Hodočasnički turizam

Camino Krk nova veza sa Santiago de Compostelom

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Ambiciozno osmišljeni program omogućit će promociju hodočasničkih ruta otoka Krka i cijele Hrvatske, a ujedno je i prva etepa sveobuhvatnog projekta širenja europske mreže staza svetoga Jakova i na područje naše zemlje



KRK – Jutarnjim startom cjelotjedne, sveukupno više od 120 kilometara duge hodočasničke šetnje otokom Krkom, jučer je i formalno krenulo premijerno izdanje Camino Krka – novog projekta temeljenog na vjerskom turizmu iza kojeg idejno i organizacijski stoje TZ Grada Krka i Bratovština svetog Jakova iz Samobora. Ambiciozno osmišljeni program kojemu je cilj sustavna promocija hodočasničkih ruta otoka Krka, ali i cijele Hrvatske, prva je etepa znatno sveobuhvatnijeg projekta širenja hodočasničkih staza svetoga Jakova koje premrežuju cijelu Europu, i na područje naše zemlje.


Prvih dvadesetak »hodočasničkih hikera«, predvođenih tajnikom Bratovštine – Splićaninom Vedranom Praženom – zaputilo se jučer sa startne pozicije pred krčkom katedralom put prve, 20-kilometarske dnevne rute, do franjevačkog samostana u Portu. Odatle će sve željne ovog vida aktivnog, zdravog, ali i pomalo kontemplativnog načina provođenja slobodnog vremena, kroz obilaske brojnih otočnih vjerskih punktova i objekata, put u idućim danima još provesti duž pješačkih staza i šetnica na relaciji Omišalj – Dobrinj – Vrbnik – Baška. Prvi Camino Krk, kažu Pražen i direktorica TU-a TZ-a Grada Krka, Nataša Jurina, završit će u Korniću, pred župnom crkvom svetoga Jakova.


Glavna ulica Europe


– Riječ je o novom proizvodu grada Krka kao turističke destinacije, koji smo odlučili javnosti predstaviti kroz projekt »Camino tjedan na Krku«, događanje kakvo ćemo i idućih godina provoditi s ciljem promoviranja hodočasničkog puta »Camino Krk«, istakla je Jurina, uvjerena da će, posebno nakon što Bratovština svetog Jakova uspostavi hodočasničke transverzale diljem Lijepe Naše, ova krčka, ujedno i prvopokrenuta, ostati jednom od njenih najprepoznatljivijih i »najkorištenijih« sastavnica.




Inače, kaže Pražen, Camino de Santiago iliti Put svetog Jakova, hodočasnička je ruta dulja od 800 kilometara koju godišnje propješači više od 320 tisuća ljudi. Napominjući da ju je on osobno svladao čak pet puta, podsjetio nas je da je Vijeće Europe još 1987. tom putu dodijelilo titulu »Glavne ulice Europe«, kao i da ga je UNESCO, u španjolskom i francuskom dijelu puta za Santiago de Compostelu, još 1993. proglasio svjetskom kulturnom baštinom. Mreža puteva svetog Jakova dosad se prostirala cijelom Europom, od sjevera Norveške pa do europskoga juga i jugozapada, duž čijih pješačkih staza stoje putokazi koji hodočasnike vode u Santiago de Compostelu. U Hrvatskoj ta mreža puteva gotovo da i nije postojala što se sada, u zajedništvu s krčkim turističkim instancama koje su prepoznale njihov turistički potencijal, počinje mijenjati.


Markiranje staza


Buduća hrvatska mreža Camino ruta, među kojima je prva ova krčka, trebala bi u skorije vrijeme obuhvatiti rute na potezu Međugorje-Šibenik-Krk-Opatija-Slovenija, odnosno onaj njen drugi, sjeverni potez koji će iz Slavonije, preko Međimurja i Zagreba, hodočasnike voditi na Breganu, a potom preko Slovenije i do ostatka europske mreže posebno markiranih hodočasničkih staza koje sve vode do Španjolske, točnije do Santiaga de Compostele, završne točke svih tih puteva. Bez obzira je li motiv tih ljudi vjera ili tek ljubav prema hodanju i druženju, naša je ideja Hrvatsku, a s njom i otok Krk, učiniti vidljivima hodočasnicima i hodačima, i to kroz uvrštavanje naših ruta u europske hodočasničke karte. A ovaj otok, već zbog svojih ljepota te bogatstva crkvene i povijesne baštine, ima prerogativ postati izvorištem ovog našeg, rekao bih nacionalnog projekta, zaključio je tajnik Bratovštine, ujedno i voditelj okupljenih hodočasnika.


Premijerno izdanje Camino Krka, osim za obilazak same rute, bit će iskorišteno i za markiranje njenih staza posebnim oznakama kakvima su te staze obilježene diljem Europe. »Camino tjedan na Krku« bit će ispunjen i nizom pratećih zbivanja kojima će organizatori ovog originalnog projekta sve koje zanima ovaj vid povezivanja tjelesnih aktivnosti i duhovnosti, upoznati sa svime što Camino de Santiago predstavlja, kako kroz prezentacije iskustava njegovih sudionika, tako i izložbama fotografija nastalih na njihovim putovanjima koje se u predvečernjim satima mogu pogledati u Gradskoj vijećnici.


Bratovština izdaje »putovnice«


U Hrvatskoj još od 1203. godine djeluju bratovštine svetog Jakova koje organizirano pomažu hrvatskim hodočasnicima u Santiago de Compostelu. Današnja Bratovština sa sjedištem u Samoboru nasljeđuje tu tradiciju te je kao takva ujedno i članica Nadbratovštine svetog Jakova iz Santiaga de Compostele, središnje institucije koja okuplja udruge i bratovštine svetoga Jakova iz cijelog svijeta. Spomenuta je bratovština ujedno i izdavač hrvatske hodočasničke putovnice – Credentila, službeno prihvaćene hodočasničke isprave s kojom se u Santiagu de Composteli naposljetku dobiva diploma o obavljenom hodočašću.