Reagiranje

Danijelu Biljanu ipak presudila politika (3), Mladen Trinajstić: ‘Načelnikova igra skrivača’

P. N.

Marinko Žic cijeli ponedjeljak nije odgovorio na upit, jučer ujutro poslao je prvo reagiranje pa ga uskoro povukao, a potom se predomislio i poslao novo



Iako me ne iznenađuje reakcija općinskog načelnika Punta Marinka Žica na članak »Danijelu Biljanu ipak presudila politika« jer su takvi potezi i česti i predvidivi, moram priznati da me ipak neugodno iznenađuje niz popratih netočnosti koje, zbog meni nedokučivih razloga, u svom obraćanju javnosti Žic iznosi, tim više što dobro zna da njegove tvrdnje o neprofesionalnosti »angažiranog« novinara činjenično ne stoje. Navod da je načelnik objavom spomenutog članka doveden u diskriminirajući položaj, zna to dobro i načelnik, ne stoji već zbog toga što sam u pripremi članka (tijekom ponedjeljka u jutarnjim satima) u telefonskom razgovoru s načelnikom Žicom zatražio njegov komentar službenog »upozorenja« upućenog mu od zamjenice pučke pravobraniteljice. Nakon iskaza želje da se očituje pismenim putem, ali i nakon što njegovog odgovora nije bilo, s »diskriminiranim« načelnikom u poslijepodnevnim satima još sam jednom razgovarao ponovo ga zamolivši za očitovanje do dogovorenog roka, a koje nije stiglo.


Česte provjere elektronske pošte nisu rezultirale zatraženim očitovanjem načelnika Žica čija reakcija napokon stiže tek jučer (utorak, 17. siječnja) u 9.38 sati, dakle nakon što je članak u kojem je trebalo biti i njegovo očitovanje već objavljen. To sam načelniku tijekom jučerašnjeg jutra osobno »dokumentirao«. Ne ulazeći u to što je razlog tome da od njega zatreženo očitovanje nije pravovremeno dostavljeno, naknadno zaprimljeni mail puntarskog načelnika proslijeđujem na objavu za idući dan da bi se nakon toga načelnik, ovog puta na vrijeme, elektroničkom poštom ponovo javio navodeći da ne želi objavu tog svog očitovanja. Nakon što je ta njegova želja, uz pomoć urednika, ispunjena, uslijedila je njegova nova reakcija u kojoj me sad zbog meni neshvatljivih razloga proziva za ne pridržavanje »osnovnih pravila novinarstva«. Ne ulazeći u motive takvog istupa, ali i obzirom da znam da sve navedeno zna i sam Žic, ne mogu se ne zapitati drži li načelnik općine Punat da je autor ovog reagiranja lud?


U ocjenu njegovog odnosa s Danijelom Biljanom i »sapunice« – kako je on naziva, a o kojoj smo pisali, ne želim ulaziti obzirom da ni članak zbog kojeg me Žic sad proziva ni u jednoj riječi ne donosi stavove niti ocjene samog autora, već isključivo sažetak formalnog »upozorenja« kojeg je načelniku, po pitanju »sapunice«, uputila zamjenica pučke pravobraniteljice. Kritike zbog zlonamjernosti tako su, ocjenjujem, umjesto meni upućene predstavnicima te važne i za funkcioniranje pravne države bitne institucije, reagira novinar Mladen Trinajstić.




Tekst koji je izazvao reakcije možete pročitati OVDJE.