Eskalirao sukob

Branitelji i načelnica u Njivicama “zaratili” oko imena novouređene obale

Mladen Trinajstić

Dok radnici užurbano dovršavaju uređenje Ribarske obale, lokalni branitelji »ratuju« s načelnicom oko njenog preimenovanja  / snimio M. TRINAJSTIĆ

Dok radnici užurbano dovršavaju uređenje Ribarske obale, lokalni branitelji »ratuju« s načelnicom oko njenog preimenovanja / snimio M. TRINAJSTIĆ

Predstavnici UVDR-a optužuju Mirelu Ahmetović da odugovlačenjem sabotira njihov prijedlog preimenovanja Ribarske u Obalu hrvatskih branitelja. Ona pak tvrdi da samo poštuje proceduru i zakon, spočitava im uvrede kojima je izložena, a sve se prelilo u lokalnu zajednicu i podijelilo je



Da se svaka, pa i ona najpozitivnija stvar kao što je uređenje središta nekog mjesta, može pretvoriti u uzrok nesloge i prepucavanja, što je posebice često u predizborno vrijeme, potvrđuje i slučaj njivičke Ribarske obale. Spomenuti potez, naime, već se mjesecima gradi i preuređuje ulaganjima Županijske lučke uprave, Općine Omišalj, PGŽ-a i Ministarstva mora te se polako, uz ulaganja u rekonstrukciju mjesne luke, iz pomalo neugledne dužobalne šetnice pretvara u reprezentativnu pješačku zonu, kakvu to turizmu okrenuto mjesto nedvojbeno i zaslužuje. A razlozi prijepora s kojima su nas upoznali neki od žitelja tog naselja ne leže ni u načinu uređenja šetnice, niti u cijeni, već u nastojanjima njena (pre)imenovanja, inicijativi koju su nedavno potaknuli predstavnici omišaljskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na čelu s njegovim predsjednikom Željkom Frankićem.


Kako nam je objasnio Frankić u čijoj je pratnji jučer bio i dopredsjednik udruge Zdenko Kranjčec, omišaljski ogranak UVDR-a koncem prošle godine na svom je Saboru jednoglasno odlučio predložiti Općini preimenovanje dijela današnje Ribarske obale (od restorana Rivica pa do Plave terase) u Obalu hrvatskih branitelja.



»Moj odnos s braniteljima nema veze s odnosom prema tom čovjeku koji će se, ukoliko želi nastaviti putem kojim je krenuo, jednostavno morati politički angažirati, zaključila je Ahmetović napomenuvši da joj kao načelnici nije ni cilj niti zadaća odlučivati o tome kako će se obala zvati. Moje je bilo da je uredim, a to sam i učinila«, završila je Ahmetović





Birokratski odgovor


– Naša inicijativa da se najreprezentativniji dio šetnice posveti onima koji su branili našu domovinu, nažalost, nije naišla na iskrenu podršku dijela lokalnih struktura, posebice načelnice Mirele Ahmetović koja je na našu inicijativu odgovorila tek birokratskim dopisom, obavijestivši nas da se naš prijedlog ne može provesti zbog manjkavosti općinskog Statuta i nepostojanja odbora zaduženog za imenovonaja ulica i trgova. Ignoriranje naše inicijative nastavljeno je i idućih mjeseci, i to unatoč tome što smo s njom u međuvremenu upoznali i članove Mjesnog odbora Njivice koji su nas podržali, ali i brojne braniteljske udruge čiji su predstavnici također redom iskazali podršku toj inicijativi. Naša nastojanja neki su općinski vijećnici ipak prepoznali te je prijedlog, unatoč izbjegavanju načelnice da ga oživotvori do skorašnjeg dana otvorenja obnovljenog obalnog pojasa, sad napokon uvršten u dnevni red iduće sjednice Općinskog vijeća, napominju Frankić i Kranjčec, ističući da sve upućuje da će moguća pozitivna odluka na njihovu inicijativu stići prekasno, odnosno nakon što preuređena Ribarska obala uskoro bude svečano predstavljena javnosti. – Držimo, a na tom su tragu i iskrivljivanjem činjenica motivirane akcije koje su se kroz potpisavanje peticije »protiv oduzimanja ulice ribarima« sad u Njivicama počele provoditi, da iza svega što se oko njivičke obale počelo događati stoje oni kojima smeta sve što počinje s velikim slovom »H«, zaključio je Frankić, optuživši pritom načelnicu i »vladajuće općinske i županijske političare« da se boje da im kod predizbornog otvorenja novouređene obale slavu ne preotmu branitelji, čak i po cijenu zanemarenja svega što im je donio Domovinski rat.



»Cilj naše inicijative, kao uostalom i ovog istupa u javnosti, nije bilo svađanje niti dijeljenje lokalne javnosti«, kaže Frankić, napominjući da sa žaljenjem osjeća da je u Njivicama sad upravo do toga došlo. On i Kranjčec krivnju za takvo stanje stvari ipak ne vide u svojim, već isključivo u postupcima načelnice koja je, kažu, njihovu inicijativu iskoristila za dnevnopolitičke svrhe. Naravno, isto osjeća i načelnica s tim što dnevnopolitičke motive ona vidi isključivo u postupcima čelništva omišaljskog ogranka UVDR-a.



Uvredljivi e-mail


Omišaljska načelnica koju smo upitali za komentar braniteljskih prozivki, istakla je da u situaciji oko Ribarske obale i inicijative branitelja uopće ne vidi problem. – Zapravo, postoji samo jedan problem, a to je da Frankić ne želi razumjeti da kao načelnica moram poštovati i braniti zakon i proceduru te da, posebice s pozicije koju obnašam, ne mogu ni hoću išta, pa tako ni njegovu inicijativu, provoditi nasilnim putem. Činjenica jest da sam osobno branitelje najprije potakla da svoje usmene prijedloge pretoče u pisanu inicijativu, kao i da sam, slijedom spoznaje da u Statutu Općine Omišalj uopće nije predviđeno postojanje Odbora za imenovanja ulica i trgova, inicirala izmjenu tog akta. Već na današnjoj sjednici Vijeća taj će Odbor, vjerujem, biti osnovan te će njegovi članovi, sukladno određenim kriterijima potom dobiti priliku odlučiti o toj i svim budućim sličnim inicijativama. Problem koji je bio i ostao isključivo proceduralne prirode, eskalirao je zbog uvredljivih nastupa g. Frankića koji mi je, valjda zamjerajući što nisam »poletjela« po njegovoj inicijativi te zanemarila zakon, nedavno uputio vrlo uvredljivu e-mail poruku. A u njoj me, kaže Ahmetović, između ostalog okarakterizirao »alergičnom na Domovinski rat«!


Obzirom da sam, kao prvo, u vrijeme Domovinskog rata imala samo deset godina, ali i da sam u tom istom ratu i velikosrpskoj agresiji izgubila strica, i to na vrlo mučan način, ovakav me istup čelnika ogranka braniteljske udruge pogodio, kaže Ahmetović, dodavši da ona, za razliku od nekih, »ipak ne maše zastavom niti svojim tragedijama ne trlja ikome nos«. Ne dozvoljavam ni da mene, po nekim svojim mjerilima domoljublja, itko proziva i vrijeđa na ovako ružan i zločest način kakvom je pribjegao Frankić, završila je omišaljska načelnica, napomenuvši da je nakon te poruke odlučila s Frankićem prekinuti sve kontakte, tim više što je i ostatak njegove poruke vrvio »političkim konotacijama«.