Infrastrukturni projekti

BAGERI NA OBALI Malinska i Punat do ljeta u novom ruhu

Mladen Trinajstić

Foto ŽLU Krk

Foto ŽLU Krk

Županijska lučka uprava Krk glavni je investitor obaju projekata za čiju su realizaciju angažirane domaće građevinske tvrtke – GPP Mikić u Malinskoj i GP Krk u Puntu



MALINSKA/PUNAT – Baš kako je proteklih tjedana bilo planirano, ovih su dana započeli opsežni zahvati u više luka na otoku Krku. S početkom studenog zahuktali su se radovi na rekonstrukciji i izgradnji objekata lučke infrastrukture u Malinskoj i Puntu, gdje će dijelovi obalnih zona, prenose nam iz Županijske lučke uprave Krk koja je glavni investitor obaju projekata, već do idućeg ljeta osuvremenjeni i obogaćeni objektima nužnim za sigurno privezivanje plovila korisnicima lučkog područja ponuditi dodatnu kvalitetu.


Kako nam predstavljaju otočni »lučki autoriteti«, spomenuta institucija vlastitim se sredstvima priključila investiciji Općine Malinska-Dubašnica koja već neko vrijeme, u segmentima, obnavlja, uljepšava i sadržajima obogaćuje obalni pojas općinskog središta, a sve sukladno cjelovitom urbanističko-arhitektonskom rješenju kojeg je prije nekoliko godina izradila zagrebačka arhitektonska tvrtka »NFO«.


Kiša ne smeta radovima


– Nakon što je prethodnih godina već uređen obalni trg, započeti radovi predstavljaju nastavak uređenja obalne zone za koje će ŽLU Krk izdvojiti svojih 1,2 milijuna kuna. Spomenuta se ulaganja odnose na lučko područje, odnosno zahvate izgradnje i rekonstrukcije obalnog zida, ističu u krčkoj Županijskoj lučkoj upravi napominjući da će svi preostali radovi u toj zoni – uređenjem šetališne površine i opločenjem njena partera – financirati Općina Malinska-Dubašnica koja je za tu namjenu osigurala čak 4 milijuna kuna.




Ugovoreni rok trajanja radova koji se sad već naveliko izvode u malinskarskoj luci je četiri mjeseca, prenose nam iz županijske institucije koja upravlja i gospodari svim lukama na otoku Krku zaključujući i da bi, bude li sve teklo prema planu, novi, »zbigecani« potez malinskarske dužobalne šetnice u novom ruhu javnosti trebao biti predstavljen već tijekom veljače iduće godine.


Doznali smo i da radove koji u ovoj fazi uglavnom obuhvaćaju betoniranje dijelova obalnog zida izvodi domaća tvrtka GPP Mikić, a za napomenuti je i da se zahvati, prema ocjeni ravnatelja ŽLU Krk Gorana Lajnerta, unatoč gotovo svakodnevnoj kiši odvijaju zadovoljavajućom dinamikom.


Čuvanje povijesti


Nakon provedenog postupka javne nabave i odabira izvođača, još 18. listopada uvođenjem izvođača u posao u realizaciju je i službeno krenuo projekt dogradnje odnosno rekonstrukcije luke Punat, s izgradnjom njenog novog gata.



Ovaj projekt, predstavljaju nam u ŽLU Krk, već u svojoj prvoj fazi puntarskom lučkom području donijet će sveukupno 1.300 četvornih metara dodatnih površina. Projekt k tome obuhvaća dogradnju i rekonstrukciju luke na lokaciji Punćale gdje će biti proširen, podignut i popločen operativni plato, s izgradnjom novog gata duljine 91, i širine 6 metara.


– Trenutno se radi nasipavanje obale »općim kamenim nasipom«, a očekujemo da će početkom prosinca započeti podmorski radovi na temeljenju pilota i slaganju konstrukcije, objašnjava nam čelnik Županijske lučke uprave Krk ističući i da bi, sukladno ugovorenom terminskom planu radova, do 31. prosinca trebao biti zgotovljen cijeli obalni zid.


– U dogovoru s izvođačem radova, a prema zahtjevu Općine Punat, zbog povijesne vrijednosti starog obalnog zida poduzimaju se maksimalni napori na njegovom očuvanju pa će izvođači radova učiniti sve da, u okvirima mogućega, spase stare obalne blokove te ih tijekom rekonstrukcije obalnog područja vrate na njihovo mjesto, ističe čelnik ŽLU-a Krk dodavši da isto vrijedi i za također stare, postojeće bitve koje će na njihovo mjesto biti vraćene po završetku onog »najgrubljeg« dijela radova.


Sklad i ljepota


Predviđen rok za završetak radova na ovoj etapi rekonstrukcije i dogradnje luke Punat je 6 mjeseci, tj. do kraja travnja 2020. kažu naši sugovornici iz lučke institucije napominjući i da u zahvatima ove vrste pridržavanje terminskog plana ipak uvelike ovisi o vremenskim prilikama.


U svakom slučaju, zaključuju predstavnici investitora zahvata koje ondje izvode djelatnici GP Krka i tvrtke BSK (specijalizirane za podmorske radove), luka Punat će iduću turističku sezonu dočekati s novim, prostranijim i ljepšim obalnim pojasom kao i s 90-metarskim gatom koji će uvelike podići kvalitetu usluga i sadržaja u lučkom području.


Ukupna vrijednost ove faze tog lučkog projekta je 12,1 milijuna kuna od kojih je ŽLU Krk samostalno osigurao 7,9 milijuna kuna. Općina Punat u projektu koji će, baš kao i onaj u Malinskoj, pridonijeti skladu i atraktivnosti jednog od najfrekventnijih dijelova tog turističkog odnosno nautičarskog središta sudjeluje sa svojih 2,2 milijuna kuna dok je Primorsko-goranska županija istome pripomogla s dodatna 2 milijuna kuna.