Birokracija

Cres i dalje bez Socijalnog vijeća, potrebiti čekaju odgovor politike

Walter Salković

Nova većina u Vijeću željela je unificirati način izbora radnih tijela Gradskog vijeća pa se procedura produžila i odbori su tek osnovani, ali još nisu imenovani njihovi članovi



CRES Na prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Cresa najveći blok odluka odnosio se na osnivanje odbora i imenovanje njihovih članova. Predsjednica Vijeća Maja Sepčić, kao predlagač tih odluka, na početku je objasnila da su do sada radna tijela Gradskog vijeća osnivana na razne načine i njihov je rad različito reguliran te su se novim odlukama procedure željele uskladiti.


Osnovani su Odbor za urbanizam i prostorno uređenje, Savjet za zaštitu prirode i očuvanje okoliša, Odbor za gospodarstvo, Odbor za poljoprivredu, Savjet za zaštitu potrošača, Gradsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Socijalno vijeće.


Bolje, ali sporije


Članovi tih radnih tijela bit će imenovani na jednoj od sljedećih sjednica Vijeća, dok su izabrani članovi triju odbora čiji se osnivački akti nisu mijenjali. U Odbor za statutarno-pravna pitanja jednoglasno su imenovani Dragan Medarić, Iva Krivičić Miočić, Vesna Balenović Tomaš, Suzana Lauš Mitrović i Patricia Sablić Havić, a u Odbor za javna priznanja Maja Sepčić, Danijel Nurkić, Konrad Damijanjević, Ana Toić, Robert Kučić, Fiorenco Pinezić i Marčelo Damijanjević. S jednim glasom protiv izabrani su članovi Odbora za suradnju s jedinicama lokalne samouprave Sonja Pokupec Salković, Andrej Filipović, Daniele Surdić, Leonora Kučić i Petar Miočić.


Vijećnik Marčelo Damijanjević ocijenio je da će se na predloženi način bolje pojasniti rad odbora, ali će se oni sporije osnivati.– Pretpostavljam da ste htjeli dati veću važnost odborima, ali nije dobro to što već dva mjeseca imamo Vijeće, a nemamo odbore – rekao je Damijanjević te ukazao na neke nedostatke nove odluke koji su uklonjeni tijekom kraće rasprave.




Jurjako je zatražio da se javnosti objasni zbog čega se ukida Odbor za organizaciju Lubeničkih večeri, međunarodnog festivala koji se održava već 28 godina.


Predsjednica Sepčić objasnila je da se radi o odboru koje se bavi organizacijom samo jedne manifestacije i čini ga stručni kadar, pa je donesena odluka da se njegovi članovi neće računati u vijećničke kvote kojima su određena mjesta u radnim tijelima. Nadovezala se i Sanja Tomić podsjetivši da su tijekom pripremnih sastanaka pojedini vijećnici zaključili kako je Odbor za Lubeničke večeri bespotreban i nezanimljiv.



Socijalno vijeće


Dragan Medarić je pohvalio intenciju revizije akata, ali je izrazio mišljenje da će se na taj način, umjesto smanjenja birokracije, doći do njenog povećanja. – Umjesto da se danas bavimo ovim odukama, mogli smo imenovati Socijalno vijeće i početi s izvršavanjem gradskog socijalnog programa – rekao je Medarić, a s njim se složio i gradonačelnik Kristijan Jurjako.

– Možda je trebalo unificirati način osnivanja odbora, ali je za početak trebalo izabrati tijela koja su nam bitna za rad jer je neodgovorno prema građanima da, primjerice, Socijalnog vijeća nema već šest mjeseci. Mogli ste ga imenovati po staroj odluci, a s vremenom korigirati odluke, ništa se ne bi dogodilo, a mogli bismo pomagati našim sugrađanima – rekao je Jurjako.