Dobar primjer

Cres iskoristio ili ugovorio već 55 milijuna EU kuna

Walter Salković

Od 2014. do 2017. godine, prema analizi portala gradonacelnik.hr, Grad Cres »povukao« je 4.468 kuna po stanovniku i nalazi se na trećem mjestu od 96 gradova koji su u tom razdoblju iskoristili sredstva



CRES Internetski portal gradonacelnik.hr objavio je analizu korištenja sredstava iz Programa ruralnog razvoja od 2014. do 2017. godine prema kojoj je Grad Cres »povukao« 4.468 kuna po stanovniku, te se nalazi na trećem mjestu od 96 gradova koji su u protekle četiri godine iskoristili sredstva iz Programa i po tom je kriteriju najuspješniji grad u Primorsko-goranskoj županiji.


Cesta za POS


Za operativno provođenje Programa nadležna je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je do sada, od 17,9 milijardi kuna raspoloživih u Programu, raspisala natječaje u vrijednosti od 10,1 milijardi kuna, ugovoreno je 6,2 milijarde kuna, a već isplaćeno 3,6 milijarde kuna. Podaci se odnose na razdoblje do 31. prosinca 2017., a u Agenciji očekuju da će ove godine značajno porasti udio ugovorenih, a posebice isplaćenih potpora, s obzirom da se očekuje provedba već odobrenih projekata. Tako su nedavno načelnici i gradonačelnici 212 općina i gradova potpisali ugovore ukupno vrijedne gotovo 650 milijuna kuna za financiranje izgradnje i obnove lokalnih cesta, rasvjete i prometne signalizacije. Među njima je bio i creski gradonačelnik Kristijan Jurjako, jer je Grad Cres za priključnu cestu nove zgrade s POS-ovim stanovima na predjelu Sv. Andrej dobio 1,8 milijuna kuna.


Prva sredstva iz Programa ruralnog razvoja Grad Cres dobio je za izradu Strategije razvoja za razdoblje od 2015. do 2020. godine, a radilo se o relativno skromnih 75.000 kuna. Nakon toga uspješno je apliciran projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja sanitarnih otpadnih voda naselja Orlec za koji je iz Programa ruralnog razvoja odobreno 6,4 milijuna kuna i u tijeku je natječaj za izbor izvođača radova.


Susajda i Girice




Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako kaže da je visoki plasman među gradovima koji su dobili sredstva iz Fonda za ruralni razvoj dokaz da znaju kako raditi i da rade dobro.


– Moram naglasiti da nam kandidiranje jako otežava činjenica da Cres po indeksu razvijenosti spada u skupinu najrazvijenijih gradova Hrvatske, zbog čega naši projekti u startu dobiju manji broj bodova. Bili smo uporni u apliciranju pa je uspjeh očekivan ali to je rezultat dugogodišnjeg mukotrpnog i upornog rada ne samo mene, mojih zamjenika i vijećnika, nego prije svega gradskih službenika, ali i djelatnika komunalnog društva i dugih naših ustanova. Iako smo brojčano mala gradska uprava javljamo se na gotovo sve nama dostupne natječaja kako za EU sredstva tako i za nacionalna, pa smo, uz već odobrena sredstva, na Program ruralnog razvoja kandidirali i rekonstrukciju Doma kulture »Susajda«, projekt vrijedan 4,6 milijuna kuna, dok je naš Dječji vrtić Girice aplicirao projekt dogradnje svoje zgrade u vrijednosti od 1,5 milijuna kuna, ističe Jurjako.



Najveći i najvidljiviji projekt u Cresu financiran novcem iz EU fondova je rekonstrukcija Palače Moise i upravo se privodi kraju. Monumentalna renesansna patricijska kuća u staroj gradskoj jezgri ugostit će Centar za cjeloživotno učenje te Centar humanističkih i društvenih znanosti Sveučilišta u Rijeci. Projekt je ukupno vrijedan 4.150.000 eura, od čega su 3,5 milijuna sredstva Europske unije.



Glavni cjevovod


No, nije Program ruralnog razvoja jedini izvor financiranja već se Cresani javljaju i na druge europske fondove. Europskim sredstvima uspješno je provedena rekonstrukcija glavnog cjevovoda u Cresu koji prolazi ulicom Zazid i Šetalištem 20. travnja s priključcima i vodovodnim ograncima. Taj se projekt, vrijedan oko četiri milijuna kuna, najvećim dijelom financirao iz Kohezijskog fonda EU, a ostatak su osigurale Hrvatske vode i komunalna tvrtka Vodoopskrba i odvodnja. Europa je u potpunosti financirala pripremu projektno-studijske dokumentacije i aplikacijskog paketa za aglomeracije Cres, Martinšćica, Mali Lošinj i Veli Lošinj. Ukupna vrijednost projekta je gotovo devet milijuna kuna kojeg s 85 posto financira Kohezijski fond, a omogućit će da se na EU natječaje prijavi izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda i rekonstrukcija vodoopskrbne mreže za te četiri aglomeracije.


Osim Grada i njegovih ustanova, sredstva iz Programa ruralnog razvoja, i to 3,3 milijuna kuna, dobila je i Poljoprivredna zadruga Loznati koja će u novoj Poduzetničkoj zoni »Loznati« izgraditi siranu.



Pastirski stan


Projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju pastirskog stana na Batajnama, vrijednu oko 800.000 kuna, kandidirao je Samostan sv. Frane u sklopu projekta FOR CRES (Franjevci za objedinjeni razvoj Cresa), a jedan od partnera u projektu je i Grad Cres. Energetska obnova zgrade OŠ Frane Petrića, vrijedna šest milijuna kuna, najveći je zahvat među osam takvih investicija u školama PGŽ.a Kad se sve zbroji, na području Grada Cresa do sada je iskorišteno ili ugovoreno oko 55 milijuna kuna europskog novca, a kontinuirano se pripremaju i prijavljuju novi projekti.