Reagiranje na tekstove objavljene u Novom listu

Berislav Janković: Ne postoje razlozi za raspisivanje novog natječaja za direktora TZ otoka Krka

Portal Novilist.hr

TV je utvrdilo da postoje još 3 kandidata koji su zadovoljili, pa bi sada, trebalo među njima izabrati direktora



Kao kandidat koji je zadovoljio sve uvjete na natječaju za direktora TU TZ o. Krka, molim Novi list da objavi ovaj ispravak i reagiranje na objavljene tekstove »Željka Barešić nije ispunila uvjete natječaja« (28.1.14.), »Bodule zavelo tumačenje Ministarstva uprave RH« (31.1.14). i »Barešić razriješena, slijedi novi natječaj« (6.2.14).


N. list »Aferu Ahmetović&Vasilić« krivo zove »Slučaj Barešić«, te netočno navodi da je u provedbi natječaja bilo nešto šlampavo, ali je točno da TZ o. Krka »jednostavno nema sreće«.


Radi se o dobro isplaniranoj i skoro savršeno organiziranoj operaciji zapošljavanja nekvalificirane Željke Barešić, a nakon što je ista prepisala svoju imovinu (tur. agenciju »Klub Tours«) na Elvisu Ahmetović, sestru predsjednice TZ i omišaljske načelnice Mirele Ahmetović, a sve, izgleda, uz aktivno sudjelovanje Darija Vasilića, predsjednika Natječajnog povjerenstva i krčkog gradonačelnika. 




   Ovo je kronološki popis nezakonitosti: 


   1. Test iz informatike od 9.10. koji je trebao biti provjera osnovnog znanja bio je namješten radi eliminiranja nepoželjnih kandidata i to tako da su postavljeni zadaci koji su prevazilazili osnovno znanje iz informatike, jer je traženo spadalo u »napredno« znanje iz poznavanja Excela koje se stiče na npr. ECDL tečajevima. Provjeravali su i pisanje i slanje cirkularnih pisama, dakle posao tajnica. Na moj prigovor od 10.10. TV nije nikada odgovorilo. 


   2. Odluku o imenovanju direktora donijeli su 21.10., da bi već 23.10. E. Ahmetović na temelju ortačkog ugovora pristupila u zajednički obrt »Klub Tours« Ž. Barešić. 


   3. Dva dana kasnije 25.10. Barešić ničim izazvana istupa iz ortakluka, dakle prepušta svoju imovinu sestri M. Ahmetović, da bi ova iza toga poslala informaciju medijima o imenovanju direktorice što je dan kasnije, 26.10., objavio i N. list u tekstu »Željka Barešić na čelu TZ otoka Krka«. 


   4. Kako je TZ poslala kandidatima Odluku … tek 31.10., pitanje je kako je i od koga kandidat Barešić bila informirana o rezultatima natječaja bar 8 dana prije ostalih i kako je i od koga E. Ahmetović došla do informacije o »povoljnoj prilici« za ortakluk sa Barešićevom. Ispada da je Barešić imenovana direktoricom barem 8 dana prije nego je sama primila odluku o svom imenovanju! Dalje, iz te odluke je vidljivo da ju je Ahmetović pozvala da potpiše ugovor o radu bez obzira na ishod žalbenog postupka, a što je nezakonito, jer su trebali pričekati kraj postupka. 


   5. Žalbeni postupak kao takav je nezakonito proveden i još nije okončan. Kandidatima su namjerno dali krivu uputu da se žale Ministarstvu turizma, a ne njima. Žalba se podnosi poslodavcu koji je raspisao natječaj, a ministarstvo vrši nadzor. Smatram da se radi o manipulaciji radi daljnje opstrukcije prava kandidata i zamagljivanja nezakonitosti. Ja sam svoju žalbu, za svaki slučaj, dana 12.12.13. podnio i TV TZ i ministarstvu, ali do sada na nju nisu odgovorili. Moje su pravo na žalbu još opstruirali tako da su mi odbili poslati natječajnu dokumentaciju, a Ahmetović mi je još odbila i Zahtjev radi ostvarivanja prava na pristup informacijama u kojem sam tražio istu dokumentaciju, pa sam se žalio Povjereniku za informiranje. 


   6. Netočno je da Barešić nije ispunila posebne uvjete samo u vezi »starosti« njene svjedodžbe, jer ona ne zadovoljava ni uvjet radnog iskustva od »najmanje 3 godine radnog iskustva na rukovodećim poslovima u turizmu za koje je kao uvjet propisan studij…«. Namjerno su krivo interpretirali da vođenje turističke agencije zadovoljava taj uvjet, jer su za vođenje iste dovoljni srednja škola i tečaj.


Objavljena »pojašnjenja i izvlačenja« su smiješna. Nevjerojatno da magistrica ekonomije Ahmetović, profesor matematike Vasilić, još 4 načelnika općina i još par finih, dobrih, poštenih i pametnih ljudi iz TV-a i Natječajnog povjerenstva ne znaju čitati niti brojati do 3. 


   7. Ne postoje nikakvi razlozi ni uvjeti za raspisivanje novog natječaja jer »stari« natječaj nije poništen, žalbeni postupak je u tijeku, a do faze izbora je tehnički i zakonski bio proveden korektno (izuzev testa iz informatike). TV je samo utvrdilo da postoje još 3 kandidata koji su zadovoljili, pa bi sada, nakon što je Barešić eliminirana, trebalo među njima izabrati direktora.  

  8. Slučaj je prijavljen Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, a Inspekcija rada aferu Ahmetović& Vasilić vodi kao predmet kl.116-01/14-01/176. – reagira Berislav Janković iz Dramlja.