Orlec

Creska ovca prehranila, oblačila i školovala generacije otočana

Walter Salković

Na izložbi je svoje kolekcije creske ovce, koje su se sastojale od ovna i tri ovce, izložilo devet uzgajivača s Cresa i Lošinja. Najboljom je proglašena kolekcija Sonje Giuricich iz Malog Lošinja, drugo mjesto osvojila je ona Maura Hrelje iz Ivanja, a treće Vjere Tarabocchia iz Malog Lošinja



CRES Creska ovca autohtona je pasmina nastala oplemenjivanjem lokalnih ovaca španjolskim, francuskim i talijanskim merino pasminama uz presudnu ulogu okoliša. Upravo zahvaljujući okolišu u kojem živi slobodno, moglo bi se reći poludivlje, creska ovca je mala i živahna, izdržljiva i prilagodljiva. Nekad je glavni proizvod creske ovce bila vuna, a danas je to poznata mlada creska janjetina. »Ovca nas je prehranila, oblačila i školovala«, reći će otočani, a u čast njezinom veličanstvu ovci, kako ju je nazvala zamjenica župana Marina Medarić, već se 11 godina organizira izložba creske ovce.


Ove je godine priredba održana u Orlecu, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, orlečke udruge »Pramenka« i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Primorsko-goranske županije, Grada Cresa, TZ grada Cresa i Radio Jadranke. Ravnatelj Agencije dr. Zdravko Barać, ujedno u svojstvu izaslanika ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, čestitao je na ustrajnosti svima koji sudjeluju u organizaciji priredbe.


– Kad smo započeli s ovom izložbom pred 11 godina cilj nam je bio okupiti na jednom mjestu sve ono najznačajnije u ovčarstvu otoka Cresa i Lošinja, te predstaviti sve ono što se radi u creskom ovčarstvu, rekao je dr. Barać te podsjetio da se u to vrijeme radilo na standardizaciji odlika creske ovce što je bio preduvjet za zaštitu creske janjetine.Izložbu creske ovce posjetila su dva čelnika otočnih gradova, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako i njegova malološinjska kolegica Ana Kučić. U svojim obraćanjima stanovnicima Orleca, ali i mnogobrojnim gostima, oboje se osvrnulo na najveći problem koji muči uzgajivače ovaca, a to su divlje svinje.

– Kako nas pošast divljih svinja ne bi spriječila da i ubuduće slavimo cresku ovcu taj problem trebamo rješavati zajedničkim snagama vas na terenu i nas koji smo preuzeli odgovorne dužnosti, rekao je gradonačelnik Jurjako, a gradonačelnica Kučić se složila da Cres i Lošinj, kao velika cjelina, imaju zajedničke projekte, ali i zajedničke probleme koje trebaju zajedno rješavati, uz pomoć nadležnih državnih institucija.


Dožupanica Medarić, i sama rodom iz Orleca, naglasila je da je za Orlečane ovca dio svakodnevnice.– Ovca i sve ono što od nje proizvodimo su naše bogatstvo, a ovakve manifestacije su najbolji način da prezentiramo tradicijske vrijednosti našeg sela i našeg otoka, rekla je Medarić.Na izložbi je svoje kolekcije creske ovce, koje su se sastojale od ovna i tri ovce, izložilo devet uzgajivača sa Cresa i Lošinja. Najboljom je proglašena kolekcija Sonje Giuricich iz Malog Lošinja, drugo mjesto osvojila je ona Maura Hrelje iz Ivanja, a treće Vjere Tarabocchia iz Malog Lošinja.

U sklopu izložbe održano je natjecanje u striži ovaca na tradicionalan način, ručnim škarama. Najbrži je bio Franko Jurasić, drugo vrijeme postigao je Sandro Tarabocchia, a treće Anton Mužić. Od žena najbolje vrijeme postigla je Mirjana Orlić, slijedila ju je Elizabeta Mužić, pa Franjica Muškardin.


Za kraj natjecateljskog dijela manifestacije šampionom je proglašen ovan Alda Velčića iz Vodica, a dodijeljena su i tri priznanja za ovnove Darija Toića iz Vodica, Franje Jurasića iz Orleca, te Sandra Tarabocchije iz Malog Lošinja.Program 11. izložbe creske ovce otvoren je nastupom orlečkog folklora, a za feštu do dugo u noć bio je zadužen istarski bend »Tu i tamo«. Tijekom večeri održan je i turnir u potezanju konopa, a svoje su proizvode predstavili otočni OPG-ovci okupljeni u Cresku butegu.