Užareni facebook

Bura prosvjeda na Cresu zbog odluke da se glazba na terasama pušta samo do ponoći

Walter Salković

Snimio Walter Salković

Snimio Walter Salković

Glazba na terasama smjet će se puštati sat kraće nego dosad, protiv čega su se pobunili mladi uz potporu nekih ugostitelja. S druge strane, nemali broj Cresana smatra da je odluka »pogođena«



CRES Jedna mala izmjena u gradskoj odluci o ugostiteljskoj djelatnosti izazvala je pravu buru prosvjeda, prije svega među mlađom populacijom koja je negodovanje izrazila mnoštvom napisa na društvenim mrežama. Naime, na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesena je nova odluka, gotovo jednaka prethodnoj, ali je prihvaćen i amandman vijećnika HDZ-a Petra Miočića prema kojem se glazba na terasama neće moći puštati do sat iza ponoći, već sat kraće, samo do ponoći. Usvojena je većinom glasova, a protiv je bio samo SDP-ov vijećnik Dragan Medarić koji je sebe nazvao predstavnikom mladih.



Grupa mladih najavila je peticiju protiv skraćivanja vremena puštanja glazbe »Dignimo glas protiv tišine« koja će se moći potpisati u subotu. Prikupljene potpise predat će u ponedjeljak gradskoj upravi.





Upravo su mladi, uz podršku nekih ugostitelja, podigli tenzije tražeći preko društvenih mreža da se vrati prijašnja odredba, pa čak i produži vrijeme do kad će se puštati glazba. Virtualni svijet postao je poligon na kojem su svojih pet minuta (ili pet redaka) dobili svi koji su nešto htjeli reći protiv odredbe, ali i protiv raznih drugih gradskih odluka i postupaka. Veću glupost dugo nisam vidio, nas mlade ionako nitko ništa ne pita – tipični su komentari s Facebooka uz uobičajene napade na »uhljebe« i »lijenčine« iz gradske uprave, ali bilo je i onih koji su se usudili izraziti drugačije mišljenje.


Egzistencija


Najaktivniji prosvjednik među ugostiteljima bio je Krešimir Farkaš, vlasnik caffe bara Plavica. – Nije mi jasna odluka da u gradu koji još jedino (manje-više) živi od turizma, određeni vijećnici iz svojih hipokritskih, partikularnih interesa i nesposobnosti guraju i donose odluku koja izravno utječe i ugrožava egzistenciju nas koji se u Cresu bavimo ugostiteljstvom. Zabranom glazbe u ponoć na terasama, sigurno automatski pada i promet, koji se između ostalog putem poreza na potrošnju, javnu površinu itd… uplaćuje i u Vašu blagajnu, pa mi nije jasna odluka da režete prihode koje ćete sigurno poslije naplatiti, napisao je Farkaš na Facebook stranici Grada Cresa te pozvao sve da kod njega »ovog vikenda zapartijaju mirna srca i s glazbom dok se još može, najglasnije do sada«.


Josip Gazilj, zamjenik načelnika Policijske postaje, ubrzo je napustio sastanak jer nije mogao doći do riječi od upadica ugostitelja koji se nisu slagali s njegovom ocjenom odnosa Policije i ugostitelja.– I do sada je bilo onih koji krše javni red i mir. Policija je bila blagonaklona, ali ubuduće ćemo morati strože provoditi propise. Da samo znate koliko građani zovu i žale se. Želimo dobru suradnju, a ni do sada se niste mogli žaliti na postupanje policijskih službenika, uspio je reći Gazilj prije nego što je izašao iz vijećnice s komentarom »tako vodite raspravu negdje drugdje!«


Bubnjanje do besvijesti


Barem na društvenim mrežama, u manjini su ostali vapaji onih koji se ne slažu s noćnom glazbom. – Građane koji moraju podnositi sve te pretjerane decibele nitko ništa ne pita. Nikome ne smeta muzika, ali bubnjanje do besvijesti tako da te konobar ne čuje što naručuješ sasvim je nešto drugo. Eto, raspravite malo i o tome, poručila je gradskim čelnicima Božena Toich, udovica prvog creskog gradonačelnika Nivija Toicha. Kako bi ublažio nastalu situaciju gradonačelnik Kristijan Jurjako hitno je sazvao sastanak na kojeg je pozvao sve creske ugostitelje. Došlo ih je dvadesetak, a sastanku su se priključili i neki od gradskih vijećnika. Ugostitelji su ponovili već poznate prigovore odluci o ugostiteljskoj djelatnosti. Zovete nas nakon što ste već donijeli odluku, prigovorio je Farkaš, klijentelu ćete nam svesti na spavače, rekao je Raul Cvijetić, dok Milorad Vučković očekuje smanjenje prihoda, a povećanje gradskih nameta.

