Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 29° 2
Sutra: 25° 28° 1
20. lipnja 2018.
Mercedes UCI MB World Cup

foto BICIKLISTIČKI SPEKTAKL U tri minute utrke Lošinj stigao pred 4 milijuna gledatelja

Zahvaljujući atraktivnoj stazi, gledanje utrke bilo je atrakcija i za one koje ne zanima biciklizam / Snimio Marin ANIČIĆ
Zahvaljujući atraktivnoj stazi, gledanje utrke bilo je atrakcija i za one koje ne zanima biciklizam / Snimio Marin ANIČIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. travanj 2018. u 19:56 2018-04-23T19:56:00+02:00

Utrku je pratilo više od 200 novinara, a slike otoka Lošinja putem TV prijenosa obišle su 104 zemlje ili, kad se uzmu u obzir sve platforme, vidjelo ih je više od 4 milijuna gledatelja, što je za promidžbu Lošinja, Kvarnera i Hrvatske od iznimne vrijednosti. Uz to, utrka je popunila otočne kapacitete, a mnogi od sudionika i njihove pratnje najavljuju ponovni dolazak

VELI LOŠINJ  Fascinantno je da je oko 10 tisuća ljudi i vrhunskih sportaša jučer bilo u malom mjestu Veli Lošinj, bilo kao publika, bilo kao strastveni navijači, bilo kao organizatori ili su pak kao natjecatelji sudjelovali na biciklističkom spektaklu Mercedes-Benz UCI MountainBike World Cup utrci koja traje manje od tri minute, a u kojoj je svoje snage odmjerilo 215 vrhunskih sportaša iz 25 zemalja svijeta, kao što su Slovenija, SAD, Norveška, Francuska, Španjolska, Austrija, Kanada, Novi Zeland, Kolumbija, Italija...

Koliko je ljudi i bicikala jučer bilo u Velom Lošinju, najbolje govori podatak da to mjesto ima oko tisuću stanovnika, dakle ugostili su ih još devet tisuća. U Velom Lošinju sav obiteljsiki smještaj bio je dupkom pun i primio je gotovo tisuću gostiju, pun je bio i Hotel Punta, a ruku im je pružio i Hotel Aurora u Malom Lošinju.

r224am17
Mercedes-Benz UCI MTB World Cup DHI Lošinj weekend, biciklistička utrka / Snimio Marin ANIČIĆ

Svi će doći opet

Utrku je pratilo više od 200 novinara, a slike otoka Lošinja putem TV prijenosa obišle su 104 zemlje, praktički cijeli svijet. Poseban je doživljaj na bilo koji način sudjelovati na događaju kojega izravno prenose 23 TV kuće, a njih 26 preuzet će snimke, reportaže i vijesti. Kad se uzmu u obzir sve platforme, od TV prijenosa do weba i digitalnih mreža, utrku na Lošinju pogledat će više od 4 milijuna gledatelja, što je za promidžbu otoka Lošinja, regije Kvarner i Hrvatske od izuzetne vrijednosti. Prodano je oko 4 tisuće karata, s tim da je za lokalno stanovništvo gledanje ovoga spektakla bilo besplatno.
Većina natjecatelja boravi na otoku Lošinju već desetak dana i oduševljeni su prirodnim ljepotama, vidikovcima i klimom otoka, a za samu stazu su izjavili da je zasigurno najatraktivnija u svjetskom kupu, jako teška i tehnički zahtjevna. Među njima je i Norvežanin Simen Smestad kojega smo susreli kako s ocem prati utrku. Nije prošao na kvalifikacijama i, iako je prilično tužan zbog toga, sportski je to prihvatio. Ali je zato već bukirao smještaj za ovo ljeto u Hotelu Punta gdje je trenutno odsjeo.
 

