Veza prema Puli i Splitu u redu

Bez leta Mali Lošinj – Rijeka zbog nedostatka hidroaviona

Slađana Vignjević

Snimila Slađana VIGNJEVIĆ

Snimila Slađana VIGNJEVIĆ

Osim toga, iz ECA-e su izvijestili kako je u tijeku ishođenje lokacijskih dozvola i pripremnih radova na hidroavionskom pristaništu u luci Mali Lošinj na području Velopina odakle će u budućnosti hidroavion polijetati i slijetati



MALI LOŠINJ Iako se očekivalo kako će Rijeka i Mali Lošinj imati prometnu povezanost hidroavionom već od srpnja ove godine, zbog nedostatka aviona tvrtke ECA, European Coastal Airlines – Europskog Obalnog Avioprijevoznika d.o.o. to se nije dogodilo.


Osim toga, iz ECA-e su izvijestili kako je u tijeku ishođenje lokacijskih dozvola i pripremnih radova na hidroavionskom pristaništu u luci Mali Lošinj na području Velopina odakle će u budućnosti hidroavion polijetati i slijetati.


– Što se tiče hidroavionskog pristaništa u Malom Lošinju ishođenje lokacijskih dozvola i priprema radova je u tijeku. Završetak radova očekujemo do konca srpnja te u konačnici certificiranje hidroavionskog pristaništa do polovine kolovoza. Na usuglašenoj lokaciji bismo trebali imati ured za prodaju karata, čekaonicu te toalet dakle pravi aerodom na moru, rekla je Marija Vuletić iz ECA-e.


Zadovoljni putnici




Podsjetimo, Upravno vijeće ŽLU Mali Lošinj, kao davatelj koncesije, još je početkom godine donijelo Odluku o namjeri davanja koncesije za obavljanje ostalih gospodarskih djelatnosti priveza i odveza hidroaviona koja zahtijeva izgradnju objekata lučke infrastrukture. Dok se čeka na rješenje papirologije i infrastrukture hidroavionskog pristaništa, Lošinj je ipak dobio vezu hidroavionom prema Puli i Splitu, koji polijeće i slijeće na aerodromu Mali Lošinj.


– U srpnju ćemo svakodnevno povezivati Mali Lošinj, aerodrom, s Pulom i Splitom, dodala je Vuletić.


Let od Malog Lošinja do Pule traje svega 16 minuta, do Splita 45 minuta.


Prilikom našeg posjeta aerodromu Lošinj, hidroavion ECA-e stigao je iz Splita, a u njemu, među ostalima i bračni par Würgler. Rođena Šibenčanka Ivana Würgler Bilanđija, koja sa suprugom Willijem živi u Švicarskoj, bila je i više nego pod dojmom leta.


Povezanost otoka


– Let je ugodan. Osim toga, panorama je prekrasna. Ovo je prvi put da dolazimo na Lošinj, i to na jednodnevni izlet. Već sam letila hidroavionom od Splita do Hvara. Ovakav prijevoz je idealan za uštedu vremena, a i za povezanost hrvatskih otoka. Bilo bi dobro da je što više destinacija povezano hidroavionskom vezom, rekla je Ivana Würgler Bilanđija.


Hidroavion koji je stigao iz Splita nastavio je put Pule.


Snježani Farkaš iz Umaga, koja često boravi na Lošinju, sada je nevjerojatno odabrati put trajektom.


– Ne mogu zamisliti da bih išla više trajektom. Ovo je pun pogodak. Ranije mi je trebalo pet sati od Umaga do Lošinja, a ovako sat i pol. Financijski dođe na isto, ali je velika ušteda vremena, rekla je za kraj Snježana Farkaš.


Hidroavionsku vezu Split-Mali Lošinj-Pula početkom srpnja je iskoristio i poznati hrvatski pjevač Oliver Dragojević koji je upravo hidroavionom otputovao na koncert u Pulu.