Učenje talijanskog uz njam njam

Creski učenici slavili Dan pizze pa pripremili Quattro staggioni di Cherso i pizzu Frane Petrića

Walter Salković

Osmaši

Osmaši



Međunarodni dan pizze, 9. veljače, obilježili su učenici koji u creskoj OŠ Frane Petrića pohađaju izbornu nastavu iz talijanskog jezika. Dobili su zadatak istražiti povijest pizze, prve korištene sastojke, te legendu o prvoj pizzi Margheriti. Tijekom istraživanja naučili su da je najpoznatija talijanska pizza iz Napulja čije se tijesto radi isključivo rukama, a na satu su pročitali ulomak iz »Sretnog grada« Frane Petrića iz kojeg su saznali koje su se namirnice u Cresu koristile u vrijeme renesanse.


Uz pomoć svoje profesorice Sonje Pokupec Salković, osmislili su i pripremili dvije originalne pizze koje su nazvali Quattro staggioni di Cherso (Četiri creska godišnja doba) i Frane Petrić. Pizzu koja nosi ime najslavnijeg Cresanina pripremili su učenici sedmog razreda, a sastojala se od domaćeg ovčjeg sira, slanih srdela, slanutka, majčine dušice i kadulje. Svako od četiri creska godišnja doba zauzimalo je po četvrtinu pizze koju su kreirali osmaši. Proljeće su predstavljali rukola, divlje šparoge, kukuruz i jaje, ljeto mozzarella, svježa rajčica i bosiljak, jesen gudić (pršut od ovčjeg buta), ovčji sir, masline i maslinovo ulje, a zimu palamida u ulju, slani inćuni i kapula.


Originalne pizze sastavljene od autohtonih creskih namirnica mogle bi svoje mjesto pronaći i u lokalnim restoranima ili otočkim obiteljima, nada se profesorica Pokupec Salković, a za to neće tražiti autorska prava, dodaje u šali. Zadovoljna je, jer je ostvaren osnovni cilj projekta – nastava je osvježena praktičnim radom kroz koji učenici bolje uče, a dobili su priliku razgovarati na talijanskom s izvornim govornikom jer im je svoju kuhinju za pripremu pizza ustupila Manuela Damiani Dragoslavić, rođena Talijanka. Osim što im je pomogla u pripremi jela, ispekla im je pravu talijansku foccacciu, preteču pizze.




Cijeli projekt je fotodokumentiran, a u hodnicima škole postavljena je izložba koju će moći razgledati roditelji te se uvjeriti što su sve njihova djeca u stanju učiniti vlastitim rukama.