Gradsko vijeće

BURNO NA CRESU: Jesu li koalcije plaćene povoljnim gradskim nekretninama?

Bojan Purić

Usvojene sve odluke  –  detalj s Gradskog vijeća / Snimio Bojan PURIĆ

Usvojene sve odluke – detalj s Gradskog vijeća / Snimio Bojan PURIĆ

Unatoč protivljenjima dijela vijećnika, usvojene su odluke o prodaji nekretnine na Brajdicama tvrtki Dražica plus čiji je suvlasnik vijećnik Mujagić; terena u tzv. Šumici tvrtki Valdarke o prodaji nekretnine na Rialtu, kao i o izmjeni UPU-a gospodarske zone Volnik, gdje Cresanka želi smjestiti zaposlenike



CRES Oštro se raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća Cresa, pa su tako spominjane nagrade za predizbornu kampanju i koalicije, pretvaranje Grada u bankomat za odabrane, prevara sa stanovima…


Na sjednici je prisustvovalo desetero od ukupno 13 vijećnika, a sa šest glasova podrške i četiri suzdržana usvojena je odluka o prodaji 398 kvadrata zemljišta na lokaciji Brajdice tvrtki Dražica plus za 471 tisuću kuna.


S osam glasova podrške, jednim protiv i jednim suzdržanim, prošla je odluka o prodaji terena površine 2.162 kvadrata, podno Melina, u tzv. Šumici, tvrtki »Valdarke« za 1.457.000 kuna.




Vijećnica Akcije mladih Natalija Marelić Tumaliuan pitala je kako je moguće da se gradski teren prodaje gradskom vijećniku, s obzirom na to da je Samir Mujagić s neovisne liste Marčela Damijanjevića jedan od vlasnika Dražice plus.


Jadranka Blatt, vijećnica s vlastite neovisne liste, ocijenila je ove dvije prodaje kao nagrade, jednu za predizbornu kampanju i koaliciju, a drugu za postizbornu koaliciju, kazavši i da ostaje pri ranijoj ocjeni da je cijena terena u Šumici, blizu mora i s provedenom infrastrukturom za koji se najavljuje gradnja hotela, za tridesetak posto preniska u odnosu na slične terene.


»Grad se pretvorio u bankomat koji pune svi građani, a pristup mu imaju samo određeni, oni koji pružaju političku potporu ili druge interese«, zaključila je Blatt. Predsjednik vijeća Marčelo Damijanjević odgovorio je da »Cres nije u situaciji zabraniti nekome da nešto radi«, a Marelić Tumaliuan smatra da ovime »jedni zbrinjavaju svoje praunuke, a drugi zbog takvih nisu u mogućnosti izgraditi ni svoju prvu nekretninu«.


Apartmani POS-a


Još se velika rasprava vodila na točki o izmjenama Urbanističkog plana uređenja u gospodarskoj zoni na Volniku, koje je inicirala tvrtka »Cresanka«, s idejom da se ondje omogući i smještaj zaposlenika.


Dragan Medarić (SDP) istaknuo je da u toj zoni nisu predviđeni stambeni objekti, »bocnuo« je i ministra turizma Garija Cappellija (HDZ) da bi trebao donijeti odluku da stanovi građeni po POS programu ne mogu postati kategorizirani apartmani, a Jadranka Blatt je stava da u izmjene ne treba ići dok Grad ne dobije novi Prostorni plan, te da bi se ovakvom izmjenom otvorila mogućnost da svatko na poslovne zgrade dograđuje stanove.


Oliver Filipas (UK) usporedio je ovu temu s POS-stanovima, kazavši da su oni deklarativno bili namijenjeni mladim obiteljima, a da su nakon gradnje postali kategorizirani smještajni objekti. »Time se dogodila prevara«, ustvrdio je. Na kraju je prijedlog ipak prošao s devet glasova podrške i jednim suzdržanim.


Može i jednoglasno


S osam glasova »za« i dvoje suzdržanih, prošla je odluka o prodaji gradske nekretnine na Rialtu, a jednoglasno niz odluka: Akcijski plan provedbe Strategije razvoja poljoprivrede za ovu i sljedeću godinu nakon izlaganja dr. Uga Toića, izvještaji udruga – proračunskih korisnika, zatim izmjena Urbanističkog plana uređenja Orleca s omogućavanjem da u mjesnom Domu bude ugostiteljska djelatnost, koncesija za gradnju kolektora otpadnih voda na Gavzi, zatim izmjene odluke o gradskim stipendijama (ukinuta odredba o njihovom vraćanju), te polugodišnji izvještaj o radu gradonačelnika Kristijana Jurjaka (HNS).


S osam glasova »za« i dvoje suzdržanih, prošla je odluka da na mjesto predsjednika Odbora za javna priznanja dođe Marčelo Damijanjević umjesto Maje Sepčić. Ovo je obrazloženo time da je višegodišnji dogovor da na tom mjestu bude predsjednik Gradskog vijeća.