Od 1. lipnja poskupljenje

Cijena parkiranja u Krku skače s 5 na 7 kuna, prvi sat domaćima besplatan

Mladen Trinajstić

Od početka lipnja parking u Krku poskupljuje s dosadašnjih pet na sedam kuna po satu  / snimio M. TRINAJSTIĆ

Od početka lipnja parking u Krku poskupljuje s dosadašnjih pet na sedam kuna po satu / snimio M. TRINAJSTIĆ

Od 1. lipnja parkiranje na javnim parkiralištima u srcu grada (Centar, Robna kuća, Kružni tok I i Portapisana) poskupljuje za dvije kune. Povlaštena sezonska karta za žitelje starogradske jezgre bit će 300 kn, a bit će moguća i kupnja mjesečne karte za 500 kn



Jedna od Krčanima zasigurno najzanimljivijih odluka donesenih na ovotjednom Kolegiju krčkoga gradonačelnika vezana je uz izmjene cijena korištenja javnih parkirališta i uvjeta po kojima će nešto više od 400 parkirnih mjesta u prvoj parkirališnoj zoni od ovog ljeta moći korstiti domaći vozači.


Na redovnom tjednom radnom sastanku Darija Vasilića s predstavnicima svih službi krčke Gradske uprave, prihvaćen je prijedlog Odluke kojom je visina naknade za parkiranje osobnih vozila na stalnim javnim parkiralištima u središtu grada, Centar, Robna kuća, Kružni tok I i Portapisana, s dosadašnjih 5 kuna po satu, povećana na 7 kuna.



Korisniku koji nema valjanu parkirnu kartu, naknada za parkiranje (u visini cijene dnevne parkirne karte) sad je također poskupjela te će od ovog ljeta stajati 98 kuna (umjesto dosadašnjih 70). Inače, na većini se javnih parkirališta parkiranje naplaćuje od 1. lipnja do 30. rujna (uz izuzetak parkinga pred Lučkom kapetanijom te uz Veliki park, koji su pod naplatom i izvan sezone), i to od 8 do 22 sata, a plaćanje je moguće i SMS-om.





Novost mjesečna karta


Istom odlukom visina povlaštene sezonske, odnosno četveromjesečne karte na koju pravo imaju stanovnici starogradske jezgre (za razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna) zacrtana je na iznos od 300 kuna. Ono što je »potpuna novost« u odnosu na dosadašnji model uređivanja parkirališne problematike u gradu Krku odnosi se na sad uvedenu mogućnost korištenja mjesečne parkirne karte na koju će od početka lipnja pravo imati svi zainteresirani korisnici krčkih javnih parkirališta, neovisno o mjestu stalnog prebivanja. Cijena te novouvedene pogodnosti određena je na iznos od 500 kuna, kaže nam direktor krčke komunalne tvrtke Vecla Danko Milohnić, dodajući da porast cijene sata parkiranja ipak nije jedina novost.


Dobra vijest


– Da ne ispadne sve crno, a za žitelje ovoga grada i nepovoljnije u odnosu na lani, uveli smo novitet koji će, siguran sam, značajno olakšati život svim vlasnicima vozila sa stalnim prebivalištem na području Grada Krka. Oni će od ovog ljeta biti oslobođeni plaćanja prvog sata parkiranja svojih automobila na svim parkiralištima unutar prve zone naplate – Centar, Robna kuća, Kružni tok I i Portapizana – rekao je Milohnić. Taj privilegij koji je za sve korisnike javnog parkirališta dosad (i to tek u prvih 45 minuta) vrijedio isključivo u najužem središtu grada, odnosno pred zgradom Lučke kapetnije, sad je »proširen« i na sve ostale parkinge prve naplatne zone, kojima od lani upravlja Komunalno poduzeće Vecla. Tako će svi Krčani koji tijekom dana imaju potrebe obaviti kakav posao ili kupnju u središtu Krka, to od ovog lipnja napokon moći obaviti bez potrebe plaćanja parkinga, naravno, ne zadrže li se dulje od jednog sata.