Ne zagađenju

Creski školarci postali ekoratnici

Walter Salković



CRES Svi učenici OŠ Frane Petrića, njih više od 200, prošli su edukaciju o zaštiti mora od zagađenja plastikom i postali pravi mali eko-ratnici koji će se ubuduće aktivno boriti protiv plastike u moru i u svakodnevnom životu. Edukaciju je organizirala udruga Terra Hub, a vodio ju je Marko Capek, poznati ekološki aktivist i borac za svijet bez plastike.


Capek je školarcima pokazao što se sve nalazi na plažama onečišćenim najčešće ostacima plastike raznih veličina, objasnio im zašto je plastika u moru problem i kako ona ugrožava život morskih životinja, a naučio ih je i kako smanjiti upotrebu plastike u svakodnevici. Mlađima su prikazivani animirani filmovi, dok su stariji učenici mogli pogledati dokumentarac »Plastični ocean« koji je udruga Terra Hub dobila na korištenje od Ane Robb iz francuske ekološke udruge La Révolution Albatros.


Da sve ne ostane na teoretskoj razini, ekogrupa škole posjetila je plažu Tarej koja je proteklog ljeta velikim dijelom očišćena od plastičnog otpada u sklopu projekta »Nećemo plastični Jadran – Cres u akciji«, ali na plaži i dalje ima onečišćenih dijelova pa su se učenici mogli upoznati sa svim fazama raspadanja plastike. Na plaži Tarej djeca su mogla uživo vidjeti što se događa s otpadom koji se dugo nakuplja na plaži pod utjecajem sunca, a što kad on dugo stoji u moru.




Nakon teorije iz učionica i prakse na plaži, školarci su na kreativnim radionicama učili kako izraditi jednostavnu kozmetiku, primjerice pastu za zube, parfem ili osvježivač zraka, kao zamjenu za industrijske proizvode koji u sebi sadrže čestice mikroplastike ili se nalaze u plastičnoj ambalaži. Naučili su kako promijeniti svoje dnevne aktivnosti ostavljajući za sobom što manji plastični trag, kako postati ekoratnik i djelovati na druge te kako živjeti bez otpada, posebice plastičnog.


Ova terensko-praktična nastava dio je inicijative Adriatic Plastic Challenge koju je pokrenula udruga Terra Hub. Njihov je cilj spriječiti dotok plastičnog otpada u more te osvijestiti što veći broj ljudi o problemu plastičnog zagađenja i potaknuti ih na odgovorno ponašanje. Ovaj paket edukacije za djecu prvi je ove vrste u Hrvatskoj jer ne uključuje samo edukaciju uz prezentaciju, već i primjere iz prakse, zatim terensku nastavu s prikupljanjem naplavne plastike i njezinu analizu te konačno malu školu prirodne kozmetike.


– Divno je raditi s djecom jer oni posjeduju senzibilitet i empatiju za život na kopnu i u moru, a koju su stariji često izgubili. Mladi naraštaji su rođeni u svijetu gdje gotovo sva pitka voda u sebi ima mikro i nano plastiku. Ja to kao dijete nisam imao. Ako pokušamo koherentno živjeti, a ne samo za vlastitu korist, dužni smo promijeniti svoje navike zbog njih jer će se oni morati nositi s našim krivim postupcima – zaključio je Marko Capek te je zahvalio Gradu Cresu i turističkoj zajednici koji su podržali projekt.