Mali Lošinj

Bivši Dom JNA na Velopinu postaje Centar za znanost no moru

Slavica Bakić

Projekcija budućeg Centra za znanost o moru

Projekcija budućeg Centra za znanost o moru

Drugi objekt je zgrada Carine u središtu grada u koji je planirano smjestiti ustanove poput porezne uprave, županijskih ureda i ureda državne uprave



MALI LOŠINJ Povjerenstvo Ministarstva državne imovine prihvatilo je jučer prijedlog Grada Malog Lošinja o darovanju dviju napuštenih zgrada koje su ranije bile u funkciji vojske pa će tako u gradske ruke prijeći zgrada Carinarnice u središtu grada, na Rivi lošinjskih kapetana, te bivši Dom JNA na Velopinu.


Prilika za službenu primopredaju objekata bit će već danas, kada se u Malom Lošinju, na svečanosti povodom Dana Grada te blagdana zaštitnika mjesta sv. Martina, očekuju ministar državne imovine Goran Marić te ministar turizma Gari Cappelli i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


– Ovim darovanjem otvaraju nam se velike mogućnosti za razvoj našega grada. Vrijednost navedenih nekretnina je već sada velika, a kada se privedu namjeni, bit će još veća. No, ono što je isto tako važno jest to da te nekretnine više neće biti prazne i ruševne, nego će svojom namjenom biti dodana vrijednost Gradu. U zgradu bivšeg Doma JNA planiramo smjestiti Centar za znanost o moru, a u zgradu Carine planiramo smjestiti ustanove poput porezne uprave, županijskih ureda i ureda državne uprave koje sada koristite zgradu Grada.




Tako bismo dobili prostora da sve gradske službe objedinimo pod istim krovom. Također, ovom odlukom otvara se put prema drugim povratima, odnosno darovanjima, poput nekretnina na Tovaru ili Velopinu – kazala je gradonačelnica Ana Kučić.


Odluci o darovanju državne imovine prethodila je izvanredna sjednica Gradskog vijeća Malog Lošinja na kojoj su vijećnici usvojili odluku prema kojoj Grad odustaje od potraživanja 606.544,82 eura koje mu država nije uplatila od prodaje stanova po staroj deviznoj štednji.


Potraživanje datira još iz 1992. godine, kada je izmijenjen Zakon o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, čime je omogućeno da kupci plaćaju konvertibilnim devizama i ostvare popust. Prodavateljima devize nisu uplaćivane, već je taj novac odlazio u državni proračun, a država se obvezala izdati obveznice u visini 45 posto vrijednosti uplaćenog novca. Tako je akumulirano više od 600 tisuća eura, koje država nikada nije uplatila Malom Lošinju.


Vrijednost objekata koje država daruje Gradu Malom Lošinju procijenjena je na oko 8,3 milijuna kuna, od čega je vrijednost zgrade koja se danas još samo u manjem dijelu koristi za potrebe Carinske uprave oko 2,2 milijuna kuna, dok je vrijednost zemljišta i objekta u Velopinu oko 6,1 milijun kuna. Projekt Edukativnog centra o moru u objektu na Velopinu Grad Mali Lošinj planira provesti u partnerstvu s udrugom Plavi svijet.