Festival vune

Čuda od vune u Lubenicama oduševila turiste

Walter Salković



LUBENICE U sklopu Festivala vune održana je dvodnevna radionica koju su organizirali Centar za održivi razvoj »Gerbin« iz Lubenica, grupa »Ruta« iz Cresa i udruga »Zlatni ljudi« iz Rijeke.


Na radionici su prikazane razne tehnike obrade vune: Doris Janković demonstrirala je mokro i suho filcanje izradivši dugački šal od svile i vune, Helena Čalić je izradila veliku tapiseriju, Marijan Diklić i Romano Faganel prikazali su autohtone metode finog i grubog češljanja vune izvornim lubeničkim alatima, Tea de Both kombinirala je suho i mokro filcanje u izradi figurice psa, a Vesna Jakić je tehnikom mokrog filcanja, koristeći vunu creske pramenke, izrađivala ukrasne predmete.


Kako je Janković za svoj rad trebala potpuno mirno vrijeme, demonstraciju je izvela u Muzeju ovčarstva, a ostali u obližnjem vrtu.


Neobičnim aktivnosti,ma, uz puno dobrog raspoloženja, priključivali su se i turisti pa su tako filcali i Talijani, Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Novozelanđani, Amerikanci i Japanci, a posebno su se dobro zabavljali najmlađi.Uz demonstracije svojih aktivnosti, sudionici radionice ponudili su posjetiteljima na prodaju mnoštvo već izrađenih proizvoda, uporabnih (haljine, kape…) i dekorativnih (jastuci, broševi…). Mnogi su se za uspomenu fotografirali s vunenim maskama Tee de Both.

Zbog velikog interesa publike »pao« je načelni dogovor da bi se dogodine takve vikend-radionice trebale održavati jednom mjesečno od svibnja do listopada, te zaključili da su se Muzej ovčarstva i Festival vune odlično uklopili u lubenički ambijent pa zaslužuju da se i dalje razvijaju i dopunjuju.