Koncert

Četiri stotine glasova stopit će se u jedan i zapjevati za malog Tea i Bornu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Tradicionalni koncert, prepoznatljiv po masovnosti izvođača okupljenih u sveotočnom mega-zboru sastavljenom od učenika iz triju krčkih školskih »matica«, i ove će godine krasiti njegova, jednako prepoznatljiva, humanitarna nota



KRK Jedno od najposebnijih predbožićnih događanja kojih će i ove godine u adventskom razdoblju na cijelom otoku Krku biti podosta, zasigurno će i ovog puta biti božićno-novogodišnji koncert otočnih osnovnoškolaca. Kao i prethodnih godina, krčki osnovci i njihovi vrijedni nastavnici najbolje će želje u povodu nadolazećeg Božića, ali i skorašnjeg ulaska u novo ljeto, svim svojim sumještanima uputiti pjesmom, plesom i stihovima, a sve na tradicionalnom koncertnom događanju koje će u velikoj sportskoj dvorani krčke Srednje škole »Hrvatski kralj Zvonimir« biti upriličeno u četvrtak, 20. prosinca, s početkom u 17 sati.


Pripreme za ovaj predblagdanski spektakl, doznajemo od njegovih organizatora, odavna već traju, što i ne čudi s obzirom na to da vodstva svih triju otočnih osnovnoškolskih ustanova – krčke OŠ »Fran Krsto Frankopan«, OŠ »Omišalj« i OŠ »Malinska-Dubašnica«, za ovu prigodu nastavljaju formirati zajednički, sveotočni školski »mega-zbor« sačinjen od preko 400 malih pjevačica i pjevača.


Svi će oni, složno kao i uvijek dosad, pjesmom uljepšati predbožićne dane svima koji se ondje, na koji sat, prepuste čarima njihova programa.


 Školski projekt




– Već osamnaest godina tradicionalno organiziramo božićno-novogodišnji koncert koji ima status školskog projekta te okuplja osnovnoškolce s cijelog otoka i pritom isprepliće sadržaje različitih školskih predmeta. Zanimljivo se prisjetiti da je ovaj hvalevrijedan projekt krenuo na inicijativu učiteljice Valentine Vizin i njenih kolegica Nariman Pavačić, Ane Jagić-Aljić i pokojnog fra lve Perana koji su ideju o humanitarnom božićnom koncertu, uz podršku ostalih nastavnika te brojnih sponzora, prvi put uspješno realizirali pred punih 18 ljeta, naglašava Serđo Samblić, ravnatelj OŠ »Fran Krsto Frankopan« kojoj je ove godine formalno povjereno domaćinstvo tog projekta.


Tradicionalnom koncertu prepoznatljivom po masovnosti izvođača, prvenstveno školskom zboru sastavljenom od 400 učenika, niti ove godine neće manjkati i njegov jednako prepoznatljiv humanitarnu karakter.


Humanitarna nota


Sva sredstva koja će se prikupiti u toj prigodi, ali i akcijama koje ususret koncertu održavamo u svim krčkim školama, donirat će se onima za koje smo složno ocijenili da su im najpotrebnija, nastavlja ravnatelj otočne osnovnoškolske ustanove, podsjetivši nas i da su u proteklim godinama tako prikupljena sredstva već donirana različitim udrugama, odnosno uplaćivana u fondove humanitarnih akcija poput one Dajmo da čuju, Djeca djeci i Dajmo im svjetlost, ali i Udruzi slijepih te na račun domova za nezbrinutu djecu u Rijeci i Selcu.


– Donirali smo novčane priloge i za brojne oboljele i pomoći potrebite učenike i njihove roditelje, a ono na što smo izrazito ponosni jest činjenica da se zdravstveno stanje svih kojima smo na taj način pomagali – popravilo – nastavlja Serđo Samblić.


Ove je godine, dodaje, humanitarni dio koncertnog skupa okrenut pomoći u liječenju malenog Tea Jelenovića iz Klimna, dječaka oboljelog od artrogripoze koja se manifestira ukočenošću zglobova, tetiva i slabom pokretljivošću mišića, odnosno pomoći u nastavku njegova liječenja u njemačkoj klinici Aschau Kinderklinik.


Također, sredstva koja namaknemo kroz prikupljanje priloga, namijenit će se i liječenju Borne Brusića, petogodišnjaka koji boluje od Dravetovog sindroma, rijetkog oblika teško kontrolirajuće epilepsije koja počinje u ranoj dječjoj dobi, navodi ravnatelj škole koja je, u suradnji s ostalim dvjema krčkim školama, suorganizator događanja koje će sasvim sigurno iznova gledateljima (i donatorima) dupkom ispuniti najveći dvoranski prostor na otoku Krku.