Lov na veliku ribu

“Big Om 2016”: Tuna u izobilju, ali se nisu dale iz mora

Mladen Trinajstić

U akvatoriju je bilo mnoštvo tuna, ali ove godine ribolovci nisu bili naročito uspješni. Bilo je 11 »kačenja«, deset riba je bodovano i vraćeno natrag u more, a samo je jedna izvučena na brod



OMIŠALJ Svečanim proglašenjem pobjednika zaključeno je još jedno, 11. izdanje omišaljskog kupa u lovu na veliku ribu »BIG OM 2016«. Natjecanje je okupilo članove 16 ekipa iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije, Nizozemske i Njemačke, a kako doznajemo od organizatora, predstavnika Kluba za sportski ribolov na moru »Big Om«, tijekom tri ribolovna dana zabilježeno je 11 kačenja. Od toga je deset riba pušteno i bodovano dok je jedna tuna izvučena na brod.


Prvo mjesto i naslov pobjednika prestižnog omišaljskog sportsko-ribolovnog natjecanja osvojila je domaća ekipa »Njivice LB« na čelu sa skiperom Pavom Cindrićem i članovima posade Bajramom Redžepijem, Rudinom Perićem i Damirom Imamovićem. Drugo je mjesto pripalo slovenskoj ekipi »Lolita« koju su, uz skipera Sašu Apostolovskog, činili još i Andrej Brodnik, Mladen Čeru te Roman Uršić. Treće je mjesto u završnici ovog vrlo zahtjevnog i atraktivnog te uvijek napetog natjecanja zauzela nizozemsko-hrvatska posada »Sal« koju su činili Gerrit van der Boogerd, Fred Reuck, Ratko Sparožić i Damir Vranić.



Barracude su naposljetku ipak u ruke dobile pozivnicu za sudjelovanje na Svjetskom big game prvenstvu koje će se održati u Kostariki i to nakon što su im, u maniri velikih sportaša, taj vrijedan »papir« prepustile njihove kolege, članovi pobjedničke ekipe »Njivice LB«.





Osim najuspješnijim lovcima na veliku ribu, posebna je nagrada i ove godine dodijeljena za fair play, a pripala je Barracudama, članovima posade koja je jedina izvukla ribu na brod za što su zaslužili i pehar za najveće ulovljenu ribu turnira. Budući da je njihova tuna težila 40 kila, prema pravilima natjecanja koja ne dozvoljavaju ulov tune lakše od 50 kilograma, spomenuti im je ulov donio negativne bodove, ali su tim činom Barracude ipak pridonijele atraktivnosti događanja. Osvajači nagrade za fair play pred sam kraj natjecanja na štapu imali još dvije tune koje su težile po stotinjak kilograma, ali ih su ih, zbog pravila koja dozvoljavaju jednu izvučenu tunu po brodu dnevno, morali vratiti natrag u dubinu.


– Ove je godine nadmudrivanje s tunom prevagnulo na stranu morskih gorostasa kojih je u akvatoriju na kojem se lovilo bilo u izobilju, ali se jednostavno nisu se dale iz mora, zaključio je u u završnici ovog trodnevnog natjecanja svime ipak i više nego zadovoljan Tomo Sparožić, predsjednik omišaljskog KSRM »Big om«. Valja spomenuti i da je BIG OM 2016. ponudio posjetiteljima niz pratećih zabavnih sadržaja i bogatu gastronomsku ponudu za koju su se, skrbeći o posjetiteljima zabavnog dijela manifestacije (koja se i ovog puta održavala u omišaljskoj luci), pobrinuli partneri BIG OM-a – kulinarski znalci »Hotela Njivice«. Uz njihovu pomoć, naglašavaju organizatori i promotori ovog atraktivnog sportskog natjecanja, ovo sad već tradicionalno dagađanje iz godine u godinu dobiva na kvaliteti i turističkom značaju.