Raspodjela

Boravišna pristojba na Krku “injekcija” hitnoj i turističkoj ambulanti

Mladen Trinajstić

Od planiranih 1,08 milijuna »boravišnih« kuna, najviše (234.000) će ići za turističku ambulantu i sezonske timove hitne, te za troškove svih većih manifestacija i TZO-a Krka. Najveći dio ekopristojbe ide pak za projekt navodnjavanja te za punionice elektrobicikala



KRK Programom raspodjele sredstava namaknutih od boravišne pristojbe, u onom njenom dijelu koji »pripada« Gradu Krku, i ove su godine predviđena nemala sredstva za programe unapređenja turističke ponude, odnosno podizanja standarda boravka gostiju na njegovom području. U 2018. godini Gradska vlast s te osnove planira uprihoditi 1,08 milijuna kuna, od kojih će se, u najvećoj pojedinačnoj stavci tog programa, s 234 tisuće kuna sufinancirati rad turističke ambulante, kao i »pojačano« sezonsko djelovanje na otoku prisutnih timova hitne medicinske službe. Tek neznatno manji, boravišnom pristojbom također namaknuti novac, slijedom istog programa koji je nedavno i formalno »blagoslovilo« Gradsko vijeće, izdvojit će se i za pokrivanje troškova svih većih i posjećenijih javnih manifestacija.


Od karnevala do MIK-a


Tako će 220 tisuća kuna Grad usmjeriti za sufinanciranje ovogodišnjeg Krčkog karnevala, tradicionalnog Krčkog sajma te festivala Melodije Istre i Kvarnera koji će, sukladno sporazumu o naizmjeničnom ugošćavanju tog glazbenog događaja (sklopljenom s općinama Punat i Malinska-Dubašnica), ovog ljeta biti organiziran upravo u Krku. Desetak posto, odnosno 120 tisuća kuna iz prihoda od boravišne pristojbe, Grad će i ove godine izdvojiti za sufinanciranje rada Turističke zajednice otoka Krka, a stotinu tisuća kuna i za troškove raznih manjih proslava i pokroviteljstava.


Devedeset tisuća ići će za nastavak sufinanciranja već godinama potpomaganog projekta sezonskog mjesnog prijevoza minibusevima. Od ostalih manjih izdataka uklopljenih u spomenuti program, onaj najznačajniji, u vrijednosti 59 tisuća, uložit će se i na širenje gradskog wi-fi, odnosno sustava slobodnog, bežičnog pristupanja internetu.





U »paketu« programskih planova kojima se početkom svake godine definiraju načini i ciljevi trošenja sredstava koja se u proračun Grada slijevaju s osnova različitih »davanja«, obrađen je i onaj koji se tiče spomeničke rente koju, slijedom odredbi Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, plaćaju fizičke i pravne osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnom kulturnom dobru ili na području kulturno-povijesne cjeline, konkretno govoreći – u zaštićenoj povijesnoj jezgri grada Krka. Planom predviđenih 180 tisuća »spomeničkih« kuna Grad će u 2018. godini (u)trošiti na održavanje gradskih zidina i trgova povijesno najvrednijeg te ujedno i najatraktivnijeg dijela naselja.



Ekološka pristojba


Sličnim programom Grad je »popratio« i trošenje prihoda koji se namiču od ekološke pristojbe – namjenskog davanja koje se na području najjače otočne turističke destinacije već 15-ak godina naplaćuje s ciljem »unapređenja stanja okoliša, očuvanja i obnavljanja estetskih vrijednosti krajolika i kulturnih dobara«, a sve temeljem programa koji svake godine na prijedlog TZ Grada Krka i gradonačelnika usvaja Gradsko vijeće.


U ovoj će godini od planiranih 750 tisuća »ekoloških« kuna najveći dio, odnosno 320 tisuća, biti izdvojeno za nastavak provedbe istražnih radova te izradu projektne dokumentacije za program navodnjavanja polja Kimpi i Kaštel, dok bi nešto više od 150 tisuća kuna trebalo biti uloženo i u projekt izgradnje punionica za elektrobicikle – zamisli koju sedam otočnih jedinica lokalne samouprave do idućeg ljeta kani realizirati dobiju li financijsku podršku Ministarstva turizma (na čiji su natječaj taj plan još lani kandidirali). Iz istog bi se izvora trebalo osigurati i 70-ak tisuća kuna nužnih za održavanje spomenika, dok će 50 tisuća biti uloženo u održavanje mreže poljoprivrednih puteva, a dodatnih 36 tisuća i na njeno daljnje širenje.