»ZVONARSKA« ŠKOLA

Bašćani oživljavaju tradiciju: Kampananje se vraća – na sva zvona

Mladen Trinajstić

Foto; Mladen Trinajstić

Foto; Mladen Trinajstić

Nekoć se subotom i za svetkovina kampanalo diljem Bodulije, svako selo imalo je svoj »zvuk«, a danas kampanara više gotovo i nema. Čak i jedinstvenu reviju kampananja Marijin zvon već 10 godina nose »uvozni« kampanari pa je to nagnalo udrugu Sinjali da organizira školu kampananja, koju će voditi iskusan slovenski kampanar Franci Bonča



U godini u kojoj će biti proslavljena 10. obljetnica održavanja »Marijinog zvona« – jedinstvene revije kampananja koju su idejno pokrenuli i organizacijski tijekom cijelog proteklog desetljeća na svojim leđima iznijeli članovi bašćanske udruge »Sinjali«, ta je udruga inicirala i logistički pripremila još jedno vrijedno i neobično, sa »svirkom na zvonima« također povezano događanje. U pripremi realizacije ovih je dana »Škola kampananja« u sklopu koje vrijedni i ustrajni bašćanski čuvari kulturne baštine nastoje omasoviti ili, bolje reći, oživjeti zamrlu i već gotovo u potpunosti nestalu praksu ritmičnog, ručnog zvonjenja na masivnim zvonima crkava tog dijela Bodulije.


– Ponosni smo na uspjeh i pažnju koju kod lokalne, ali i izvanotočne javnosti već punih deset ljeta privlači naša revija kampananja koju u večeri pred blagdan Velike Gospe, dakle 14. kolovoza, upriličujemo u zvoniku naše župne crkve Svete Trojice, odnosno u dvorištu pred samim crkvenim zdanjem gdje se okupi uvijek brojna publika, naglasila je govoreći o toj temi dopredsjednica Sinjala, Blandina Marković Randić.


Upravo ta jedinstvena manifestacija koja je, koliko znamo, jedina takva smotra u našoj zemlji, već i zbog činjenice da je, zbog manjka domaćih kampanara, na svojim leđima redom nose »zvonari« sa susjednog otoka Lošinja ili pak gosti iz Slovenije ili Zagreba, potaknula nas je na organizaciju i priređivanje jedne takve kampanarske škole – projekta kojim bismo vještinu kakva je vjekovima postojala u svim našim mjestima vratili među naše ljude, a njih zatim u zvonike u kojima nam zvona danas mahom »pogoni« elektronika, objasnila nam je Marković Randić.




Spoznaja koje smo prethodnih godina postali i više no svjesni, a koja nam govori da se u organiziranju revije kampananja gotovo pa isključivo moramo oslanjati na gostujuće snage u povodu ove, nama iznimno važne obljetnice nagnala nas je da, napokon, uz pomoć iskusnih i prokušanih kampanara koji su nam i dosad pomagali u provedbi kampanarskog festivala pokušamo obučiti i osposobiti za kampananje određeni broj domaćih mladih ljudi, nastavlja naša sugovornica, ističući da je uvjerena da će se, nakon što se jednom tu iznova stvori »jezgra« kampanara, njihova vještina s vremenom početi širiti među većim brojem za »sviranje na zvonima« zainteresiranih žitelja Baške i svih susjednih mjesta, pa i cijelog otoka Krka.


»Učitelj« iz Slovenije


– Iako smo još donedavno u Baški imali ljude koji su bili vični kampananju, danas se nažalost na njih u značajnijoj mjeri ne možemo osloniti. Dio onih starijih poznavatelja te vještine je umro, dok su oni mlađi zbog prirode svog posla, odnosno ljetnih profesionalnih obveza najčešće spriječeni sudjelovati u našim revijama, nastavlja dopredjednica Sinjala, dodajući kako bi ključnu ulogu u provedbi skorašnje »Škole kampananja«, kao što uz kampanare iz Malog Lošinja imaju i u provedbi »Marijinog zvona«, trebali odigrati majstori zvonjenja iz susjedne Slovenije, zemlje u kojoj je tradicija kampananja itekako živa, prisutna i rasprostranjena.


– Konkretno, radi se programu kojeg će tijekom idućih tjedana u stvarnost pretočiti naš prijatelj Franci Bonča, slovenski glazbenik i iznimno iskusan kampanar koji će sa svim značajkama izvođenja glazbe na zvonima, što kampananje nedvojbeno jest, upoznati sve koji se odazovu našem pozivu – ističe Marković Randić, naglašavajući da će se škola provoditi u prostorijama vjeronaučne dvorane u Baški, i to tijekom više tjedana. S tom namjerom, dali smo izraditi i sklop malih zvona, poseban instrument sačinjen od četiri cijevi različitih dužina obješenih na posebno konstruiranom okviru, koji je u izradi i kojeg uskoro očekujemo dobiti, a na kojem će naš instruktor, odnosno učitelj kampananja, obučavati naše buduće kampanare.


