Orlec

Creske ovce gube bitku s alohtonom divljači

Walter Salković

Creska ovca koja je prehranila mnogobrojne obitelji danas je ugrožena jer je sve manje mladog stanovništva, a sve više alohtone divljači. Stoga ova izložba ima za cilj promovirati ovčarstvo na otoku i povezati ovčare, rekao je Danijel Kučica



ORLEC Creska ovca, koja je prehranila mnogobrojne obitelji, te omogućila djeci da se školuju, danas je ugrožena jer je sve manje mladog stanovništva, a sve više alohtone divljači. Stoga ova izložba ima za cilj promovirati ovčarstvo na otoku, nastojati da se revitalizira jedan kotačić otočnog gospodarstva te povezati ljude koji se bave ovčarstvom, rekao je na otvorenju 12. izložbe creske ovce Danijel Kučica, predsjednik udruge Pramenka, jednog od organizatora manifestacije.


Pozdravnim govorima mnoštvu otočana i gostiju koji su se okupili u Orlecu, centru otočnog ovčarstva, obratio se i Danijel Mulc, savjetnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, koja je, uz Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, suorganizator izložbe, kao i predstavnici pokrovitelja, direktorica TZ-a grada Cresa Sanja Živanović, creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, predstavnik Primorsko-goranske županije Đanino Sučić te Sandra Dujmić iz Ministarstva poljoprivrede. I oni su u svojim govorima isticali kako autohtonu pasminu creske ovce ugrožava alohtona divljač uvezena na otok.



Najbrži strigač ovaca je bio Sandro Tarabocchia, drugi Dorijan Polonijo, a treći Željko Volarić. Od žena je najbrža bila Mirjana Orlić, a slijedile su je Ivana Majdenić i Sandra Dujmić. Proglašene su i tri nagrade za rasplodne ovnove – dobili su ih uzgajivači Aldo Velčić, Marko Tarabocchia i Franjo Jurasić te za kolekcije – prvu nagradu dobio je Sandro Tarabocchia, drugu Mauro Hrelja, a treću Poljoprivredna zadruga Cres. Ovan Darija Toića iz Vodica proglašen je šampionom 12. izložbe creske ovce.





Posjetitelji su mogli pogledati sedam kolekcija ovaca te navijati za natjecatelje u striži ručnim škarama te su na kraju proglašeni najbolji. Program 12. izložbe creske ovce otvoren je nastupom orlečkog folklora, a za feštu do dugo u noć bio je zadužen istarski bend »Tu i tamo«. Tijekom večeri nudila su se razna jela od janjetine, suveniri te majice s oznakom izložbe.