Izbori za Europski parlament

Bodulija ulijevo, Rab udesno, Lošinj i Cres za Piculu

Ivor Balen

Kukuriku lista na otoku Krku najbolje je prošla u Baški sa 44,6 posto glasova, dok u Krku, Omišlju, Dobrinju i Puntu imaju od 37 do 39 posto. Lista HDZ-a je prevagnula u Vrbniku (32,2%) i Malinskoj (35,9%), a ORaH je posvuda treći 

KRK  Rezultati nedjeljnih izbora hrvatskih predstavnika u Europskom parlamentu na Krku su pokazali kako otočani, u najvećoj mjeri, još uvijek ipak naginju lijevom političkom spektru, uz izuzetak sredina poput Vrbnika i Malinske-Dubašnice koje, barem što se Bodulije tiče, već desetljećima slove za relativno jaka uporišta stranaka ponešto desnije orijentacije. Stranačka lista Kukuriku koalicije tako je najveći broj glasova u nedjelju dobila u najmnogoljudnijoj krčkoj lokalnoj jedinici – Gradu Krku. Toj listi povjerenje je ondje poklonilo 37 posto birača, dok je lista predvođena HDZ-om uknjižila nešto više od 26 posto glasova. Kao i svugdje u Hrvatskoj, dobro među Krčanima ovih dana kotira i ORAH koji je ostvario 12,28 posto glasova, dok je Savez za Hrvatsku dobio 9,43 posto glasova. Koalicijska lista Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a i Liste za Rijeku koju je posljednjih tjedana, uz »lokalnog kandidata« Amira Muzura ondje vrlo angažirano predstavljao i PGS-ov predsjednik te ujedno i krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, nije naišla na bitniju podršku njegovih sugrađana pa je s 3,8 posto glasova osvojila tek peto mjesto, ispred još »tanjih« laburista za koje je glasalo svega 3,25 posto Krčana.   

Kukuriku bastion




Slični su rezultati zabilježeni i na području Općine Omišalj. SDP-ova lista i ondje je dominirala s 38,3 posto osvojenih glasova, dok je HDZ-ovoj pripalo 26,81 posto. ORAH je i ondje treći s 12,91 posto glasova, dok su se Laburisti sa  7,23 posto pozicionirali na četvrto mjesto, ispred Saveza za Hrvatsku (4,26 posto). Kukuriku koalicija najbolje je prošla u Baški gdje joj je glas dalo čak 44,64 posto na izbore izašlih građana. Bašćani su na nacionalnoj razini pobjedničkoj listi HDZ-a iskazali znatno manje povjerenje pa je ona osvojila tek 17,35 posto glasova, dok je Holyn ORaH dobio 12,24 posto, a Kujundžićev Savez za Hrvatsku 6,89 posto glasova.


   Dobrinjci su SDP-ovoj listi »poklonili« 36,82 posto glasova, listi HDZ-a i partnera 25,91 posto, a ORaH-u čak 17,05 posto. Gabrićevoj koaliciji povjerenje je na Dobrinjštini iskazalo solidnih 6,59 posto birača, što je tu listu, za razliku od drugih krčkih sredina, pozicioniralo na četvrto mjesto, ispred Laburista i Saveza za Hrvatsku koji je tamo tek na sedmoj poziciji. Puntari, prema svemu sudeći, danas još uvijek dišu onako kako su to pokazali na lanjskim lokalnim izborima kad su podršku dali SDP-ovom načelničkom kandidatu. Lista Kukuriku koalicije dobila je naklonost 39,18 posto puntarskih birača, dok ih je HDZ-ovoj listi podršku dalo 23,69 posto. ORaH je ondje dobio 15,26, a Savez za Hrvatsku 6,61 posto glasova.   

Vrbenčani za HDZ


Vrbenčani su, za razliku od većine otočnih susjeda, ove nedjelje ipak bili skloniji Karamarkovim uzdanicama. HDZ je u tom krčkom mjestu, koje i nakon posljednjih lokalnih izbora vodi upravo HDZ-ova načelnica Marija Dujmović-Pavan, osvojio respektabilnih 32,21 posto glasova, dok je lista predvođena SDP-om »zaslužila« 29,69 posto glasova. ORaH je i u Vrbniku treći s 10,36 posto, a Savez za Hrvatsku četvrti s 9,8 posto glasova. Iako je na posljednjim lokalnim izborima Malinska-Dubašnica prestala figurirati kao najjača HDZ-ova utvrda na otoku Krku, čini se da ta stranka (na području gdje je načelničke uzde od prvog i dotad jedinog načelnika, HDZ-ovca Antona Spicijarića lani preuzeo HNS-ov Robert Anton Kraljić op.a.) iznova počinje naginjati strankama desnije orijentacije. Lista HDZ-a ondje je u nedjelju dobila 35,92 posto glasova, dok je konkurentska Kukuriku lista uknjižila 32,1 posto. ORaH je i u Malinskoj bio treći s 12,97 posto glasova, dok je Savez za Hrvatsku upisao 7 posto.


