Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 1
Sutra: 19° 19° 1
19. travnja 2019.
Zaključeno 21. izdanje

Dani maslina u Puntu: Novinari kuhali, maslinari se educirali, gosti - guštali

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. listopad 2016. u 18:10 2016-10-10T18:10:03+02:00

Trodnevna maslinarska fešta i ove je godine bila obilježena nizom zabavnih, sajmeno-prodajnih i edukacijskih događanja, a najbolji brudet od sipe spravile su HRT-ovke Ivana Bilen i Patricija Schwarz, osvojivši Kup maslina

PUNAT Punatarsku obalu ovog su vikenda zamamnim mirisima ispunili sudionici manifestacije uklopljene u 21. izdanje »Dana maslina«, događanja kojim Puntari već tradicionalno otvaraju i obogaćuju razdoblje tijekom kojeg se beru i prerađuju plodovi mediteranske kulture po kojoj je Punat nadaleko znan. Početak ovogodišnje berbe koja bi, nakon više tankih, iznimno lošim urodom obilježenih godina ovog puta napokon trebala biti »ona prava«, organizatori su uljepšali »Kupom maslina« – kulinarskim natjecanjem u spravljanju brudeta od sipe tijekom kojeg su svoje vještine baratanja kotlićem i vatricom dobili priliku pokazati brojni novinari i pridruženi lokalni kulinarski znalci.

Četiri ekipe pod šatorom na puntarskoj obali pripravljale su redom ukusne delicije, spretno ih sljubljujući s nezaobilaznim domaćim, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, kao i za otok također tipičnim vinom – glasovitom Vrbničkom žlahtinom. Događanju u organizaciji TZ-a Općine Punat podršku su uzimanjem kuhača u ruke jučer tako dali predstavnici HRT-a, Radija OK, Novog lista i Radija Baranja u čijim su delicijama, nakon članova ocjenjivačkog žirija sastavljenog od iskusnih kuhara puntarske hotelske kuće i domaćih ugostitelja, mogli guštati svi koji su se zatekli na mjesnoj obali. Naposljetku, u iznimno izjednačenoj konkurenciji najboljim brudetom proglašen je onaj koji su spravile HRT-ovke Ivana Bilen i Patricija Schwarz kojima je, osim naslova šampionki Kupa maslina, pripao i zasluženi pehar.
Predstavljanje OPG-a

Biciklijada "Osvoji crni biser"

Jučerašnji, ujedno i završni dan 21. izdanja Dana maslina priliku za zabavu i druženje dao je i ljubiteljima bicikliranja. 6. Sportsko-rekreativna biciklijada »Osvoji crni biser« pobornike brdskog biciklizma odvela je na neke od najslikovitijih lokaliteta duž triju, kondicijskoj spremi biciklista prilagođenih ruta duljine od 18 pa do čak 42 km.

Biciklijada je ove godine imala i humanitarni karakter pa je tijekom nedjeljnog rekreativnog druženja organizirano prikupljanje sredstva namijenjenih liječenju malog Tea Jelenovića iz Klimna koji boluje od artrogripoze. U poslijepodnevnim su pak satima na svoje došli i šetači koji su, nakon prigodnog predavanja Alana Žica, u vođenoj šetnji imali mogućnost razgledati neke od najzanimljivijih povijesnih lokaliteta tog krčkog maslinarskog središta.

Trodnevna maslinarska fešta, osim spomenutim kulinarskim natjecanjem, i ove je godine bila obilježena nizom zabavnih, sajmeno-prodajnih i edukacijskih događanja. Manifestaciju je šarolikom ponudom domaćih proizvoda obogatio niz malih obiteljskih proizvođača s područja otoka Krka, šireg područja PGŽ-a, ali i onih pristiglih iz slovenskog Kostela te Tovarnika – dviju s Puntom zbratimljenih općina. Tijekom onog edukacijskog dijela »Dana maslina« otočni su maslinari od stručnih predavača imali priliku doznati mnoštvo korisnih informacija o certifikaciji krčkog maslinovog ulja, gnojidbi maslinika i najboljim načinima podizanja novih nasada o čemu su, uz ostale, Puntarima progovorili i predstavnici riječke ispostave Savjetodavne službe te više tvrtki specijaliziranih za maslinarstvo i certifikaciju ulja.
Prigodna gastro-ponuda

Naravno, ni ovogodišnji Dani maslina nisu protekli bez prateće prezentacije, odnosno prodajne izložbe poljoprivrednih alata i strojeva, posebice onih koji se koriste u maslinarstvu, kao ni bez zabavno glazbenog programa tijekom kojeg su se posjetiteljima Punta predstavili članovi KUD-a Punat, klape Rašketa, tamburaškog sastava Boduli te grupe Funbox. Dodatni gušt maslinarskoj vikend manifestaciji, uz onu tradicionalnu, Danima maslina prilagođenu gastro-ponudu koja je posjetiteljima bila na raspolaganju u dijelu puntarskih restorana i konoba, dala je i izložba radova umjetničkih fotografa amatera upriličena u galeriji Toš, a koja će dodatak dobiti i unutar fotografskog natjecanja koje, u suradnji s TUO-om Punat, idućih tjedana organizira i provodi Fotoklub Krk.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Tommy zna što voliš