Maslinarstvo

Cresani svjesni da godina neće biti blizu rekorda: ‘Urod loš, no bere se što se brati može’

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Poznata je pojava alternativne rodnosti maslina, pa ih jedne godine nema, a sljedeće rode obilno, ali ove godine, kažu stručnjaci, kao da se sve poklopilo da sezona bude loša



CRES – Uljara Poljoprivredne zadruge Cres započela je s preradom maslina, ali su creski maslinari svjesni da će ovo biti jedna od lošijih sezona. Poznata je pojava alternativne rodnosti maslina, pa ih jedne godine nema, a sljedeće rode obilno, ali ove godine, kažu stručnjaci, kao da se sve poklopilo da sezona bude loša.


– Prošla zima bila je pretopla i suha, a hladno proljeće zaustavilo je cvatnju. Potom je maslinike napala velika populacija svrdlaša, a nakon toga i maslinin trips. Ljeti je bilo previše kiše pa je krupne plodove napala maslinova muha. Ovogodišnji urod će biti loš, a malo bolje će proći oni koji su tretirali svoje maslinike. No, treba naglasiti, u ekstremnim godinama kao što je ova, čak i oni koji redovito provode zaštitu imaju manji učinak, kaže Franko Fučić, voditelj uljare.


Zbog svega toga na pojedinim pozicijama uopće neće biti maslina dok će drugi maslinici ipak nešto roditi. Desetak maslinara započelo je s berbom i svakodnevno donose svoje masline na preradu. Među njima je i Frančeska Dražić koja je prva dva dana prerade donijela po stotinjak kilograma maslina, dok je lani, kaže, dnevno sa svojim suprugom znala ubrati i do 300 kilograma.




– Treba se prilagoditi situaciji i pobrati ono što se može, ipak je optimistična Frančeska Dražić.


Plodove treba ubrati što prije jer nisu u optimalnom stanju i brzo padaju sa stabla, a i najavljeni kišni dani neće pogodovati maslinarima. Inače, maslinarstvom se bavi oko 400 creskih obitelji i to je značajan izvor prihoda za otočane. Smatra se da je sezona dobra ukoliko se proizvede oko 60.000 litara vrhunskog ulja, kao što je bilo lani, a rekordna je bila 2010. godina kad je prerađeno oko 1.200 tona maslina i proizvedeno 200.000 litara ulja. Procjenjuje se da se trenutno na Cresu obrađuje 130.000 stabala maslina na površini od oko 600 hektara.


Otočne maslinare okuplja udruga Ulika koja je, pripremajući se za ovu sezonu berbe, uredila gotovo pet kilometara novih maslinarskih puteva, te obnovila stare gdje je to bilo potrebno. U suradnji s tvrtkom koja ih prodaje, udruga je organizirala prezentaciju strojeva i opreme za berbu maslina, a zajedno s poljoprivrednom savjetodavnom službom pratila je stanje bolesti i štetnika te davala preporuke za tretiranje.