Nezavisni kandidat

Biljan: Vlast u Puntu radi za uski krug pojedinaca i »strateške« interesne grupacije

Mladen Trinajstić

Danijela Biljana, koji se na prošlim izborima s SDP-ovim načelnikom Marinkom Žicom ogledao u dva izborna kruga, podržavaju nezavisne kandidacijske liste Mladena Juranića i Petra Žica te HDZ



PUNAT Nezavisni kandidat za načelnika Općine Punat Danijel Biljan, u pratnji svog zamjenika Siniše Morožina, tiskovnom je konferencijom najavio svoj ulazak u predizbornu utakmicu s predstavnicima aktualne općinske vlasti predvođene SDP-ovim načelnikom Marinkom Žicom s kojim se i na prošlim izborima ogledao u dva izborna kruga.


– Pred sumještane, koji su mi u razmjerno velikom broju podršku dali i pred četiri godine, idem kao nezavisni kandidat iza kojeg podrškom stoje dvije nezavisne kandidacijske liste – ona Mladena Juranića i Petra Žica kao i HDZ-a, istaknuo je Biljan napomenuvši i da je jedan od osnovnih ciljeva njegova programa vraćanje funkcionalnosti općinskoj upravi koju je, naglašava, aktualna vlast učinila potpuno neučinkovitom odnosno nedjelotvornom. Smatram da svojim radom, znanjem i iskustvom stečenim uz ostalo i kroz vođenje komunalnog društva, mogu ovu općinsku upravu vratiti na dobar i pravi smjer, onaj u kojem je aktualna vlast nedvojbeno ne vodi, napominje Biljan ističući da je Puntarima i Starobašćanima jasno da današnja vlast radi isključivo u korist uskog kruga pojedinaca i »strateških« interesnih grupacija, posebice onih iz krugova tamošnje hotelijerske kompanije.


Zdrav razum 



Biljan je ustvrdio da će jedan od njegovih prioriteta biti izgradnja doma za starije i nemoćne kojeg je aktualna vlast u potpunosti izbrisala s liste svojih prioriteta ali i vraćanje cijena nekih javnih i komunalnih usluga u normalne okvire, posebice u dijelu koji se tiče groblja kod kojeg je cijena kupnje grobnih mjesta, kaže, u Puntu danas viša nego u Zagrebu.





– Politički svjetonazor nam je zdrav razum, a želimo razviti tolerantnu i produktivnu atmosferu umjesto ozračja svađe, zamjeranja i podjela kakva je, nažalost, zavladala ovim mjestom, kažu Biljan i Morožin. Ono na čemu kanimo djelovati drugačije, dobijemo li podršku svojih sumještana, vođenje je Općine na dobrobit svih žitelja ove sredine, kaže Biljan podsjećajući da je upravo zbog narušenih međuljudskih odnosa Općina već pola godine bez komunalnog, a tek nešto kraće i prometnog redara. To što se ondje nitko ne želi zaposliti i raditi u ozračju kakvo danas vlada govori samo za sebe kao što same za sebe govore i okolnosti u kojima se odvija realizacija planova Falkensteiner Hotela Punat koji su, kao strateški partneri i financijeri aktualne vlasti, ove zime podijelili otkaze gotovo svim svojim stalnim zaspolenicima. Ulaganja koje poduzimaju samo su dijelom na tragu unapređenja turističke ponude, a dio je, posebice onaj koji se tiče budućih ulaganja u kamp i instaliranja sve sile mobilnih kućica, direktno usmjeren protiv uravnoteženog razvoja naše turističke ponude pa i ovdašnjih iznajmljivača koji nemaju, niti će ikad imati institucionalnu podršku kakvu hotelijerima danas daje Općina, napominje kandidat Biljan.


Škola i dvorana 


Istaknuo je i da je pokrenuti projekt rekonstrukcije škole i gradnje školske sportske dvorane realiziran u obličju minimuma standarda koji neće omogućiti kvalitetno »vanškolsko« korištenje sportskih sadržaja u smislu omogućavanja uporabe dvorane kao nadopune turističke ponude. Slični su propusti napravljeni i kod projekta POS-a koji svojim »nadstandardima« općini, ili bolje rečeno svim poreznim obveznicima s ovog područja nameće nepotrebne troškove, ali i koji je dizanjem troška gradnje pa tako i cijene samih stanova zainteresiranim budućim kupcima umanjio mogućnost kupnje tog prijeko im potrebnog stambenog prostora.


Biljan i Morožin najavljuju i pokretanje niza novih ulaganja u komunalnu odnosno vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu Punta i Stare Baške u koju, kažu, valja uložiti značajnija sredstva, uz ostalo i kroz stavljanje u javnu funkciju zgrade Stare škole.