Zipline Edison

Adrenalin do daske: Jurnjava među krošnjama oko Baške do čak – 100 kilometara na sat

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Svaki gost dobije i do dva sata aktivnosti i uživanja u terenskoj vožnji, fizički nezahtjevnom pješačenju ali i sajlovnom spuštanju duž poteza s kojih puca nevjerojatan pogled



Da cjelokupna Bašćanska kotlina uistinu poprima obilježja otočnog ali i kvarnerskog središta outdoor i adrenalinske ponude, potvrđuje još jedan ondje već zaživjeli projekt vezan uz tu vrst turističke ponude. Uz već poznate i prepoznate sadržaje namijenjene ljubiteljima brdskog biciklizma, planinarenja i penjanja, »aktivnu ponudu« tog dijela Bodulije već neko vrijeme obogaćuje i promovira i jedan umnogome jedinstven adrenalinski kompleks – Zipline Edison koji je, sa svojim suradnicima i pomagačima, izgradio i uredio poduzetni »krčki zet« Igor Vidas iz Hreljina.


Lani pokrenuti projekt realiziran uz pomoć sredstava koje je Vidasovoj tvrtki Eldvig, a s ciljem obogaćenja inovativnih oblika turističke ponude Baške i otoka Krka, osiguralo Ministarstvo turizma, ovog je ljeta udvostručen u smislu ponuđenih sadržaja koji, osvjedočili smo se obišavši Vidasa na prijevoju brda Treskavac (gdje je zipline lociran), nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Lani smo ovdje nudili dvostruko kraću »vožnju« duž četiri postavljene sajle.


Ove smo pak godine, a zahvaljujući spomenutoj potpori kao i podršci koju uživamo i kod lokalne zajednice pa i Hrvatskih šuma na čijem smo zemljištu, sajlama pokriveni potez uspjeli bitno produljiti, objašnjava nam naš sugovornik ističući da je danas, na brdima iznad Baške, instaliran »zip line slijed« kojeg čini čak osam sajli ukupne duljine od čak 2,4 kilometra. 




Foto Mladen Trinajstić


Foto Mladen Trinajstić



Adrenalinska žeđ


Cjelokupni proizvod nazvan »Šetnja među krošnjama« osmišljen je tako da umjesto jedne relativno brze, a time i vremenski kratke vožnje ljubiteljima aktivnog i pustolovnog provođenja slobodnog vremena na otvorenome ponudi »turu« koja obuhvaća i atraktivnu vožnju u posebnom terenskom vozilu, više šetalačkih tura između pojedinih stanica etapa našeg ziplinea ali i uživanje u adrenalinom nabijenom spuštanju duž osam međusobno povezanih sajlovnih poteza među kojima najduži dosiže čak 700 metara, objašnjava nam naš sugovornik. Kaže i da je takvim konceptom proizvod dobio na atraktivnosti i sadržajnosti.



Spomenimo i da je cijena jedne jednoipolsatne do dvosatne ture koja, kako smo već rekli, podrazumijeva vožnju terenskim vozilom, šetnje do slikovitih vidikovaca, ali i spuštanje duž osam sajli sveukupno stoji 390 kuna po osobi. Ponuda je, kažu u Eldvigu, prilagođena korisnicima svih uzrasta pa se mališani mogu spuštati u tandemu s instruktorima. Vjerojatno najstariji posjetitelji, rekao nam je Vidas, bio je jedan nizozemski bračni par koji je prvi put u svom životu čari ziplinea ondje okusio na pragu svojih 80-ih.



