Duhovski utorek

Dan Općine Omišalj: U godinu dana i matična škola, i novi vrtić, i tržnica

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Općina nije isto što je bila za lanjski Duhovski utorek. Izgrađen je novi vrtić, dobili smo matičnu osnovnu školu, novu tržnicu, radi se u Njivicama, a u pripremi su projekti poput gradnje knjižnice, društvenog doma i mjesnog groblja, istakla je načelnica Ahmetović



OMIŠALJ Omišljani su jučerašnjom prigodnom akademijom, ujedno i svečanom sjednicom Općinskog vijeća, obilježili Duhovski utorek – Dan Općine Omišalj.


Svečarsko okupljanje brojnih uzvanika i velikog broja mještana, po običaju, upriličeno je na Trgu Prikešte gdje su, u onom najsvečajnijem dijelu događanja, zaslužni nagrađeni prigodnim općinskim priznanjima. Tom je prilikom predsjednik Općinskog vijeća Krešimir Kraljić dodijelio godišnju nagradu Općine Omišalj Mirku Almašiju za njegova iznimna postignuća i doprinos u razvoju poljoprivrede, posebno pčelarstva na području općine.


Istom je prigodom doajen hrvatskog glumišta, svim generacijama dobro poznati šibenski glumac Špiro Guberina proglašen počasnim građaninom Omišlja, i to »na račun« njegova neizmjernog doprinosa promicanju dramske kulture u ovoj općini, kojoj je svesrdno pridonosio svojim dugogodišnjim sudjelovanjem u organizaciji »Festivala pučkog teatra Omišalj-Čavle«, čiji je i počasni umjetnički direktor.




Time je, stoji u odluci Vijeća, Guberina pridonio podizanju ugleda Omišlja u području dramske umjetnosti. Guberina, zbog zdravstvenih razloga, nažalost ipak nije mogao nazočiti jučerašnjem slavlju.


Stižu novi projekti


Podvlačeći crtu pod proteklo jednogodišnje razdoblje, načelnica Mirela Ahmetović istakla je da Općina Omišalj nije isto što je bila za lanjski Duhovski utorek. – Izgrađen je novi dječji vrtić i nijedno dijete više nije neupisano, a dobili smo i svoju matičnu osnovnu školu. Nedavno je dovršena i nova mjesna tržnica, a radi se na nizu lokaliteta u Njivicama, mjestu čiji najfrekventniji dijelovi ovih dana dobivaju novu komunalnu infrastrukturu, istakla je Ahmetović napomenuvši i da će već najasen krenuti proširenje i opremanje luke, odnosno uređenje obalnog pojasa Njivica. Mučimo se s administracijom oko pripreme niza ništa manje važnih projekata koji će, uvjerena sam, također startati u skorijoj budućnosti, zaključila je načelnica, uvrstivši u red takvih plan gradnje knjižnice, društvenog doma te mjesnog groblja.


Nije propustila okupljene podsjetiti i na velik turistički »pomak« kojeg je Omišalj doživio povjeravanjem na upravljanje kampa Pušća tvrtki Hadria s otoka Paga, čija će skorašnja ulaganja u taj smještajni kompleks uvelike popraviti ukupnu turističku sliku općine, ali i pripomoći punjenju njena proračuna što, ocijenila je Ahmetović, bivše kampiralište još donedavno baš i nije činilo.


Od sopaca do fešte


Jučerašnje se obilježavanje Duhovskog utorka odvijalo tijekom cijelog dana, a započelo je ranojutarnjom procesijom, svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi, a nastavljeno je u podne na omišaljskoj placi sedmim susretom sopaca »Na tenko i debelo«.


Slavlje Dana Općine Omišalj, nakon večernje svečanosti na trgu Prikešte, preselilo se potom na mjesnu Placu gdje je u večernjim satima uslijedila velika pučka fešta uz grupu »Fortunal«. Višednevni program obilježavanja Dana Općine završit će danas (srijeda, 18. svibnja) na nogometnom igralištu »Pušća« revijalnom utakmicom između tima NK Rijeke II i omišaljskog OŠK-a.


Na jučerašnjoj svečanosti među uzvanicima je, uz sve ostale krčke lokalne čelnike, bio i predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, kao i čelnici s Omišljem zbratimljenih općina Drenovci i Taglio di Po.