Naći najbolje rješenje


No, nisu svi bili složni jer su i neki među njima izrazili drugačije mišljenje.– Stakla su nam se na zatvorenim prozorima tresla do dva u noći od preglasne glazbe u susjednim kafićima. To nije u redu, rekli su Doris i Anton Damijanjević, također vlasnici kafića.

Nazočni vijećnici pokušali su obrazložiti i drugu stranu problema, jer je razumljivo da ugostitelji žele što duže raditi i zaraditi, ali ima i onih koji žele mir i tišinu, kako među stanovnicima Cresa, tako i među turistima.


– Vijećnik koji je predložio da se vrijeme do kad se smije puštati glazba na otvorenom ograniči na ponoć predstavlja građane, kao što svi mi vijećnici predstavljamo građane Cresa. Očito su građani tražili od njega da podnese takav amandman i on je to učinio. Kod odlučivanja moramo uzeti u obzir ono što je najbolje za sve – ugostitelje, iznajmljivače, ali i ostale građane.


Ugostitelji stalno ponavljaju da se od njihovih poreza puni gradski proračun, ali se proračun puni od poreza koje plaćaju svi zaposleni stanovnici Cresa, ne samo ugostitelji, i Gradsko vijeće mora štititi interese svih njih, rekla je vijećnica Lara Bressan.


Gosti se čude


Da i među turistima ima onih kojima smeta glasna i kasna glazba posvjedočio je vijećnik Gaetano Negovetić.– Kao predstavnik stanara turističkog naselja Santa Lucia koje broji pedesetak stambenih jedinica, dakle oko 250 turista, pokušao sam u više navrata razgovarati s vlasnikom Plavice i naći kompromis. Gosti su izludili, dođu na odmor, a ne mogu spavati.

Pitali su me do kada se može puštati glazba i čudili se kad nakon vremena određenog odlukom glazba nije prestajala. To se događalo cijelo ljeto i to mi je bio povod da prihvatim stroži propis. Farkaš vodi sve ove aktivnosti, ovaj prosvjed, a prvi nije poštivao dosadašnje propise. Paravan su mu mladi ljudi, koristi ih zbog vlastitog interesa, zbog zarade. Mlade ljude poštujem, za njih grad radi koliko može, ali znam da nisu zadovoljni.


Razumijem i poštujem ugostitelje. Sezona je kratka i žele izvući maksimum, ali moraju svi poštivati odluke koje su donesene takve kakve jesu na dobrobit svih stanovnika i gostiju, a ne pojedinaca, smatra Negovetić.


Nova odluka o buci


Pomiriti naizgled nepomirljivo pokušao je gradonačelnik Jurjako. Rekao je da je odluci prethodila javna rasprava koju su ugostitelji mogli iskoristiti za iznošenje svojih stavova, no došla su samo dva prijedloga, od kojih je jedan bio prosvjed grupe građana zbog preglasne i preduge buke.


– Bez obzira na ovu odluku razina buke će se odrediti novom odlukom o buci koju moramo donijeti sukladno zakonu. Tek će ona odrediti zone buke, njenu razinu u objektima i izvan njih, te kazne.


Time će postati bespredmetna ova odredba zbog koje se bunite. Vjerujem da ćemo naći zajednički jezik, kompromis između ugostitelja, iznajmljivača, a i svih ostalih stanovnika Cresa, rekao je Jurjako te predložio da ugostitelji odaberu pet svojih predstavnika koji će s gradskim službama pripremiti odluku o buci, a na istoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj će se prihvatiti ta odluka predložit će ukidanje problematične odredbe iz odluke o ugostiteljskoj djelatnosti.