Pripreme za 2015.

Alhambra, Augusta i Hortensia u novom ruhu za pet zvjezdica

Slađana Vignjević

Pripremni radovi na rekonstrukciji su već započeli, a obnovljeni objekti otvorit će vrata gostima do početka iduće turističke sezone – najavili su iz Jadranke d.d. investicije od oko 25 milijuna eura. S novom Alhambrom otvara se i 50 novih radnih mjesta



MALI LOŠINJ  Turistička sezona je odavno prošla, a trenutačno najveći investitor na području turizma na otoku Lošinju, Jadranka d.d., prionula je pripremama za novu 2015. Snage usmjerene na uređenje objekata u uvali Čikat tiču se rekonstrukcije triju objekata, vile Auguste i Hortensie te hotela Alhambra koji se nalaze u neposrednoj blizini prvog lošinjskog hotela s pet zvjezdica, hotela Bellevue.


U ponovnu izgradnju Bellevuea utrošeno je više od 50 milijuna eura. Taj je hotel otvoren sredinom srpnja, no i on je trenutačno zatvoren te se na njemu također izvode određene korekcije.    Za uređenje Alhambre i Auguste investitor će izdvojiti više od 20 milijuna eura. Firma Radnik d.d. Križevci izabrana je za izvođača radova, dok je projektiranje povjereno ARTA-projektiranju d.o.o. iz Zagreba na čelu s glavnom projektanticom Amirom Čaušević. Objekti će se urediti, ali i dograditi te bi, prema planu Jadranke, također trebali biti kategorizirani s pet zvjezdica.   

Boutique hotel


Pripremni radovi na rekonstrukciji su već započeli, a obnovljeni objekti otvorit će svoja vrata gostima do početka turističke sezone 2015.


   Iz Jadranke napominju kako ne planiraju prepustiti upravljanje obnovljenim objektima specijaliziranoj firmi. Postoji tek mogućnost uvođenja brenda za nove proizvode, pod uvjetom da menadžment ostane isključivo Jadrankin.




   – Smatramo da je priča jedinstvena i da generički način upravljanja ne bi polučio željene rezultate. Hotel Alhambra postat će tako sofisticiran boutique hotel s pet zvjezdica, karakteristične arhitekture austrougarske vile stare više od sto godina. Okružen mirisnom park-šumom Čikat postat će jedan od najšarmantnijih i najdojmljivijih lošinjskih hotela. Mjesto gdje se atmosfera prošlih vremena savršeno sjedinjuje s modernim komforom i vrhunskom uslugom, priopćili su iz Jadranke, navodeći da će Alhambra i Augusta imati ukupno 51 luksuznu dvokrevetnu sobu i apartman, točnije 36 soba i 15 apartmana.


   Radove rekonstrukcije Vile Hortensije obavlja AB Gradnja d.o.o. iz Karlovca. Projektiranje je povjereno poduzeću Matrica arhitektura d.o.o. iz Zagreba, a glavna projektantica je Zora Salopek Baletić.   


Vile Augusta i Hortensia te hotel Alhambra imaju bogatu povijest. Prema dostupnim informacijama iz kataloga Lošinjskog muzeja, Alhambra je izgrađena 1911. godine. To je posljednji hotel sagrađen na Čikatu, a projektirao ga je poznati bečki arhitekt Alfred Keller. Nakon 1. svjetskog rata hotel je mijenjao vlasnike, dok je tijekom 2. svjetskog rata služio za smještaj njemačke vojske. Oštećen je u bombardiranju i devastiran, a 1947. godine je odlukom tadašnje općine dodijeljen poduzeću Jadranka. Hotel je tada i obnovljen, a rekonstruiran je 1969. Nova rekonstrukcija bila je planirana još od 1988. godine, no očigledno je kako je na realizaciju trebalo čekati 26 godina.



Radna mjesta


– Vrijednost ove investicije iznosi oko pet milijuna eura, a vila će raspolagati sa sedam hotelskih apartmana, jednom dvokrevetnom sobom te s vanjskim bazenom – kažu iz Jadranke.    Obnovljeni objekti u ovom slučaju podrazumijevaju i nova radna mjesta.

   – Hotel Alhambra je do sada u špici sezone imao devet stalnih i devet sezonskih radnika, dok će nakon obnove zapošljavati 34 stalna i 34 sezonska radnika, što znači da se otvara 50 novih radnih mjesta, 25 stalnih i 25 sezonskih. Od 25 stalnih radnih mjesta, 15 će činiti novozaposleni radnici, a preostalih deset postojeći zaposlenici. Ukupno, u okviru Jadranka hotela će se zahvaljujući Alhambri zaposliti 25 novih radnika na stalna radna mjesta te dodatnih 25 sezonskih. Vila Hortensia je dosada imala zaposlenu samo jednu sezonsku radnicu u smještajnom dijelu, dok će nakon obnove imati četiri stalna i devet sezonskih radnika, odnosno četiri stalna i osam sezonskih radnika više.