Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Svečana dodjela nagrada

DROBNICA FEST Najbolje maslinovo ulje na otoku Krku ima Ener Toić

Goran Marević uručio je Eneru Toiću nagradu za najboljeg maslinara 12. Drobnica festa / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Goran Marević uručio je Eneru Toiću nagradu za najboljeg maslinara 12. Drobnica festa / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. srpanj 2019. u 18:47 2019-07-01T18:47:24+02:00

Toiću je stoga, osim čestitiki njegovih brojnih kolega, ove godine naposljetku pripala i godišnja nagrada »Ivan Žgaljić« – trofej nazvan imenom prvog predsjednika udruge Drobnica

KRK U organizaciji krčke maslinarske udruge Drobnica, u Velikoj vijećnici Grada Krka održano je 12. izdanje Drobnica festa, svečanost koja je osim dodjele nagrada u protekloj godini ponajboljim otočnim maslinarima i ovog puta podrazumijevala i prezentaciju njihovih postignuća, uz ostalo i kroz degustacije njihovih redom vrhunskih maslinovih ulja.

Pobjednik ovogodišnjeg Drobnica festa, u dijelu koji se tiče laboratorijske analize i usporedbe, odnosno ocjenjivanja prijavljenih uzoraka, postao je krčki maslinar Ener Toić.

Njegovo je ulje, proizvedeno na području Šotoventa, ove godine bilo uvjerljivo najbolje i najkvalitetnije, kako u smislu kemijskih pokazatelja, tako i njegovih organoleptičkih svojstava.

Toiću je stoga, osim čestitiki njegovih brojnih kolega, ove godine naposljetku pripala i godišnja nagrada »Ivan Žgaljić« – trofej nazvan imenom prvog predsjednika udruge Drobnica, pokojnog organizatora i pokretača aktivnosti udruženja pod čijom se kapom danas odvijaju sve organizirane maslinarske aktivnosti na području Grada, a dobrim dijelom i otoka Krka.

Osim novoproglašenog krčkog maslinarskog šampiona, razloga za zadovoljstvo imalo je još 15 maslinara, dobitnika zlatnih medalja koji su tim priznanjima ovjenčali svoja ekstra djevičanska maslinova ulja kvalitativno analizirana u laboratorijima splitske tvrtke »Gastro ekspertiza«.

– Ono što nas posebno veseli jest činjenica da je od 40 analiziranih uzoraka njih čak 80 posto zaslužilo status, odnosno formalnu potvrdu svoje ekstra djevičanske kakvoće, što najbolje dokazuje da se na našem otoku redom proizvode maslinova ulja najviše kvalitete – ustvrdio je tajnik Drobnice Goran Marević.

Valja reći i da je osim 15 zlatnih, podijeljeno još i osam srebrnih te šest brončanih odličja. Sve u svemu, berba 2018., rezultati koje su ova analizirana ulja, bila je i više no dobra, kako u smislu kakvoće dobivenih ulja, tako i u pogledu kvantitete, odnosno količine dobivenog ulja, napomenuo je Marević, istaknuvši da jedino čime većina krčkih maslinara nije, niti može biti zadovoljna, jest plasman ulja, odnosno brzina i količine njegove prodaje.

Više možete pročitati u tiskanom izdanju u utorak!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.