Vještačenje

Bjeloglavi supovi kod Punta uginuli zbog otrovnih mamaca? Traje istraga uzroka smrti zaštićenih ptica

Hina

Ilustracija R. Brmalj

Ilustracija R. Brmalj

Još pred kojih mjesec dana ukazao sam nadležnima, kako na Krku, tako i unutar institucija koje skrbe o zaštiti prirode, na mogućnost da se na tom otoku postavljaju otrovni mamci, prenio nam je Andrej Radalj



PUNAT Na području Punta na otoku Krku pronađena su dva uginula bjeloglava supa, a policija je izuzela uzorke radi vještačenja, kako bi utvrdila uzroke ugibanja tih zakonom zaštićenih vrsta ptica. Primorsko-goranska policija jučer je izvijestila da su dojavu o pronalasku uginulih supova zaprimili prije nekoliko dana, te su u suradnji s veterinarskom inspekcijom izuzeli uzorke radi vještačenja.


Iz riječkog Općinskog državnog odvjetništva rekli su da provode izvide na temelju kojih će prikupiti potrebne obavijesti radi donošenja odluke.


 Bjeloglavi sup je zakonom strogo zaštićena vrsta, a ukupna gnijezdeća populacija procjenjuje se na 100 do 110 parova. Posljednja prebivališta bjeloglavih supova u Hrvatskoj danas su otoci Cres, Krk i obližnji Prvić, a najviše ih je na Cresu, gdje se gnijezdi 65 do 70 parova. Veći dio kolonija nalazi se na zakonom zaštićenim područjima u kategoriji Posebnih ornitoloških rezervata, od kojih su dva na Cresu, a po jedan na Krku i Prviću.




– Još pred kojih mjesec dana ukazao sam nadležnima, kako na Krku, tako i unutar institucija koje skrbe o zaštiti prirode, na mogućnost da se na tom otoku postavljaju otrovni mamci. Na to sam posumnjao kad sam od lokalnih lovaca doznao da je u široj okolici Baške pronađeno nekoliko uginulih životinja, u ovom slučaju po jedna lisica i čagalj, prenio nam je Andrej Radalj, ovlašteni prstenovač i suradnik Zavoda za ornitologiju koji već dulji niz godina u sklopu udruge »Jezero« na Krku sudjeluje u praćenju i proučavanju ptica.


Moji pozivi da se na uginulim životnjama napravi toksikološka analiza kako bi se nedvojbeno utvrdilo jesu li otrovane, nažalost, vjerojatno zbog skupoće takvih postupaka, nisu urodili plodom pa me sad ni ne iznenađuje vijest o pronalasku mrtvih supova. Moja će se strahovanja, vrlo vjerojatno, uskoro pokazati utemeljenima, no boli me spoznaja da se pravovremenim mjerama i organiziranim akcijama ovakvo stradavanje možda ipak moglo spriječiti. Iako je sve još uvijek u domeni sumnji i indicija, teško mi se oteti dojmu da će se potvrditi praksa na koju sam upozoravao a koju smo svi zajedno možda ipak mogli prevenirati. Zbog alohtonih čagljeva, ali i lisica koje su štetnici, nitko ne žali, ali su mjerodavni u njihovom stradavanju ipak trebali prepoznati opasnost, kako za ljude, tako i ptice poput bjeloglavih supova koji, posebice u slučaju ostavljanja otrovnih mamaca na nešumovitiom predjelima u okolici Punta i Baške, vrlo lako dolaze u doticaj s otrovima, rekao je Radalj.