Odluka

Cres suosnivač energetske zadruge

Walter Salković

Budućoj zadruzi cilj će biti izgradnja solarne elektrane, koju je inicirao privatni vlasnik zemljišta kod Filozića na Tramuntani. Veći dio sredstava prikupit će se kroz model masovnog financiranja



Prva ovogodišnja radna sjednica Gradskog vijeća trajala je manje od sat vremena i za to vrijeme vijećnici su uspješno prošli osam točaka dnevnog reda, te jednoglasno prihvatili sve predložene zaključke i odluke. U skladu s nedavno prihvaćenom strategijom energetske tranzicije prema čistoj energiji, vijećnici su odlučili da će Grad Cres biti jedan od suosnivača nove energetske zadruge kojoj je cilj izgradnja solarne elektrane na području Tramuntane. Prijedlog je obrazložio dogradonačelnik Marin Gregorović, umjesto odsutnog dr. Uga Toića, direktora Otočne razvojne agencija koja vodi projekt.


– U energetsku zadrugu želimo uključiti što više subjekata iz javnog i poslovnog sektora te fizičke osobe s cresko-lošinjskog otočja. Projekt solarne elektrane u blizini Filozića pokrenuo je privatni vlasnik zemljišta i obratio se Gradu Cresu i Otri. Rado smo se odazvali jer se radi o prvom projektu u sklopu naše energetske tranzicije u kojeg će se moći uključiti šire građanstvo. Ovo je odličan početak energetske tranzicije jer se radi o projektu koji možemo sami realizirati i nije velik zalogaj kao elektrana kod Orleca koju će graditi HEP, rekao je uvodno Gregorović.


Model crowdfundinga


Poduzetnička inicijativa Antuna Jedrejčića tako će postati prvi projekt na Cresu koji će se uklopiti u nova EU pravila za dizajn tržišta električne energije koja stavljaju potrošača u središte prijelaza prema čistoj energiji. Procijenjena vrijednost investicije za sunčanu elektranu nominalne snage 500 kW iznosi 3,5 milijuna kuna, a veći dio potrebnih novčanih sredstava prikupit će se kroz model masovnog financiranja (crowdfunding).




Prijedlog su podržali i ostali vijećnici, predsjednik Vijeća Marčelo Damijanjević smatra da se i neki drugi infrastrukturni projekti mogu rješavati kroz zadrugu, dok je Dragan Medarić istaknuo da se o ovakvim oblicima upravljanja danas jako puno raspravlja u svijetu.


– Jako mi je drago što smo krenuli u tom smjeru. Danas se to zove zadruga, a nekad su to mislioci kao Edvard Kardelj nazivali društvenim vlasništvom, rekao je Medarić. Raspravu je zaključio gradonačelnik Jurjako pozivom svim građanima i tvrtkama da se priključe zadruzi kojoj sunčana elektrana neće biti jedini projekt, već će se baviti energetikom Cresa i Lošinja.


Imenovane ravnateljice


Na sjednici Vijeća imenovane su ravnateljice dviju gradskih ustanova, Creskog muzeja i Dječjeg vrtića Girice, pri čemu nije bilo nikakvih iznenađenja jer se na oba natječaja javila samo po jedna kandidatkinja. I dok u muzeju ostaje dosadašnja ravnateljica Jelena Dunato, na čelnu poziciju u vrtiću dolazi odgajateljica Mirjana Koljevina umjesto dosadašnje ravnateljice Snježane Sučić koja odlazi u mirovinu.


Tijekom aktualnog sata vijećnici su ukazivali na manje komunalne probleme, pa je Fiorenco Pinezić zatražio hitno tretiranje sasušenih stabala u Martinšćici, Oliver Filipas se raspitivao o stalku za suncobran koji je nakon ljetne sezone ostao na javnoj površini, te prenio molbu stanovnika Belog da se češće posipa cesta na Tramuntani, a Hrvoje Sepčić predložio je da se urede sprave za vježbanje na lungomaru i školsko igralište. Stjepan Vodenac ponovio je pitanje kad će se graditi POS-ovi stanovi, ali za više informacija morat će pričekati odgovor Agencije za promet nekretninama koja vodi projekt. Marčela Damijanjevića zanimalo je kada će biti objavljen natječaj za poljoprivredna zemljišta u vlasništvu države, na što je dogradonačelnik Gregorović najavio da će se o tome razgovarati na sljedećoj sjednici Vijeća.