Radovi u turističkom središtu

BAGER TURIZAM: Lipanjske goste dočekala u Puntu čak četiri gradilišta

Biljana Savić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

U krugu kilometra dva gradilišta buče od 7 ujutro, s jedne se strane gradi trgovački centar Trgovine Krk, s druge se rekonstruira hotel Park. Živo je i na gradilištima stanova POS-a, škole i njene sportske dvorane. Zbog buke i prašine turisti naglo odlaze, nerijetko odbijajući platiti smještaj ili tražeći skonto



PUNAT Svaka turistička sezona ima svoju caterpillar aferu – ili se asfaltira dio ceste, ili baš, eto, pred turistima krpaju cijevi… Ove godine imamo rekordera sa čak četiri gradilišta. Na Krku, našem turistički najposjećenijem otoku, buka se neće baš tako uskoro utišati, a i ne krpa se prometnica. Grade se hotel i trgovački centar. I ne samo to. Tu je i veliko gradilište za POS-ove stanove, a u tijeku je i rekonstrukcija škole. Četiri gradilišta u tako maloj općini, uoči srca sezone. Baš sad.


Mjesto (izg)radnje je Punat. Posjetili smo dio Punta gdje su u krugu jednog kilometra dva gradilišta otvorena od 7 ujutro, s jedne strane gradnja trgovačkog centra, s druge rekonstrukcija hotela. Ne znaju ni za subotu, nedjelju ni blagdan, a očito ni za turiste koji su pristojno napunili puntarske kapacitete, ali sad manje više pristojno odlaze prije vremena, s napomenom da im ne pada na pamet nikad više vratiti se, a nerijetko i odbijaju platiti smještaj.


Jedva smo se sporazumjeli s iznajmljivačima koji su nam objašnjavali što proživljavaju oni i njihovi gosti. Nisu trebali objašnjavati jer ih, stojeći pred njihovim apartmanom, ionako nismo čuli, sve nam je bilo jasno dok nam je na jedno uho treštala buka strojeva s gradilišta trgovačkog centra Trgovine Krk, a s druge rekonstrukcija Hotela Park.




– Tako je bilo i lani, izgubio sam cijelu sezonu i gosti su mi otišli. Točno pored moje, jedan Slovenac gradio je zgradu s apartmanima sve do 31. srpnja, a gostima sam morao vratiti novac, priča Stjepan Žilavčić. On je, kaže, goste koji su se htjeli bukirati protekla dva tjedna odbio jer je znao da će opet otići i tražiti povrat novca, a i nadao se da će gradilišta biti zatvorena 1. lipnja, u skladu s odlukom Općinskog vijeća. Zaustavljaju promet bez ikakvih prometnih znakova na cesti, nevjerojatno je to što rade. Gosti će mi doći ove nedjelje i mislim da će se odmah vratiti, kaže Žilavčić. Izabela Juranić ima sreću da su njena tri apartmana sada puna, ali ne zna kako će to na kraju završiti i hoće li gosti tražiti povrat ili možda debeli skonto.


Gostima dozlogrdilo


– Svi mogući građevinski strojevi počnu u 7 ujutro, a udaljeni su od nas, vidite i sami, tek 200-300 metara. Nemoguće je popiti kavu u apartmanu, a kamoli na terasi. Umjesto da ručaju i večeraju na terasi, moraju se zatvarati u apartman, ali ni to dovoljno ne smanjuje buku.


Svima sam im neki dan odnijela bocu vina, rekli su da će to popiti na miru kad dođu kući, da je ovdje šteta otvoriti bocu vina, kaže nam Izabela i pokazuje kako bez ikakvih strojeva i buke gradi suhozid, zbog čega joj je Općina poslala inspekciju. – Ništa se ne čuje, a čak i da radim bučno, ne bi se čulo od ovih dvaju gradilišta, no to im smeta, a gradilišta ne, začuđena je Juranić. Ali i zabrinuta, jer je, kaže, prošle godine zbog izgradnje zgrade s apartmanima i ona izgubila turiste.


– Većina ih je otišla tjedan dana ranije nego što su planirali, a drugi su tražili povrat novca i morala sam im platiti. Ovi koji su mi sad u jednom apartmanu odlaze sutra, bili su tu i lani kad se gradila zgrada s apartmanima i zaista im je dosta ljetovanja na gradilištu.


Naravno da više neće doći. Ja sam dvije godine bez posla, moja majka je vlasnica apartmana i pomažem joj. Samohrana sam majka i živim cijelu godinu od zarade u sezoni, a gradilišta su mi onemogućila preživljavanje. Završila sam hotelijerski fakultet i dala sve od sebe, da bi me na kraju uništila bauštela, kaže Izabela Juranić.Načelnik Punta Marinko Žic jučer nam je, samo jedan dan nakon što je naša ekipa bila u Puntu, kazao da je Trgovački centar gotov.

Hotel do 30. lipnja


– Od 15. lipnja postoji samo jedno komercijalno gradilište koje od danas nadalje ima dozvolu za produženje radova do 30. lipnja. Naime, Općina Punat dozvolila je radove tijekom cijele godine za projekte od općedruštvenog značaja, a radi se o kapitalnim projektima rekonstrukcije škole i izgradnje školske dvorane te gradnje POS-ovih stanova za koje nam je svima u interesu da se završe u zadanim rokovima.


Što se tiče komercijalnih projekata privatnih investitora, od dva spomenuta, Trgovački centar Trgovine Krk je u smislu radova bio gotov prije 15. lipnja, a otvaranje je u petak 23. lipnja. Dakle, dozvola radova do 15. lipnja nije prekoračena, kazao nam je jučer načelnik Žic.


Pitali smo ga kako to da je prekoračen rok za dozvolu radova kod hotela Park: – Rekonstrukcija hotela nije gotova prema najavljenim rokovima pa su investitori zbog kašnjenja radova tražili produženje do 30. lipnja, što smo dozvolili jer je za turističku destinaciju kao što je Punat važnije da je usred sezone mjesto uredno sa završenim objektima, nego da izgleda kao napušteno gradilište.


Važno je napomenuti da je u blizini navedenih objekata najmanje turisitičkih smještajnih kapaciteta te smo u Općini zaprimili samo jednu pritužbu mještana vezanu za POS stanove i jednu za navedene privatne, tj. komercijalne investicije, kazao nam je Žic i jučer priložio fotografije koje zaista prikazuju završenu izgradnju trgovačkog centra.


Za hotel će se još vidjeti, a iznajmljivači i njihovi gosti (ako ih budu i imali) uz zvukove i prašinu s gradilišta ljetovat će do kraja ovoga mjeseca.