovlašteni prstenovač i suradnik Zavoda za ornitologiju te voditelj spomenute ornitološke postaje.


Radalja i njegove ptice obišli su jučer, u pratnji svojih odgojiteljica, riječki mališani – polaznici Dječjeg vrtića Rijeka, odnosno njegove područne jedinice Delfin. Posjet malenih Fiumana otoku Krku, odnosno njegovom izuzetno vrijednom i pticama napučenom močvarnom staništu, doznali smo »na terenu«, plod je već uhodane suradnje predstavnika Prirodoslovnog muzeja Rijeka, spomenute predškolske ustanove i bodulskih ornitologa koji u sklopu projekta prirodoslovnih spoznajno-istraživačkih radionica najmlađima nastoje približiti i objasniti različite teme i raščistiti sve dileme, a sve u sklopu njihova boravka i rada u prirodi.   


Maleni Riječani koji su jučer, u pratnji tamošnjih ornitologa, imali prigodu i sami označiti pokojeg zaigranog nebeskog letača, osim upoznavanja sa samim postupkom prstenovanja naučili su i kako se ptice ne smiju neovlašteno loviti ali i da je ptičicama, umjesto u kavezima, mjesto na nebu i granama stabala s kojih, uvjerili su se svi koji su jučer bili na kišom okupanom Jezeru, znatno ljepše i melodioznije pjevaju.



Nakon muzeja – praksa




Radionica na Krku samo je jedan u nizu sličnih događanja kakva upriličujemo već neko vrijeme, kaže Željka Modrić Surina, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka, dodajući kako je terenski rad zapravo »praktični nastavak« svega što su klinci i klinceze već imali priliku čuti i spoznati prigodom njihova posjeta samom Muzeju.


– Tijekom radionice čija je provedba povjerena našem iskusnom i provjerenom vanjskom suradniku Andreju Radalju, djeca upoznaju važnost mediteranskih vodenih staništa i njihov značaj za preživljavanje ptica, osobito selica, upoznaju najčešće i najznačajnije vrste ptica te uzročno-posljedične veze između načina života ptica i prilagodbi koje su vidljive u građi njihovih krila, kljuna ili pak nogu. Jednako tako, djeca će na području Ornitološke postaje »Jezero« dobiti prigodu promatrati i upoznati se s metodama hvatanja ptica i njihova prstenovanja te spoznati važnost tog postupka u smislu njihova istraživanja, ali i zaštite, zaključuje Modrić Surina, dodajući kako Jezero i njegova ornitološka postaja predstavljaju pravi dragulj, kako u njegovom značaju za samu floru i faunu, tako i za provedbu edukacijsko-istraživačkih događanja koja se nude njihovim posjetiteljima. 


  Izletničke ture


A da se na Jezeru uistinu stalno nešto događa te kako taj »ptičji centar« nije raj u kojem uživaju smo ornitolozi i bird-watcheri, potvrdio nam je jučer već spomenuti Andrej Radalj kojemu je upravo Jezero već neko vrijeme radno mjesto na kojemu, osvjedočili smo se, on već neko vrijeme ima pune ruke posla.


– Vrijednost i zanimljivost ovog staništa prepoznale su brojne institucije, između ostalih i Centar za kulturu Općine Omišalj s kojim već neko vrijeme iznimno dobro surađujemo na planu organizacije i vođenja grupnih i individulanih posjeta turista i izletnika, ljudi koji uživaju u prirodnim ljepotama ovog dijela otoka, ali i u promatranju i proučavanju ptica, pa čak i u njihovom prstenovanju, ističe Radalj.


Upravo smo u suradnji s Javnom ustanovom Priroda tijekom proteklih šezdesetak dana ovdje proveli »Prstenovački kamp«, a istovremeno, upravo u suradnji s Prirodoslovnim muzejem Rijeka, organiziramo i brojne tematske radionice i terenske učionice u sklopu kojih nam na Jezero dolaze predškolci i školarci s područja cijele regije, naglašava stalni suradnik Zavoda za ornitologiju.


Samo je tijekom posljednja dva mjeseca na Jezeru prstenovano više od 6 tisuća različitih ptica. Jezero je popularna »stanica« i odmorište brojnih ptičjih vrsta koje ovdje povremeno borave na svojim putovanjima sa sjevera Europe k onim toplijim, južnim krajevima, ali i tijekom njihova povratka na proljeće. I ove smo godine ovdje svjedočili velikom broju ždralova, lastavica i drugih ptica, a posebno je zanimljivo pratiti one prstenovane primjerke koji nam dolaze noseći oznake koje su im stavili naši kolege, prstenovači iz Švedske, Finske, Turske ili pak nekih afričkih zemalja, zaključio je Radalj, dodajući kako, baš poput mališana koji su ga ondje jučer posjetitili, na Jezeru svakog dana i on nauči nešto novo.