– Svaki gost tako, umjesto jedne vožnje koja bi, da smo rastegli tek jednu sajlu potrajala minutu-dvije, ovako dobije i do dva sata aktivnosti i uživanja u terenskoj vožnji, fizički nezahtjevnom pješačenju ali i sajlovnom spuštanju duž poteza s kojih puca nevjerojatan pogled na ovaj jedinstveni dio otoka Krka, a sve uz »prateće efekte« uzbuđenja koje nudi jurnjava na visini i do sedamdesetak metara brzinom koja na nekim potezima može doseći i do stotinjak kilometara na sat. Naravno, kaže Vidas, brzinu određuje sam spuštač korištenjem kočnica tako da i oni manje hrabri mogu cjelokupni doživljaj prilagoditi vlastitim limitima »adrenalinske žeđi« odnosno učiniti ga prikladnim onome što i koliko u konačnici sami žele iskusiti.


Staza glagoljice


Sve što nudimo potpuno je sigurno, provjereno i projektirano po svim sigurnosnim pravilima i ograničenjima koje su, prigodom postavljanja sajli, u obzir uzimali ovlašteni projektanti, među ostalima i statičari, kaže naš sugovornik napominjući i da o sigurnosti korisnika brinu i iskusni vodiči odnosno instruktori koji, osim što »putuju« sa svakom grupom gostiju, sa svima prije kretanja na prvi spust prolaze i sigurnosnu školu korištenja ziplinea.


Foto Mladen Trinajstić


Foto Mladen Trinajstić



Odaziv posjetitelja je odličan, radimo svakodnevno od deset ujutro pa do mraka, a osim preporuka koje najčešće idu od uha do uha, golem nam je publicitet stvoren i posredstvom Trip Advisora koji nas je, slijedom pozitivnih iskustava naših gostiju, pozicionirao u sam vrh »must see« sadržaja na otoku, kaže Vidas ističući da je, s 2,4 kilometra ukupnog sajlama pokrivenog poteza, bašćanski »Zipline Edison« zapravo najdulji takav sadržaj u Hrvatskoj



Direktorica TZO-a Baška Ivana Kovačić, koja je pred koji dan i sama imala prigodu iskusiti čari ovog jedinstvenog elementa turistčke ponude Baške i otoka Krka, nije skrivala svoje zadovoljstvo ovim jedinstvenim novitetom koji, kaže, već danas čini važnu sastavnicu lokalnog turističkog proizvoda. – Okretanje outdoor ponudi te razvijanje i poticanje svih oblika kvalitativnog unaprjeđenja tog segmenta bašćanskog turističkog proizvoda zacrtano je i strateškim dokumentima TZO-a Baška pa je, sve što zipline od ovog ljeta nudi, zapravo u potpunosti na tragu svega onog čime nastojimo produljiti sezonu, zaključila je Kovačić napomenuvši da zahvaljujući sve većem broju i raznolikosti takvih sadržaja Baška sve sigurnije zaposjeda lidersku poziciju tog oblika turističke ponude Kvarnera.



Istina je da ima i duljih, gledamo li dužinu samo jedne sajle, ali mi smo apsolutni prvaci uzme li se u obzir ukupna duljina sajli kojima se, u »jednom smjeru«, naši gosti spuštaju, objašnjava Vidas kojemu ne manjka planova i za nastavak obogaćivanja sadržaja ponuđenih posjetiteljima »stratne točke« locirane uz samu državnu cestu D102, nedaleko lokacije na kojoj započinje i glasovita »Bašćanska staza glagoljice«.


Već za iduće ljeto točku starta i cilja na ruti koju danas čini osam sajlovnih poteza planiramo dodatno povezati jednim ziplineom »u komadu« koji će, onima koji se odluče okušati u kraćoj ali i adrenalinom još nabijenoj vožnji, ponuditi spust u duljini od preko 1.800 metara, otkriva nam inventivni i poduzetni »hreljinski Bodul« napominjući da je, sukladno projektnoj dokumentaciji koju priprema u suradnji s bašćanskom lokalnom upravom, TZ-om i nadležnim službama, u pripremi i uređenje »suhog sanjkališta« ali i ugostiteljskih sadržaja kojima bi na spomenutom lokalitetu dodatno obogatio današnju ponudu.