Lov na veliku ribu

Big OM 2016. U potrazi za tunama 16 posada

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



OMIŠALJ Krenuo je još jedan, jedanaesti po redu Međunarodni omišaljski kup u lovu na veliku ribu »BIG OM 2016«. Međunarodno kvalifikacijsko natjecanje u big game ribolovu u akavatoriju Kvarnerskog zaljeva održava se do subote, a prigodom otvorenja  svim sudionicima tog prestižnog natjecanja, kao i brojnim posjetiteljima manifestacije koja nedvojbeno ima i tursitički karakter, dobrodošlicu je poželio predsjednik Kluba za sportski ribolov na moru Big Om, Tomo Sparožić.


Uz zahvale sudionicima, sponzorima, medijima i svima koji su proteklih godina pratili i pomagali razvoju Big Om-a i big game ribolova u cjelini Sparožić je istaknuo i da je to događanje odavno preraslo »lokalnu priču« te da je poprimilo obličje koje, ustvrdio je, pridonosi razvoju gospodarstva, turizma i ribolova šire regije.


– Big Om u prvom redu okuplja sportaše i ribare, a sve drugo stavili smo u drugi plan, rekao je Sparožić te uz poznati ribarski pozdrav »Rogi ribaru« poželio sreću natjecateljima.




Na ovogodišnjem Big Om-u svojeg kapitalca koji će im osigurati plasman na svjetsko prvenstvo u big game ribolovu u Kostariki pokušati će uloviti 16 posada iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Njemačke, Italije i Nizozemske koje su unatoč jakoj buri pristigle u omišaljski zaljev. Ovogodišnja kvota zacrtana je na nešto više od tisuću kilograma pa će ribolovni meč ponuditi još više napetosti i ribarske strasti koju su dodatno razbuktale »informacije s pučine« da tune – ima.


Big Om je uvršten u sustav svjetske organizacije Offshore world championship što znači da pobjedniku osigurava nastup na svjetskom natjecanju u big game ribolovu. Stoga, opravdano, organizatori i ove godine očekuju dobar ulov i napetu ribolovnu utakmicu. Natjecanje se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, TZ Kvarnera i TZO-a Omišalj.


Ovogodišnji Big Om odiše i humanitarnom notom pa tako svi sudionici natjecanja i posjetitelji imaju priliku donirati sredstva namijenjena obnovi simbola hrvatske slobode – vukovarskog vodotornja.