"Počast jednom vremenu"

Ante Gotovina proglašen za počasnog građanina Malog Lošinja

Anja Tomović

Gari Cappelli, Ana Kučić, Ante Gotovina i Anto Nedić / Snimila Anja TOMOVIĆ

Gari Cappelli, Ana Kučić, Ante Gotovina i Anto Nedić / Snimila Anja TOMOVIĆ

Godišnju Nagradu Grada Malog Lošinja  dobili časna sestra Ivanka Crnčan te osnivačica i voditeljica Lošinjskih mažoretkinja Ljerka Janković. Plakete dobili  Čedomir Vrnčić i Čedo Dodig, a Grb Grada Zlatan Skalicki. Prizanja dodijeljena najboljim učenicima srednje i osnovne škole, a zahvalnice   Kickboxing klubu Excalibur te jednom od najuspješniji natjecatelja - Pjeteru Curiju



MALI LOŠINJ I ove godine Lošinjane je dočekao bogati program proslave Dana Grada čiji početak su obilježili ministar turizma Gari Cappelli, umirovljeni general Ante Gotovina, kapetan fregate Neven Stipanić te bojnik Mladen Miljanić koji su zajedno s predstavnicima Grada i  braniteljskih udruga Malog Lošinja položili vijence na Čikatu i gradskom groblju Sv. Martin.


Nakon toga otkrivena je spomen ploča na zgradi stare Pomorske škole u centru grada Malog Lošinja posvećene najzaslužnijem Lošinjanu, profesoru, botaničaru, osnivaču meterološkog opservatorija, pokretaču pošumljavanja Lošinja te preporoditelja i domoljuba Ambrozu Haračiću (1855.- 1916.).


Povodom Dana Grada Malog Lošinja i zaštitnika Sv. Martina, na  svečanoj sjednici Gradskog vijeća  uručene su povelje i plakete Grada,  a  prisutnima se po prvi put obratila obnašateljica dužnosti gradonačelnika Malog Lošinja Ana Kučić.




Predstavljen je video snimak koji prikazuje rad i projekte Grada Malog Lošinja, poput projekta vodovoda i odvodnje na otoku Unije, kanalizacijske mreže na Iloviku, parternog uređenja otoka Suska, biciklistička transverzala Apsyrtides, sanacije pristaništa na Malim Srakanama, projekta samoodrživog otoka Unije, sanacije deponija na Susku, te desalinizatora i proširenja operativne obale na istom otoku. Spomenuti su svakako i nadolazeći projekti rekonstrukcije, odnosno proširenja aerodroma i izgradnje golf igrališta.


Gradski projekti


Grad je pokrenuo izgradnju 21 stana po programu poticajne stanogradnje, popularno nazvanog POS, u suradnji sa Agencijom za promet nekretninama te izgradnju 92 stana na Rukaviću, a u tijeku je i ishodovanje uporabne dozvole za stanove u Nerezinama izgrađene kroz model javno privatnog partnerstva. Dodijeljene su 23 odluke o davanju gradskih stanova u najam mladim lošinjskim obiteljima te kadrovima koji su neophodni za daljnji rast i razvoj našeg otoka poput djelatnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, djelatnika Doma zdravlja, katastra, prekršajnog suda i policije.


Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Ana Kučić i predsjednik Gradskog vijeća Anto Nedić uručili su povelje lošinjskim laureatima, pa su tako povelju o Nagradi Grada Malog Lošinja za 2016. godinu dobili časna sestra Ivanka Crnčan te osnivačica i voditeljica Lošinjskih mažoretkinja Ljerka Janković. Povelju o imenovanju počasnim građaninom ministar Cappelli dodijelio je umirovljenom generalu Anti Gotovini zbog iznimnog doprinosa teritorijalnoj cjelovitosti zemlje čime je zadužio cijelu Hrvatsku,  a samim time i Grad Mali Lošinj.


– Raduje me što sam danas ovdje s vama na vaš Dan Grada. Sa zadovoljstvom prihvaćam povelju ovog lijepog grada, a ovim priznanjem iskazana je čast jednom vremenu i njegovim ljudima- hrvatskim braniteljima, na čemu vam srdačno zahvaljujem. Domovinski rat temelj je hrvatske države. Samo slobodni ljudi mogu odlučiti o svojoj budućnosti. Hrvatski građani odabrali su demokraciju što je privilegija i odgovornost, izjavio je umirovljeni general Ante Gotovina te čestitao svim nagrađenim laureatima.


Promidžba Malog Lošinja


Također, priznanja Grada Malog Lošinja dobili su i najbolji učenici srednje i osnovne škole, a  zahvalnice su podijeljene i lošinjskom Kickboxing klubu Excalibur te jednom od najuspješniji natjecatelja – Pjeteru Curiju. Dugogodišnji turistički djelatnici koji su već 50 godina na izletničkim brodovima, Čedomir Vrnčić i Čedo Dodig također su dobitnici Plakete Grada, a Grb Grada ove je godine pripao poznatom uredniku Zlatanu Skalicki  – u zbog truda i doprinosa razvoju Grada Malog Lošinja i njegovoj promidžbi u svijetu.


Na kraju svečanog programa prisutnima su se obratili i kapelan malološinjske župe Milivoj Guszak, zapovjednik samostalne bojne Cvjetko Zorović, zamjenica gradonačelnika Grada Cresa Jadranka Blat, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, zamjenica župana PGŽ Marina Medarić koja je prenijela čestite predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović te ministar turizma, odnosno nekadašnji dugogodišnji gradonačelnik Malog Lošinja Gari Cappelli koji je zahvalio svim dosadašnjim suradnicima u Gradskoj upravi te sugrađanima.


Kulturno zabavni program obogatila su djeca Osnovne i Srednje škole te klapa Auguste i Zbor Zajednice Talijana Vittorio Craglieto.