Delegacija iz 13 zemalja

DRUŽENJE DIPLOMATA Bugarska veleposlanica Tanya Dimitrova zaljubljena je u Krk

Mladen Trinajstić

Zajednički snimak s domaćinima – veleposlanička ekipa jučer u Krku  / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Zajednički snimak s domaćinima – veleposlanička ekipa jučer u Krku / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Uz inicijatoricu druženja veleposlanicu Bugarske dr. sc. Tanyu Dimitrovu na Krku su jučer boravili i veleposlanici Danske, Velike Britanije, Grčke, Litve, Poljske, Italije, Mađarske, Irske, Češke, Belgije, Nizozemske i Albanije



KRK Na inicijativu i u organizaciji veleposlanice Republike Bugarske u našoj zemlji, dr.sc. Tanye Dimitrove, u neformalni i promotivni posjet gradu i otoku Krku jučer je pristigla brojna delegacija veleposlanika zemalja Europske Unije kao i zemalja kandidatkinja.


Veleposlanica zemlje kojoj je povjereno šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europske unije Krk je za mjesto opuštenog, cjelodnevnog druženja sa svojim kolegama, a kako nam je rekla tijekom susreta sa svojim domaćinom, krčkim gradonačelnikom Darijom Vasilićem, izabrala zbog svoje zaljubljenosti u taj kvarnerski otok kojemu se, kaže, dosad nebrojeno puta vraćala u već šest godina dugom mandatu u Hrvatskoj.



– Ovaj otok, čini mi se, osim što je tako neponovljivo lijep i dostupan ima i ogroman, dijelom još uvijek neprepoznat i neiskorišten razvojni potencijal. Znajući tu činjenicu jednako kao i sva njegova kulturno-povijesna, prirodna, čak i enogastronomska bogatstva, svoje sam brojne kolege bez puno dvojbe odlučila dovesti upravo ovdje, tim više što sam upoznata i s time da dio njih do sad nije imao prilike obići ovaj dio vaše zemlje i upoznati se s njenim čarima, naglasila je dr.sc. Dimitrova.





Veleposlanica Bugarske dr. sc. Tanya Dimitrova napomenula je da su, iako je jučerašnji obilazak i razgled grada Krka (a prije njega i Vrbnika) bio neformalne prirode, okupljeni diplomati boravak na otoku iskoristili za uspostavljanje kontakata slijedom kojih bi se, ustvrdila je, u budućnosti između Hrvatske i zemalja koje predstavljaju mogli graditi novi mostovi kulturnih i gospodarskih veza i prijateljstava.



U sastavu ambasadorske delegacije koju je na krčkoj Veloj placi, u Vasilićevom društvu pozdravila i direktorica TU TZG Krka Nataša Jurina, bili su tako i veleposlanici Danske, Velike Britanije, Grčke, Litve, Poljske, Italije, Mađarske, Irske, Češke, Belgije, Nizozemske te Albanije.



Krčki gradonačelnik Vasilić, pozdravljajući okupljene nakon njihova dolaska, nije propustio posebno zahvaliti inicijatorici ovog događanja na tome što je za uobičajeno neformalno druženje veleposlanika kakva redovito organiziraju upravo predstavnici zemalja koje predsjedavaju EU-om, odabrala taj turizmu okrenuti otok kojeg, zaključio je Vasilić, europskim već odavno čine i brojni ljetni posjetitelji koji na njega pristižu i iz zemalja koje predstavljaju jučer na Krku okupljeni veleposlanici.