Probna zvonjenja


– Osjećam bitnim naglasiti, a želeći pritom motivirati i pozvati čim veći broj stanovnika bašćanske udoline da se odazovu našem pozivu i priključe školi, i da za pristupanje Školi kampananja i kampanarstvu općenito, zapravo i nije potrebno nikakvo glazbeno predznanje. Osim volje za učenjem i vježbanjem, jedini preduvjet je osjećaj za ritam, kaže predstavnica organizatora tog hvalevrijednog projekta. Osim na naručenom »instrumentu« kojeg Bašćanima također priređuju njihovi slovenski prijatelji u jednoj radionici pored Krškog, ondje angažirani kampanar-edukator s budućim će »zvonarima« tijekom nadolazećih tjedana praktično raditi i u nekim manjim crkvicama u bašćanskom okružju.


Naposljetku, polaznici škole zasigurno će imati prilike ući i kampanati i u samom zvoniku bašćanske župne crkve – nastavlja jedna od idejnih začetnica tog programa, ne propuštajući spomenuti da članovi Sinjala veliku podršku tom programu, kao i samom Marijinom zvonu, uživaju i od predstavnika Crkve, odnosno bašćanske Župe. – Sa župnikom smo tako dogovorili i mogućnost »probnih zvonjenja« na zvoniku s kojeg bi se, bude li sve teklo prema planu, narednih tjedana i mjeseci tijekom subotnjih poslijepodneva napokon mogli početi razlijegati zvuci zvonkog, a vjerujem i skladnog kampananja naših lokalnih kampanara – kaže Marković Randić.



»Škola kampananja« na koju su, osim svih zainteresiranih Bašćana, Jurandvoraca, Dražana i Batomaljaca, pozvani i zainteresirani budući kampanari iz svih dijelova otoka Krka, nije jedini sa zvonima i zvonicima povezani projekt neumorne ekipice okupljene i organizirane u »Sinjalima«.


– Ništa manje vrijednim i javnosti interesantnim projektom, prenijela nam je Blandina Marković Randić, Sinjalovci drže i njihov plan prezentacije najstarijeg zvona na otoku Krku, nedavno nažalost napuklog masivnog zvona u zvoniku crkve posvećene zaštitniku župe i Općine Baška – svetom Ivanu Krstitelju, locirane na uzvišenju nad Baškom, na mjestu gdje se danas nalazi bašćansko groblje i vidikovac. Zvono iz 1431. godine, tzv. Starac, naše je najstarije i najvrednije zvono čijom zvonjavom smo još do pred koju godinu zapravo i otvarali sve naše »Marijine zvonove«.


Nažalost, to je zvono pred koju godinu zbog svoje starosti napuklo, zbog čega je i izgubilo na kvaliteti svoga zvuka, objašnjava nam predstavnica udruge čiji su članovi stoga proteklih mjeseci »zakotrljali« i akciju s ciljem prikupljanja sredstava za nabavu i postavu novog zvona na zvonik te bašćanske crkve. U sklopu istog projekta, želja nam je u suradnji s crkvenim i institucijama zaduženim za skrb i prezentiranje vrijednih kulturno-povijesnih spomenika to vrijedno zvono na prikladan način izložiti u dijelu tog crkvenog zdanja i kvalitetno ga predstaviti javnosti – ističe Marković Randić.


Tim već dobrano razrađenim projektom bašćanska kulturno-turistička ponuda trebala bi dobiti još jednu novu, iznimno vrijednu i atraktivnu sastavnicu. Pritom ništa manje zanimljiv dio tog projekta nije ni plan osvjetljenja zvonika tog romaničkog zdanja kojeg je dobrim dijelom idejno i izvedbeno već razradio iskusni bašćanski majstor svjetla – Deni Šesnić. Sve u svemu, dobiju li Sinjali u cilju realizacije svih tih svojih ideja logističku i financijsku podršku donatora koji se, priznaje naša sugovornica, već javljaju, bašćanski bi kraj u budućnosti mogao dobiti čitav niv novih, »zvonkih« atrakcija.



Svako selo – svoj stil


– Naši stari sjećaju se da se u Baški tradicionalno kampanalo baš tijekom subote, u pravilu negdje oko 15 sati, kad se na taj način obilježavao kraj radnog tjedna te najavljivao »dan Gospodnji«. Mnogi se sa sjetom prisjećaju i posebno svečanih zvonjava, odnosno kampananja kakve su danas nažalost nestali bašćanski kampanari izvodili povodom svih većih svetkovina i blagdana.


Posebno su me se dojmile riječi nekih naših starijih sumještana koji su, nazočeći nekom od dosadašnjih izdanja naše revije kampananja, u izvedbama gostujućih kampanara prepoznavali tipičan zvuk i stil dobrinjskih, ili pak kampanara s nekog drugog dijela našeg otoka, uvijek nam iznova ukazujući da njihova izvedba nije bila »po bašćanski«, barem ne stilom kojeg se mnogi, rekla bih na sreću, još uvijek prisjećaju.


Držeći da je »kampananje po bašćanski« važan i vrijedan element kulturne baštine ovog dijela otoka Krka, ovim smo projektom odlučni u nastojanju da oživimo i za budućnost očuvamo taj danas gotovo u potpunosti nestali elementa našeg kulturno-povijesnog, pa i vjerskog identiteta – zaključila je naša sugovornica, iskazujući uvjerenje da će, uz nastup ondje uvijek dragih i dobrodošlih gostiju, kamapanjem domaćih kampanara predstojeći Marijin zvon Baški vratiti dio njenog identiteta kojemu je, još dojučer, prijetila opasnost nestanka.