Reagiranje

Danijelu Biljanu ipak presudila politika (2); Marinko Žic: ‘Afera koje nema’

P. N.

Svi koji kvalitetno rade svoj posao ostali su na istim pozicijama, neki su sistematizacijom promijenili radno mjesto, ali nikoga nismo izbacili na ulicu



Čitajući objave vezane uz općinu Punat u Novom listu, čitatelj bi mogao pogrešno zaključiti da se u Puntu ništa ne događa i ne radi, osim afera općinske vlasti i načelnika. A mi se pitamo – nije li jedno od pravila novinarstva istražiti slučaj i motive prije brzoplete objave?


Neupućene podsjećamo na zadnju epizodu ove »sapunice«: bivšem direktoru istekao je mandat u proljeće 2015. godine. Sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, po isteku mandata, ne postoji obaveza Skupštine i vlasnika (a Općina Punat je 100% vlasnik KD-a) da zadrži istog direktora, dapače isto nije bilo niti moguće bez raspisivanja novog javnog natječaja. Intencija zakonodavca za zapošljavanjem direktora na mandat je i bila da se promjenom vlasti mijenjaju i direktori koje postavlja vladajuća garnitura. Skupština, kojoj sam ja predsjednik, dala je priliku da u dvije godine nakon izbora, u kojima je Danijel Biljan bio moj protukandidat, ostvari suradnju u komunikaciji i obavljanju poslova direktora KD-a.


Samo je trebao pobijediti svoj ego, koji mu nije dozvoljavao da osobe koje su ga pobijedile na izborima prihvati kao nadređene članove Skupštine Društva.




Tko je izgubio posao i ostao na ulici promjenom općinske vlasti? Imamo još rukovodećih kadrova koji su imenovani od strane bivšeg načelnika. Svi koji kvalitetno rade svoj posao ostali su na istim pozicijama, neki su sistematizacijom promijenili radno mjesto, ali nikoga nismo izbacili na ulicu. Mi smo mala sredina, svi se poznajemo, čak smo i rodbinski povezani, i prvi sam koji ne dozvoljava zlu krv i loše međuljudske odnose, a bivši direktor to upravo radi.


O imenovanju novog člana uprave Skupština trgovačkog društva odlučila je sukladno svim važećim prisilnim propisima i Pravilniku o radu KD-a Črnika.


Također, ističem, a što Danijel Biljan nije naglasio, da je isti pred Općinskim sudom u Rijeci podigao tužbu kojom predlaže da sud utvrdi nezakonitim i nedopuštenim prestanak njegova ugovora o radu temeljem koje je donesena nepravomoćna presuda kojom je utvrđeno da nije bilo nepravilnosti u prestanku radnog odnosa za Danijela Biljana. Mislim da je ovom presudom Općinskog suda sve rečeno. Presuda potvrđuje regularnost prilikom prestanka ugovora i izbora novog direktora. Što tu nije jasno?


Većina natpisa koje je Novi list o Općini ili dužnosnicima Općine Punat objavljivao u »bombastičnim« prilozima redom se pokazuje kao izmišljanje »afera« jednostranim napadom na općinsku vlast što potvrđuju sudske presude koje su akteri tih članaka sve odreda izgubili.


Istina i stav se očito mijenjaju od situacije do situacije. A ovaj je »slučaj« bio toliko »vruć« i od iznimne važnosti za promptnu objavu da se materijali koji su od važnosti za Općinu Punat, odnosno za kvalitetu života mještana Općine Punat, stavljaju po strani i ne objavljuju na račun afera kojih ustvari nema, reagira načelnik Općine Punat Marinko Žic.


Tekst koji je izazvao reakciju možete pročitati OVDJE.