Mons. Ivica Petanjak

Božićna poruka krčkog biskupa: “Advenata” je sve više, a prave biti adventa sve manje

Mladen Trinajstić

Isusa Krista iznad svega zanima kako smo mi koji se nalazimo oko bora, a naša se pozornost sve više usmjerava na ono ispod bora, konstatira mons. Petanjak iskazujući strah da će naši sve masovniji »adventi« uskoro biti u potpunosti ispražnjeni svog stvarnog značenja



KRK Što kad bi vas netko zapitao što je za tebe advent? Što je Božić? Što ti, kao kršćanin, na Božić zapravo slaviš i što ti uopće Božić znači? Kako biste mu odgovorili? Tim je pitanjima svoju božićnu poruku vjernicima Krčke biskupije započeo mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, ustvrdivši da bi najsažetija definicija Božića bila spominjanje i slavljenje Božjeg dolaska na svijet, i to na način da njegova postanka čovjekom i njegova vječnog vezivanja uz ljude i povijest svijeta.


Trebaju nam obraćenja


– Poželjan odgovor kršćanina bio bi: »Posljednjih sam mjesec dana živio u velikoj nadi i stalnoj duhovnoj napetosti misleći kako ću što bolje dočekati Boga koji mi dolazi i koji je toliko žudio susresti se sa mnom da je radi mene i sam čovjekom postao te mi tako pokazao što ja za njega značim«, ustvrdio je mons. Petanjak, upitavši i sebe sama, ali sve vjernike biskupije čije mu je vođenje povjereno, jesu li i oni tako živjeli posljednjih mjesec dana, i jesu li se uopće pitali što je advent, što Božić i koji je njihov smisao? Očito je došlo vrijeme da se moramo vratiti na najosnovnije pojmove kršćanstva i inzistirati na njihovom izvornom značenju, inače će za koju godinu ovo najradosnije razdoblje u crkveno-liturgijskoj godini potpuno izgubiti svoj pravi smisao i značenje, poručuje krčki biskup, podsjećajući otočane da se Isus Krist rodio u krajnjem siromaštvu i time pokazao da je jedini razlog njegova dolaska bio i ostao – čovjek.


Došao je radi nas ljudi i radi našeg spasenja. Njega iznad svega zanima kako smo mi koji se nalazimo oko bora, a naša se pozornost sve više i češće usmjerava prema onome što je ispod bora. Božji se pogled zaustavlja na osobama, naš na stvarima, konstatira mons. Petanjak iskazujući strah da će se naši »adventi«, a koji su se diljem naše zemlje počeli sve više i masovnije obilježavati, uskoro biti u potpunosti ispražnjeni svog pravog sadržaja i stvarnog značenja adventa.




– Isus Krist, kao Druga božanska osoba i kao Sin Božji, jednoć se utjelovio i rodio kao čovjek u konkretnoj ljudskoj povijesti, ali se na otajstveni način ponovno rađa za svaku novu generaciju, kao i za svakoga od nas pojedinačno. Jer život proživljavamo u etapama, kao neku vrstu godišnjih doba u kojima se izmjenjuju život i smrt, rađanje i umiranje, cvjetanje i stvaranje plodova, vjera i nevjera, polet i umor, svetost i grešnost, dobre odluke i nakane te površna i rijetka ostvarenja. Zbog naše ljudske ograničenosti potrebna su nam svakodnevna ili bar periodična ponovna rađanja i obraćenja jer se neprestano nalazimo između onoga što jesmo sada i onoga što bismo željeli i trebali biti, napominje u svojoj poruci krčki biskup.


Tumor kršćanstva


Ističe i da vjernici, kao dionici prebogatog kršćanskog naslijeđa, danas ne bi smjeli ne uočiti opasnosti koje se veoma vješto uvlače u kršćansko tkivo i iznutra, poput tumora, razaraju njegove zdrave stanice. – Ako nismo intenzivno živjeli ovo vrijeme došašća i nismo se duhovno pripremili za Kristovo rođenje – slušali Riječ Božju, slavili svete sakramente i jedni drugima iskazivali milosrđe – onda će slavlje Božića biti kao da nas je netko pozvao na svoj rođendan, mi smo se odazvali i poklon ponijeli – ali slavljenika nismo našli kod kuće, ustvrdio je mons. Petanjak.


No, zaključuje svoju poruku krčki biskup, zapisani smo u Božjem srcu i to nam jamči da naš nenametljivi Bog traži razne načine da bi nam pokazao svoju blizinu i ljubav te da je, unatoč našim lutanjima, uvijek s nama. Ovu nam sigurnost daje i ovogodišnji Kristov dolazak. Sigurno je već među nama, želi nas susresti i svega sebe darovati, zaključuje mons. Petanjak, pozivajući vjernike s kvarenerskih otoka da Boga i ovog puta dočekaju radosni te ga uvedu u svoje domove. Radost Božjeg pohoda neka ispuni srce i duh svakog kršćanina, a godina koja je pred nama neka vam bude blagoslovljena i mirom ispunjena, riječi su kojima je svoju božićnu poruku završio krčki biskup Ivica Petanjak.