Sport, turizam i poduzetništvo

Otac i sin Mesaroš upisuju Selce na judo kartu Europe

Anto Ravlić

U sklopu obiteljskog hotela, koji bio radio cijelu godinu, Mesaroš kani izgraditi sportsku  dvoranu dimenzija 16x16 metara. Dio soba bio bi rezerviran za sportaše na pripremama



CRIKVENICA Kako povezati judo, turizam, obiteljsku strast i poduzetništvo? Naizgled nepovezivo. Barem za nekog tko nije upoznat sa  životnom pričom i vizijom obitelji Mesaroš iz Selca. Glavni likovi priče  u kojoj se izmjenjuju sportski uspjesi i ideja o cjelogodišnjem turizmu  su sin i otac.


Adam i Miroslav Mesaroš. Adam je judaš crikveničkog kluba »Balance« i kadetski reprezentativac Hrvatske, a Miroslav ima namjeru u obiteljskom hotelu koji uskoro počinje graditi otvoriti centar za  pripreme judaša iz cijele Europe. 


Adam Mesaroš vratio se kao pobjednik sa Alpe Adria trofeja u talijanskom Lignanu na kojem je nastupilo 684 natjecatelja iz deset država.  Mesaroš je osvojio prvo mjesto u konkurenciji 37 natjecatelja na jednom od najjačih turnira u Europi. Mladi Crikveničanin pobijedio u svih  pet borbi. Prvo mjesto u Lignanu samo je nastavak uspjeha polučenih  Nurricum kupu u Austriji, Atom kupu u Mađarskoj, na turniru u Brnu i  medalja sa prvenstva Hrvatske.  




– Turnir je vrlo važan jer je to bio prvi veliki test u 2011. godini od koje jako puno očekujem. Slijedi serija teških turnira. Svaki tjedan idem  na trening borbe u Pulu i Zagreb gdje radim s reprezentativcima Zagreba, objašnjava 15-godišnji Adam Mesaroš, učenik prvog razreda gimnazije dr. Antuna Barca u Crikvenici.  



Adam trenira judo od prvog razreda osnovne škole. Ljubav prema judu prenio je otac Miroslav koji se u mladosti među nizom sportova djelomice posvetio i judu



– Nije bilo nekog razloga, odlučio sam se za judo i ostao u judu, objašnjava Adam kojem dan počinje treningom u 5.45 sati. Trening snage  i fizičke kondicije traje do sedam sati. Nakon škole slijedi put u Rijeku i  trening u klubu »Pantera« gdje trening traje od sat i pol do dva sata. 


– Judo uči da protivnik nije neprijatelj, postoji respekt prema suparniku. Ovisiš o sebi, to je borilački sport, ali nije udarački, objašnjava tata Mesaroš dodajući da se u Europi nekoliko milijuna ljudi bavi judom,  ponajviše u Rusiji gdje je registrirano milijun i pol judaša. 


Adam vjerojatno neće dugo putovati na treninge u Rijeku, ostvari li  se vizija njegovog oca Miroslava. Uz plažu »Poli mora« Miroslav Mesaroš planira do turističke sezone 2012. izgraditi obiteljski hotel. U sklopu  hotela Mesaroš planira izgraditi sportsku dvoranu dimenzija 16 puta 16  metara, a dio soba bio bi rezerviran za pripreme sportaše. 


– Turistička sezona je kratka, ne možemo koncipirati turizam i razvoj  na dva-tri mjeseca turizma. Hotel mora raditi 12 mjeseci. Mi želimo  pretvoriti Selce i Crikvenicu u centar za pripremu judaša iz cijele Europe, želimo im omogućiti vrhunske uvjete. I na taj način želimo popuniti hotel cijelu godinu