Pučko otvoreno učilište

Amfore s rta Glavina prvi put u javnosti nakon 30 godina

Slavica Bakić



RAB Većina izložbenih prostora na otoku Rabu otvorit će vrata posjetiteljima u Noći muzeja. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab, a pod pokroviteljstvom Grada Raba, zainteresirani će imati priliku pogledati neke od brojnih zbirki muzejskih predmeta koje se čuvaju u sakralnim i profanim prostorima, a koje veći dio godine nisu dostupne očima javnosti.


U crkvi sv. Justine od 18 do 21 sat moći će se razgledati stalni postav crkvene umjetnosti, koji obuhvaća umjetnine i predmete, od kojih su neki vrhunskog umjetničkog i dokumentarnog dosega, a nastali su u rasponu od 11. do 19. stoljeća i potječu iz riznice katedrale i napuštenih rapskih crkava te iz ženskog samostana sv. Antuna Opata. U kinu Rab u 19.30 sati povjesničar umjetnosti i dugogodišnji glavni konzervator Ministarstva kulture, Miljenko Domijan, održat će predavanje o ovom postavu. Od 18 do 20 sati bit će moguće razgledati i samostan sv. Bernardina Sijenskog u Kamporu koji čuva brojne predmete uporabne i umjetničke vrijednosti koje franjevci tog samostana stoljećima brižno prikupljaju. U samostanu će od 18 do 19 sati Ana Konestra, Anita Dugonić i Pavle Dugonić predstaviti i plakat »Amfore iz zbirke samostana sv. Eufemije u Kamporu«. Postavljanje plakata u sklopu Noći muzeja doprinos je Instituta za arheologiju obogaćivanju ove zbirke te popularizaciji arheološke baštine otoka Raba.


U Gradskom lapidariju, desakraliziranoj crkvici sv. Kristofora, od 18 do 21 sat moći će se pogledati zbirka kamenih spomenika među kojima prevladavaju ulomci dekorativne arhitektonske plastike, kamene opreme interijera crkava te stambene arhitekture iz razdoblja 2. do početka 18. stoljeća, a od 19 sati organizirano je i vodstvo kroz prostore Udruge rapskih samostreličara. Posebnost ovogodišnje Noći muzeja u gradu Rabu je predstavljanje javnosti, prvi put nakon tridesetak godina, dijela zbirke amfora koje su pronađene 1971. u podmorju rta Glavina. Amfore su se od 2015. do siječnja 2018. godine nalazile u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru. Amfore će se u predvorju kina Rab moći razgledati od 19 do 21 sat.