Cres i Lošinj za Piculu


Tonino Picula pridobio je najveće povjerenje Lošinjana i Cresana. Za razliku od državne razine na kojoj je pobjedu odnijela HDZ-ova koalicijska lista, na Lošinju je s 38,74 posto najbolji rezultat ostvarila lista SDP-HNS-IDS-HSU, a najveći broj preferencijalnih glasova osvojio je SDP-ov Tonino Picula, inače rođeni Lošinjanin. SDP-ova koalicijska lista osvojila je 745 glasova, od čega je Piculi pripalo 59,73 posto, odnosno 445 glasova.




   Za Listu HDZ-HSS-HSPAS-BUZ-ZDS-HDS na 13 biračkih mjesta glasovalo je 555 glasača ili 28,86 posto. I tu je, kao i na državnoj razni, najviše glasova dobila šesta s liste Ruža Tomašić iz HSP AS. Tomašić je pripalo 158, odnosno 28,47 posto glasova. Slijedi ORAH sa 13,16 posto, potom HDSSB-ABH-AHSS-HRAST-HSP-HZ-OS-ZZH s 5,93 posto, dok je Laburistima – stranci rada pripalo 3,02 posto glasova s Lošinja.


   EU izborima na Lošinju je pristupilo 25,25 posto, odnosno 1.991 od 7.885 birača, nevažećih listića bilo je 68. Rezultat je to približno jednak prošlogodišnjim izborima za Europarlament, kada su redom najviše glasova osvojili SDP-HNS-HSU, HDZ-HSP AS-BUZ, Kandidacijska lista grupe birača-Ivan Jakovčić, HRAST, Hrvatski laburisti – stranka rada.


   Na Cresu je na osam biračkih mjesta izlaznost bila 25,65 posto, glasovalo je 718 od 2.799 osoba s pravom glasa, uz 33 nevažeća listića. Kao i na Lošinju, najveći broj preferencijalnih glasova dobio je Tonino Picula, 152 glasa ili 55,47 posto. Poredak u vrhu je jednak rezultatu na Lošinju. Povjerenje 40 posto birača Cresa dobili su SDP-HNS-IDS-HSU, 21,02 posto osvojila je HDZ-ova koalicijska lista, treći je ORAH s 13,72 posto, četvrti HDSSB-ABH-AHSS-HRAST-HSP-HZ-OS-ZZH s 9,93 posto glasova birača.


Čim je Državno izborno povjerenstvo objavilo rezultate izbora za Europski parlament, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Cres Gaetano Negovetić sazvao je tiskovnu konferenciju. Preko medija je želio zahvaliti svim biračima s creskog područja koji su dali svoju podršku HDZ-u, iako su u Cresu stranke okupljene oko HDZ-a osvojile 21 posto glasova, iza koalicije SDP-HNS-IDS-HSU sa 40 posto. Svaki glas s ovog područja pridonio je velikoj pobjedi HDZ-a i njegovih partnera, u EU parlament ulazimo sa šest zastupnika i zbog toga smo jako zadovoljni, rekao je Negovetić.


Za HDZ 52% Loparana i 42% Rabljana


Kao i na razini cijele zemlje, na otoku Rabu slavila je HDZ-ova koalicija, pri čemu puno uvjerljivije u Općini Lopar nego u gradu Rabu. U Loparu, gdje je izlaznost bila znatno veća od nacionalnog prosjeka (39 posto), HDZ i partneri dobili su čak 51,95 posto. Na drugom mjestu je SDP-ova koalicija s 25,12 posto, a slijede Akcija za Hrvatsku sa 7,32 posto i tek onda ORaH koji je osvojio 4,88 posto glasova. Kada su u pitanju pojedinci, Tonino Picula i Ruža Tomašić okončali su izbore s identičnim brojem glasova – oboje su ih dobili po 62.


   U Rabu je izlaznost bila u rangu Hrvatske – 24,87 posto, a slični su i rezultati. Najviše je dobila HDZ-ova ekipa – 41,78 posto. Slijede SDP i partneri s 36,11 posto i ORaH s 10,03 posto, dok su rezultati ostalih zanemarivi. Pojedinačno, ovdje je slavio Tonino Picula (403 glasa), dok ih je Ruža Tomašić dobila 214.