Festival janjetine

Bašćanska pozivnica: “Crna ovca” donosi vikend pun događanja

Mladen Trinajstić

Sve je spremno za još jednu bašćansku Crnu ovcu / snimio  M. TRINAJSTIĆ

Sve je spremno za još jednu bašćansku Crnu ovcu / snimio M. TRINAJSTIĆ

I ovogodišnje izdanje popularne manifestacije od danas pa do nedjelje bit će nabijeno događanjima svih vrsta, za sve afinitete i uzraste. Bit će tu radionica, predavanja, predstava, izložbi, nogometa, trekkinga, noćnog bicikliranja, jedrenja, šišanja ovaca, izvrsne gastroponude i izvrsnih koncerata



Ako postoji dobar razlog za potegnuti do (gledano s Krčkog mosta) »krajnje točke« otoka Krka, posebno u vrijeme kad uživanje u plažama i moru možda još uvijek i nije neka opcija, onda je to sad, u vikendu »Crne ovce«.


Manifestcija koja je davno izrasla u »ono nešto« i koja nadilazi obličje tek jedne u nizu lokalnih fešti posvećenih nekom prepoznatljivom, kvalitetnom i domaćem gastro proizvodu što bašćanska janjetina nedvojbeno jest, na najbolji je mogući način zaokružila i objedinila baš sve aspekte ugode te u svoj trodnevni program koncentrirala sve što, moglo bi se reći, liječi i tijelo, i dušu.


Kako najavljuju domaćini iz TZ-a i Općine Baška, organizatori iz tvrtke Studio Conex te glavni sponzori iz Valamar Riviere, nakon lanjske revitalizacije tog na nekoliko godina zastalog događanja, njegovo ovogodišnje, drugo izdanje bit će nabijeno i nakrcano događanjima svih vrsta, kojima će se, uvjereni su, iznova potvrditi i ispuniti svi ciljevi te manifestcije nazvane »festivalom janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, sporta i popularne kulture« po kojoj je jedna i jedina Crna ovca redovito prepoznata.





Sportskim bi se natjecanjem, barem u duhu koji bi ga trebao krasiti, moglo okarakterizirati i premijerno izdanje natjecanja domaćih i gostujućih pastira u šišanju ovaca. Neobična natjecateljska demonstracija njihove vještine u baratanju škarama i električnim mašinama za strižu bit će bodovana za Državno prvenstvo u šišanju ovaca, a tom će ovčarskom natjecanju prethoditi 3. izdanje Izložbe krčke ovce – koju je prethodnih godina u sklopu svog pastirskog dana (Razgona) ugošćavao Vrbnik.



Od hitova do sporta


Iako je nemoguće nabrojiti baš sve što će se, počevši od danas (petak 18. svibnja) pa do nedjelje u i oko tog otočnog turističkog središta događati, u pokušaju sažimanja najave možda je lakše reći čega – neće biti. Po pitanju glazbene ponude to su sasvim sigurno cajke i »ummm ca ca – ummm ca« ritmovi čije se odsustvo redovito nadomješta repertoarom urbanijih rock, pop, hip-hop i funk izvođača, uvijek iznova poznatih imena nacionalne i regionalne, pa i lokalne glazbene scene. Psihomodo Pop, Damir Urban & 4, grupe Detour, My Buddy Moose i Grapevine Babies te DJ Dr. Smeđi šećer imena su onih kojima je ovog puta povjereno rasplesavanje gostiju koji će, nakon užitaka u janjetini i svim drugim bodulskim gastrodelicijama, večeri u Baški zaključivati pod binom na Paladi gdje će i ovog puta biti centar zbivanja.


U onom pak dijelu Crne ovce koji će, za razliku od hedonizmom nabijenog večernjeg dijela programa, idućeg vikenda u Bašku privlačiti ljubitelje sporta, rekreacije, svih oblika tjelovježbe i zdravoga života, valja nam najaviti sutrašnji ovčarski pohod pješačku turu, zatim Crna ovca treking i trail kamp, ali i mnoštvo nogometnih zbivanja u sklopu Memorijalnog turnira »Ivica Juničić-Junac« čiji je organizator NK Vihor. Međunarodni veteranski turnir posvećen prerano preminulom bašćanskom nogometašu, treneru i predsjedniku Općinskog vijeća Baške, na terenima SC-a Zablaće tijekom subotnjeg će jutra nastaviti i oni najmlađi nogometaši, morčići, koji će dobiti priliku sudjelovati u turnirskom ogledavanju nazvanom »Crni jancić 2018«. Što se sporta tiče, valja istaknuti i jedriličarsku regatu Corithia Cup, odnosno Memorijal Jure Vukasovića oko koje je, kao njegova svojevrsna nadopuna, Crna ovca zapravo i nastala. Jedriličari će, posluži li ih vrijeme, svoje regatavanje na moru pred Baškom odrađivati u dva plova, odnosno tijekom subotnjeg i nedjeljnog prijepodneva.



Ljubitelji ića i pića u bašćanskim će restoranima i konobama imati prilike naći sve ono što su Boduli, u gastronomskom smislu, dosad čuvali za sebe, kao što će se na štandovima Valamarovih hotelijera i ovog puta posjetitelji moći pronaći i sve one ponešto inovativnije inačice kulinarskog korištenja cijenjene i prepoznatljive krčke, odnosno bašćanske janjetine, spretno uklopljene u janjeće »bee burgere« i slične oblike suvremene street food ponude.



Udarna subota


Ljubitelji aktivnog provođenja slobodnog vremena, posebice oni skloni pedaliranju, ne bi smjeli propustiti priliku zaputiti se u »Crna ovca black ride« – noćnu biciklističku turu koja će u večernjim satima zaključiti subotnji dio outdoor programa.


Što se pak onog dijela Crne ovce tiče koji je okrenut izložbeno-prezentacijskim, edukativnim ili pak kulturno-scenskim događanjima, ni tu organizatori nisu zakazali. Od izložbe radova hrvatsko-slovenskog umjetnika Leona Zakrajšeka koja će već danas startati u bašćanskoj galeriji Zvonimir pa do subotnjih street art ili pak radionica filcanja vune (koje će se odvijati diljem Palade), prezentacija aktivnosti na čuvanju i promoviranju lokalne baštine za upriličenje kojih su zaduženi članovi udruga Sinjali, Krčki knezovi Frankopani i Zametski zvončari, novinarskih natjecanja u spravljanju janjećeg kotlića ili pak predavanja kojim će svoja futuristička razmišljanja s okupljenima u hotelu Corinthia podijeliti poznati istarski astronom Korado Korlević, odnosno izvedbe predstave »Muškarci su s Marsa, žene su s Venere« producenta i glavnog glumca Romana Šuškovića-Stipanovića – svatko će u Baški i njenoj Crnoj ovci dobiti priliku naći nešto po svome guštu. Ili bolje reći, ovog vikenda isplati se biti ovcom i priključiti se bašćanskome stadu!