Najbrži Amerikanac i Francuskinja

 Aaron Gwin, Amerikanac iz momčadi »The YT Mob« pobjednik je biciklističkog spusta u Velom Lošinju, kojim je počeo Svjetski kup UCI. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Francuskinja Myriam Nicole iz ekipe »Commencal/Vallnord«.
MUŠKARCI: 1. Aaron Gwin (SAD) 2:19.193, 2. Luca Shaw (SAD) 2:19.991, 3. Dean Lucas (Aus) 2:20.328, 4. Samuel Blenkinsop (NZe) 2:21.107, 5. Dakotah Norton (SAD) 2:21.821, 6. Jack Moir (AUs) 2:22.081, 7. Laurie Greenland (VBr) 2:22.191, 8. Loris Vergier (Fra) 2:22.271, 9. Troy Brosnan (Aus) 2:22.404, 10. Danny Hart (VBr) 2:22.965, 11. Florent Payet (Fra) 2:23.026, 12. Neko Mulally (SAD) 2:23.616, 13. Greg Minnaar (JAR) 2:23.663, 14. Charlie Harrison (SAD) 2:24.696, 15. Joseph Smith (Vbr) 2:24.874, 16. Marcelo Gutierrez Villegas (Kol) 2:24.994, itd.
ŽENE: 1. Myriam Nicole (Fra) 2:40.706, 2. Rachel Atherton (VBr) 2:44.265, 3. Tahnee Seagrave (VBr) 2:44.484, 4. Marine Cabirou (Fra) 2:45.935, 5. Cecile Ravanel (Fra) 2:48.416, 6. Monika Hrastnik (Slo) 2:53.635, 7. Emilie Siegenthaler (Švi) 2:57.593, 8. Katy Curd (VBr) 2:57.849, 9. Mariana Salazar (Sal) 2:58.096, 10. Tracey Hannah (Aus) 2:58.898, itd.
JUNIORI: 1. Thibaut Daprela (Fra) 2:25.179, 2. Kade Edwards (VBr) 2:26.824, 3. Kye Ahern (Aus) 2:28.651, 4. Lucas Cruz (Kan) 2:30.789, 5. Matteo Iniguez (Fra) 2:32.582, itd.
JUNIORKE: 1. Valentina Holl (Aut) 2:50.093, 2. Nastasia Gimenez (Fra) 3:02.614, 3. Mille Johnset (Nor) 3:06.871, 4. Paula Zibasa (Lat) 3:07.415, 5. Anna Newkirk (SAD) 3:12.217

– Prvi put sam u Hrvatskoj, nisam samo fasciniran ovom biciklističkom stazom, nego i ovim otokom pa sam odmah bukirao smještaj – kazao nam je Simen, a on je tek jedan od mnogih koji je u otoku vitalnosti našao buduću destinaciju za ljetovanje, to su nam rekli gotovo svi inozemni posjetitelji ove utrke s kojima smo razgovarali.
Zahvaljujući atraktivnoj stazi, gledanje ovoga natjecanja bilo je atrakcija i za one koji se ne razumiju u biciklizam. Staza počinje na vrhu brda Sv. Ivan, iznad Velog Lošinja, te završava na obali u centru mjesta Veli Lošinj. Staza je kratka, dužine od tek 1,4 kilometra, ali gruba i stjenovita, s nekoliko velikih prepreka i skokova te jedinstvenom uličnom sekcijom, a potrebno je manje od tri minute za najbrže svjetske spustove. Mercedes-Benz UCI Mountain Bike World Cup Lošinj unikatna je utrka s obzirom na to da se natjecatelji utrkuju kroz urbano područje, s ciljem na obali, što je prvi slučaj u svjetskom kupu, a staza je za utrku pripremana punih petnaest mjeseci, kako nam je kazao direktor utrke i predsjednik MTB-a Trbovlje Sebastjan Zmrzljak.

Iznimno važan outdoor segment

– Ovakve manifestacije itekako doprinose razvoju cikoloturizma na Kvarneru, jer nama je biciklizam iznimno važan outdoor segment za pred i posezonu, za dovođenje gostiju upravo u tom dijelu godine, a svjetski kup je glas koji se širi cijelim svijetom prati ga i velik brojh medija, pa ovakve manifestacije itekako pridonose prepoznatljiviosti Kvarnera – rekla je Irena Peršić Živadinov.

Plodna suradnja

 –  Ovo je prva biciklistička utrka na ovako visokoj razini u Hrvatskoj. Hrvatska ima Tour of Croatia, natjecanje koje ima tradiciju, ali Mercedes-Benz UCI MountainBike World Cup je svjetski kup u kojemu sudjeluju najbolji biciklisti svijeta. Stazu smo pripremali 15 mjeseci, a ovo je pravi primjer kako dvije države, odnosno grada, odličnom suradnjom mogu organizirati ovako veliko sportsko događanje – kazao nam je Zmrzljak.

On je, inače, ljetovao na Lošinju, no susreo se i upoznao s dopredsjednikom Atletskog kluba Lošinj Lovrom Heskyijem.

 – Heskyiju je bilo zanimljivo čime se bavim, organizacijom downhilla i s pripremama smo počeli 2013. godine da bismo danas dogurali do svjetskog kupa, kazao nam je jučer Zmrzljak.

 Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić provela je cijeli dan u Velom Lošinju.

 – Dobili smo svjetsku priču koje nismo ni svjesni, Veli Lošinj je stvarno ovih dana centar svijeta, a dotle smo došli suradnjom  Slovenije i Hrvatske, odnosno Biciklističkog kluba iz Trbovlja i Atletskog kluba Lošinj. Za nas je ovo izvrsna prilika da potvrdimo svoj put za kojega smo se opredijelili, put brendiranja otoka vitalnosti i zdravlja u kojega se ova biciklistička priča savršeno uklapa, posebice u razvoj naše sportske infrastrukture i biciklističkih staza – kazala nam je jučer malološinjska gradonačelnica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka