Poznata manifestacija

Bašćansko slavlje sporta, glazbe i gastronomije: Crna ovca “crnja no ikad”

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



BAŠKA Baška je na nakon preduge, višegodišnje pauze ovog vikenda napokon iznova prodisala i zaplesala u ritmu »Crne ovce« – nadaleko poznate manifestacije i slavlja sporta, glazbe, zabave ali i lokalne gastronomije. Veličanjem bašćanske janjetine ali i svega onog što pojam crne ovce znači kod bića na četiri, ali i na dvije noge Bašćani su svoju uvelike drugačiju, pomaknutu, individulazimom i urbanom kulturom obojanu trodnevnu feštu ispunili svom silom atraktivnih događanja, koncertnih i sportsko-rekreativnih okupljanja i druženja ali i iznimno zanimljivih prikaza lokalne tradicije koja je snažno utkana u zbivanje za koje organizatori ocjenjuju da je, u svom revitaliziranom izdanju, »crnja no ikad«.


Sve je započelo još u petak kad je u galeriji Zvonimir otvorena atraktivna izložba fotografskih portreta Davida Bowiea poznatog majstora fotografije Briana Rašića. Crna ovca je i ove godine štandovima na kojima se nudila domaća janjetina ali i punktovima uz koje su Bašćani i posjetitelji mogli uživati u glazbi i svim ostalim vidovima umjetnosti, premrežila cijelu obalu pa se jednaka živost, tijekom proteklih dvaju dana, osjećala i pod centralnom binom na kojoj su nastupali Jinxi, TBF-ovci i Let 3, ali i u skrivenim bašćanskim kalama u kojima su se, u izvedbi lokalnih domaćica, odvijale demonstracije izrade lokalnih gastro-specijaliteta.


Crna ovca i ovog je puta značajnu sastavnicu imala i u sportu kojeg je nosila jedriličarska regata »Corinthia cup«, doduše bez vjetra, odnosno njegov Memorijal Jure Vukasovića ali i u nizu pratećih planinarskih te biciklističkih pohoda i natjecanja.




– Baška je ovog vikenda bila centar svijeta, barem među onima koji su tražili bijeg od užurbane i gužvovite svakodnevice ali i svih onih koji vole i cijene kvalitetnu domaću gastronomiju, ocijenila je zadovoljna Ivana Kovačić, direktorica TU TZO Baška koja zajedno s bašćanskom općinskom upravom i sa Studiom Conex organizira manifestaciju čiji je glavni sponzor Valamar.