Elektro skuter za krčkog prometnog redara

Danju u akciji, noću »uštekan u struju«

Mladen Trinajstić

Skuter vrijedan 42.000 kuna manjim pogonskim troškovima isplatit će se u roku tri godine, pridonijet će smanjenju emisije stakleničkih plinova, a kretanje prometnih i komunalnih redara na vozilima koja ne zagađuju okoliš pridonijet će stvaranju željene percepcije ekootoka i kod turista



KRK Da se na otoku i u gradu Krku o ekologiji, održivom razvoju i energetskoj učinkovitosti ne razmišlja tek »reda radi«, potvrđuje primjer kojem svjedočimo u krčkoj Gradskoj upravi. Nakon što su s ciljem stimuliranja ekološki osviještenih vozača praksu besplatnog parkiranja električnih automobila nedavno uveli omišaljski općinari, sličan je korak ovih dana napravljen i u Gradu Krku, gdje je za potrebe rada prometnog redara nabavljen električni skuter.


Vozilo Govecs, njemačke proizvodnje, gradska uprava dobavila je od tvrtke Krk Moto iz Krka. Iako već naručeni, 42 tisuće kuna vrijedan skuter još nije stigao u ruke gradskih službenika, vozni park Grada već dopunjava rabljeni elektroskuter koji je temeljem istog aranžmana »u paketu« na jednogodišnje korištenje predan tamošnjim komunalcima. 


– Nastavak je ovo našeg višegodišnjeg zalaganja za zelene teme i inzistiranja na koracima koji nas vode k ostvarenju ciljeva zacrtanih Interdisciplinarnom strategijom nulte emisije stakleničkih plinova za integrirani održivi razvoj otoka Krka, programa s kojim se postupno usklađuju sve aktivnosti gradske uprave – kaže zamjenik krčkog gradonačelnika Čedomir Miler.




Iako cijena skutera nije mala, izračunali smo da ćemo bitno manjim troškovima njegova pogonjenja ulaganje učiniti isplativim već za tri godine, nastavlja dogradonačelnik, dodajući da netom preuzeta električna »zujalica« ima autonomiju od oko 60 kilometara. 



Prometni redar kojemu je skuter namijenjen tek treba biti zaposlen. Naime, komunalni odsjek tek treba popuniti osoba koja će regulirati promet na području grada te sankcionirati kršitelje prometnih pravila i gradskih odluka. U tijeku je natječaj za zapošljavanje prometnog redara i računamo da ćemo već za koji tjedan u stalnom radnom odnosu imati osobu koja će nam pomagati u unapređenju stanja na tom planu, završio je Miler, rekavši da je nabava elektroskutera zapravo dio stvaranja osnovnih uvjeta za rad novog gradskog službenika.



– Novi elektroskuter bit će nam isporučen za koji tjedan, a već sad na raspolaganju imamo drugi, rabljeni elektrocikl koji nam je dobavljač ugovorno stavio na raspolaganje na 12 mjeseci, naglašava Miler uvjeren da će, osim značajnog smanjenja pogonskih troškova, skuteri pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova, a još više i promociji grada Krka kao ekologiji, održivom razvoju i energetskoj učinkovitosti predane sredine. Kretanje prometnih i komunalnih redara na vozilima koja ne zagađuju okoliš, pridonijet će stvaranju željene percepcije ovog otoka i kod naših ljetnih posjetitelja pa će tako ovaj potez biti »isplativ« u ekonomskom, ali i u smislu izgradnje imidža Krka kao ekootoka. Ovo je tek jedna u nizu mjera kojima lokalna uprava djeluje na sustavnom smanjenju svojih energetskih troškova i emisije CO2 u atmosferu – zaključio je Miler.